Nord Stream: Η Βαλτική ως η τέλεια σκηνή εγκλήματος – Ξεκινάει τις επισκευές η Ρωσία;
Καθώς οι ερευνητές συγκεντρώνουν στοιχεία, η Ρωσία έχει λάβει αθόρυβα μέτρα για να ξεκινήσει δαπανηρές επισκευές στον γιγάντιο αγωγό φυσικού αερίου, περιπλέκοντας τις θεωρίες για το ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου.
- Το Κίεβο έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ροστόφ - Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό στην ανατολική Ουκρανία
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Από τα Playmobil στο DnD: Τα vintage παιχνίδια συνεχίζουν να συγκινούν ενήλικες και παιδιά
Πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, όταν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ήταν κάτι περισσότερο από μια ιδέα, μια μελέτη της σουηδικής κυβέρνησης προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος ενεργειακής υποδομής κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο αγωγός θα ήταν ευάλωτος ακόμη και στην πιο στοιχειώδη μορφή δολιοφθοράς, έγραψαν οι αναλυτές, και η υποβρύχια επιτήρηση θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Η μελέτη του 2007, που γράφτηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, έθετε ακόμη και ένα σενάριο:
«Ένας δύτης θα ήταν αρκετός για να στήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό», γράφουν οι New York Times.
Η επίθεση στο Nord Stream είναι ένα μυστήριο εν καιρώ πολέμου, προκαλώντας αλληλοκατηγορίες και εικασίες για το πώς -σε μια εποχή συνεχούς δορυφορικής επιτήρησης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με την Ευρώπη σε επιφυλακή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- ένα σκάφος θα μπορούσε να ερπυσθεί επάνω σε έναν κρίσιμο ενεργειακό αγωγό, τοποθέτησε μια βόμβα και φύγε χωρίς ίχνος.
Η Βαλτική Θάλασσα, αποδεικνύεται, ήταν μια σχεδόν ιδανική σκηνή εγκλήματος. Πλοία έρχονται και φεύγουν συνεχώς από τις εννέα χώρες που συνορεύουν με τη θάλασσα και τα πλοία μπορούν εύκολα να κρυφτούν απενεργοποιώντας τους αναμεταδότες παρακολούθησης.
To αστρονομικό ποσό του κόστους επισκευής
Οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το κόστος επισκευής των αγωγών και αποκατάστασης της ροής φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι ΝΥTimes, επικαλούμενοι ανώνυμη πηγή. Η αρχική εκτίμηση κόστους ξεκινά από περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η εφημερίδα. Ρώσοι ειδικοί μελέτησαν επίσης πόσο καιρό οι κατεστραμμένοι σωλήνες μπορούν να αντέξουν στο αλμυρό νερό.
Η επίσημη ρωσική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ότι εξετάζεται η επισκευή των αγωγών. «Οι ειδικοί που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα λένε ότι μια επισκευή είναι τεχνικά εφικτή, αλλά θα απαιτούσε χρόνο και χρήμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, είναι δύσκολο να πούμε πότε θα αποκατασταθεί αυτή η υποδομή και πόσο θα κοστίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ο Νόβακ είπε ότι το ακριβές κόστος και το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη γνωστά, επειδή οι ειδικοί δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σχετικά με τις ζημιές. «Προς το παρόν, οι φορείς εκμετάλλευσης της Nord Stream AG και της Nord Stream 2 AG δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της έρευνας», δήλωσε ο Νόβακ.
Τι κρύβει η Ρωσία;
Οι New York Times, από την άλλη, υποστηρίζουν πάντως ότι η Ρωσία πρέπει να έχει δεδομένα μέσω σόναρ, που δεν είναι διαθέσιμα σε κανέναν άλλο.
Οι έρευνες, σύμφωνα με τους New York Times, εγείρουν το ερώτημα γιατί η Ρωσία να ξεκίνησε τις πανάκριβες επισκευές εάν είχε ανατινάξει η ίδια τους δικούς της αγωγούς. Η Washington Post επικαλέστηκε πρόσφατα ειδικούς που ισχυρίζονται ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ρωσία ήταν ο δράστης.
Αλλά ακόμη και αν οι αγωγοί θα μπορούσαν να επισκευαστούν, νέα προβλήματα έχουν εμφανιστεί. Ο Καναδάς έχει ανακαλέσει την άρση των κυρώσεων που επέτρεπε σε εταιρεία του Μόντρεαλ να προμηθεύσει τουρμπίνες για τον αγωγό.
Ο Καναδάς έστειλε πάντως μια επισκευασμένη τουρμπίνα στη Μόσχα, που αρνήθηκε όμως να την δεχτεί και γι’ αυτό έχει αποθηκευτεί στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις