Καιρός: Ιστορικά ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη στη μέση του χειμώνα
Στην Ισπανία, η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 25,1 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 10 βαθμούς ψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να ζει ένα ασυνήθιστο κύμα ανοιξιάτικης ζέστης, τουλάχιστον έντεκα χώρες καταγράφουν ρεκόρ θερμοκρασίας.
Σε οκτώ περιπτώσεις καταρρίφθηκαν εθνικά ρεκόρ για τον Ιανουάριο και σε ακόμα τρεις χώρες καταγράφηκαν τοπικά ρεκόρ, αναφέρει το BBC.
Στην Ισπανία, η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 25,1 βαθμούς Κελσίου, πάνω από 10 βαθμούς ψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
Στο Μπιλμπάο, η θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς άγγιξαν τον μέσο όρο του Ιουλίου, ενώ στη Βαρκελώνη και άλλες περιοχές της Καταλονίας οι μειωμένες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε περιορισμούς της χρήσης νερού.
Στην Ελβετία, όπου τα χιονοδρομικά κέντρα απειλούνται από την έλλειψη χιονιού, η θερμοκρασία έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Στην Βαρσοβία της Πολωνίας, τα θερμόμετρα έδειξαν την Πρωτοχρονιά 18,9 βαθμούς Κελσίου, 4 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ για τον Ιανουάριο.
Στη Λεκορωσία, η θερμοκρασία έφτασε τους 16,5 βαθμούς, περίπου 4,5 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ιστορικό μέγιστο.
Εκτός από την Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα εθνικά ρεκόρ ξεπεράστηκαν στην Ολλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Τσεχία και την Δανία.
Ρεκόρ μεμονωμένων μετεωρολογικών σταθμών καταρρίφθηκαν στο μεταξύ στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.
Πιο χειμωνιάτικος είναι πάντως ο καιρός στην ανατολική Ευρώπη, μακριά από τον Ατλαντικό, με τη Μόσχα να προβλέπεται να παγώσει στους -20 βαθμούς το Σαββατοκύριακο.
Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός αποδίδεται σε διαταραχές της πολικής δίνης, μιας περιστρεφόμενης μάζας αέρα που κανονικά καλύπτει τον Βόρειο Πόλο. Σε διαταραχή αυτού του συστήματος αποδίδεται και το κύμα αρκτικού ψύχους που έβαλε στην κατάψυξη μεγάλο μέρος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Αν και γενικά είναι δύσκολο να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή ένα οποιοδήποτε συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, η όλο και συχνότερη κατάρριψη των ρεκόρ ζέστης αναμφίβολα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι το 2022 ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις