Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μονόδρομος η στήριξη Ράντονιτς από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Μονόδρομος η στήριξη Ράντονιτς από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να στηρίξει τον Ντέγιαν Ράντονιτς και να του δώσει και το πράσινο φως για μεταγραφές τόσο εφέτος όσο (κυρίως) και το καλοκαίρι για να χτίσει μια ακόμα πιο δυνατή ομάδα είναι στο σωστό δρόμο.

Το να παρουσιάσει ένα σταθερό σύνολο και το κυριότερο με έναν προπονητή που θα στεριώσει επιτέλους στο ΟΑΚΑ, δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για τον Παναθηναϊκό.

Η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να στηρίξει τον Ντέγιαν Ράντονιτς και να του δώσει και το πράσινο φως για μεταγραφές τόσο εφέτος όσο (κυρίως) και το καλοκαίρι για να χτίσει μια ακόμα πιο δυνατή ομάδα είναι στο σωστό δρόμο.

Ας θυμηθούμε το βίντεο με τις δηλώσεις του πριν από δύο μήνες και μετά τη βαριά ήττα στο Βερολίνο από την Αλμπα, τι έλεγε:

«Προφανώς και δεν παίξαμε καλά. Προφανώς και δεν θα έπρεπε να κυνηγάμε 20π. από το 1ο δεκάλεπτο. Προφανώς δεν έχουν βρεθεί οι αυτοματισμοί και θα έπρεπε να παίζουμε καλύτερα ήδη. Αυτό όμως δηλαδή τι κάνει; Κάνει τα πράγματα να είναι ότι δεν πρέπει να κερδίζουμε εμείς αν δεν παίξουμε στο 100%; Δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να μπορεί να προχωράει αν δεν έχει 40 και 50 εκατομμύρια μπάτζετ; Δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να προχωράει αν δεν έχει τον καλύτερο προπονητή και το καλύτερο ρόστερ του κόσμου; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Στο μηδέν φτάσαμε πέρυσι και πρόπερσι, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε. Μια ομάδα πώς χτίζεται; Χτίζεται μέσα από υπομονή και μέσα από νίκες. Αν, λοιπόν, σε κλέβουν και δεν μπορείς να έχεις τη ψυχολογία μιας νίκης, παίζοντας ακόμα και άσχημα ή χτίζοντας, τότε τι; Να κοιτάμε τα δικά μας… Προφανώς και η ομάδα θέλει βελτίωση, προφανώς και θέλει χτίσιμο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Και κάτι ακόμα. Ο προπονητής μας δηλαδή ήταν καλός για να πάρει το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας πέρυσι. Τώρα δεν κάνει… Γιατί μέσα σε 1,5 μήνα χωρίς μάλιστα προετοιμασία δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ομάδα που να κερδίζει τα πάντα. Επίσης, Λάσο… Μα προφανώς και είναι τεράστιος προπονητής. Αλλά να ρωτήσω κάτι; Έχει δοκιμαστεί ποτέ σε μπάτζετ κάτω των 30-40-50 εκατομμυρίων που έχει η Ρεάλ; Δεν ξέρω… Πώς βγάζετε τα συμπεράσματα ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό; Για εμένα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Για μένα είναι ο Ράντονιτς η καλύτερη επιλογή».

Ακριβώς όλα τα λεφτά ήταν η τελευταία ατάκα, ότι για αυτόν ο Ράντονιτς είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και σωστά τον στηρίζει.

Η αυτοκρατορία

Ο Παναθηναϊκός μετατράπηκε σε μπασκετική αυτοκρατορία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο όπου στα 13 χρόνια που θήτευσε στους Πράσινους κατέκτησε 5 ευρωλίγκες και 11 πρωταθλήματα μεταξύ άλλων.

Τίτλους που δεν είχε συνολικά στην καριέρα του (και ιδιαίτερα σε πρωταθλήματα σε άλλες χώρες) γεγονός που καταδεικνύει ότι όσο ο Ζότς «μεγάλωσε» τον Παναθηναϊκό άλλο τόσο και περισσότερο μεγάλωσε ο ίδιος προπονητικά σε αυτό το σύλλογο με τη στήριξη (οικονομική και ηθική) των αδελφών Γιαννακόπουλων.

Έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από το καλοκαίρι του 2012 όπου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά το χαμένο φάιναλ φορ της Πόλης και το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, αποχώρησε από τους Πράσινους μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Ιτούδη και τους περισσότερους παίκτες.

Από τότε ο Παναθηναϊκός δεν χάθηκε και συνέχισε να παίρνει τίτλους, αυτό που του έλειψε ήταν το να επιστρέψει στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας κάτι που από το 2012 και μετά δεν το έχει καταφέρει ακόμα και σαφώς θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μια χρονιά επιπλέον αφού το «τρένο» της πρόκρισης είναι πολύ μακρινό για εφέτος.

Σε αυτή τη δεκαετία (και βάλε) από τον Παναθηναϊκό πέρασαν μια ντουζίνα προπονητών (βασικών και υπηρεσιακών) με κάποιους να κάνουν τη διαδρομή δύο (Ρικ Πιτίνο, Γιώργος Βόβορας) ακόμα και τρεις φορές (Αργύρης Πεδουλάκης) χωρίς όμως κάποιος να στεριώνει πάνω από δύο χρόνια όπως έγινε με το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στην ομάδα μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Ισπανό Τσάβι Πασκουάλ.

Ο οποίος μάλιστα διαχειρίστηκε μερικά από τα ακριβότερα ρόστερ στην ιστορία του συλλόγου, έκανε τρομερές πορείες στην Ευρώπη με 19 νίκες στην κανονική περίοδο και πλεονέκτημα έδρας δύο φορές, αλλά φάιναλ φορ δεν είδε (αποκλεισμός από Φενέρμπαχτσε το 2017 με 3-0 και από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018 με 3-1).

Στην μετά Ζότς εποχή λοιπόν ο πιστός στρατιώτης του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ο εκλεκτός κατακτώντας μάλιστα το ντάμπλ (αν και με ντεζαβαντάζ έδρας 3-0 στους τελικούς τον Ολυμπιακό) και αγγίζοντας το φάιναλ φορ (αποκλεισμός στις λεπτομέρειες με 3-2 από τη Μπαρτσελόνα).

Την επόμενη σεζόν ο «Αρτζι» απολύεται μετά από μια εντός έδρας ήττα απο την Μπασκόνια και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που αναλαμβάνει υπηρεσιακός οδηγεί την ομάδα στο πρωτάθλημα (3-2 τον Ολυμπιακό).

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς που αναλαμβάνει αν και παίρνει το κύπελλο δεν βγάζει τη χρονιά (αποκλεισμός απο ΤΣΣΚΑ στα πλέι οφ) και ο υπηρεσιακός Σωτήρης Μανωλόπουλος δεν μπορεί να σώσει κάτι (ήττα στους τελικούς πρωταθλήματος με 3-0 από τον Ολυμπιακός).

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς που είναι ο επόμενος καλοκαιρινός προπονητής αποχωρεί κακήν κακώς μετά τον αποκλεισμό φιάσκο από την Μπασκόνια στα πλέι οφ (3-0) και ο Αργύρης Πεδουλάκης στην πρώτη επιστροφή δεν μπορεί να σώσει το πρωτάθλημα που παραμένει στον Πειραιά (3-1 νίκες με τα τρίποντα του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ).

Στο ξεκίνημα της νέας σεζόν φεύγει άκομψα μετά τη συντριβή της ομάδας απο τον Ολυμπιακό (88-63 στο πρωτάθλημα) και αναλαμβάνει ο Τσάβι Πασκουάλ.

Ο οποίος επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στους τίτλους πρωταθλήματος όχι όμως και στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ.

Τον Δεκέμβριο του 2018 μετά από κακές εμφανίσεις στην Ευρώπη, ο Γιώργος Βόβορας αναλαμβάνει στη θέση του Ισπανού προσωρινά ως υπηρεσιακός καθώς καταφτάνει ο Ρικ Πιτίνο. Εύκολος αποκλεισμός στην Ευρώπη (3-0 από Ρεάλ) άνετο πρωτάθλημα στην Ελλάδα χωρίς Ολυμπιακό αντίπαλο που έχει αποχωρήσει.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης επιστρέφει για 3η φορά το καλοκαίρι του 2019 αλλά δεν μακροημερεύει. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο από τον Προμηθέα και η εντός έδρας ήττα από την Αλμπα τον οδηγούν στην έξοδο και πάλι με το Γιώργο Βόβορα να είναι πάντα διαθέσιμος (για υπηρεσιακός) και τον Ρικ Πιτίνο να επιστρέφει για τη σεζόν. Την οποία ολοκληρώνει και πάλι ο Γιώργος Βόβορας που παίρνει τον τίτλο του βασικού στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 για πρώτη φορά

Όμως δεν μακροημερεύει και μετά την ήττα στο Λαύριο έρχεται – τον Ιανουάριο του 2021 ο Οντετ Κάτας που παρά το ντάμπλ και τη νίκη στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα, απολύεται στο τέλος της σεζόν !

Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι μια ακόμα προσπάθεια πριν επιστρατευτεί και πάλι ο Γιώργος Βόβορας με τεχνικό διευθυντή αυτή τη φορά (στην 4η επιστροφή του) τον Αργύρη Πεδουλάκη, που πλέον φεύγει και από αυτόν τον ρόλο καθώς του χρεώθηκαν σημαντικά λάθη σχεδιασμού το καλοκαίρι, πριν αναλάβει (ένας ακόμα προπονητής) ο Ντέγιαν Ράντονιτς.

Εάν τον «έτρωγε» και αυτόν μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απλά θα είχε κάνει ένα ακόμα λάθος, δεδομένου ότι ο ίδιος τον είχε στηρίξει με τα λόγια του και του όφειλε μια ακόμα ευκαιρία.

Αργύρης Πεδουλάκης (3 φορές), Ρικ Πιτίνο (2 φορές), Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Οντέτ Κάτας, Δημήτρης Πρίφτης και Ντέγιαν Ράντονιτς έχουν έρθει στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή (μαζι με υπηρεσιακούς τον Γιώργο Βόβορα 3-4 φορές, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Σωτήρη Μανωλόπουλο).

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024