Μυστήριο και κίνδυνοι για το μινκ στον Κηφισό
«Να συλληφθεί το ζώο αμέσως, πριν αρχίσει να αναπαράγεται – Το ξενικό είδος μπορεί να διαταράξει ανεπανόρθωτα την ισορροπία του οικοσυστήματος» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης για την άγρια ζωή.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ηταν προπαραμονή Χριστουγέννων όταν ο αθλητικός φωτογράφος Μάρκος Χουζούρης (Eurokinissi), στην προσπάθειά του να απαθανατίσει μερικούς ερωδιούς στον Κηφισό, για τις ανάγκες της προσωπικής του ιστοσελίδας (greeknaturephotopress.gr), βρέθηκε μπροστά σε ένα λευκό μινκ.
«Ηταν γύρω στις 8.30 το πρωί. Βρισκόμουν στο ύψος του Δήμου Αχαρνών για να φωτογραφίσω την πανίδα του ποταμού. Ξαφνικά μου προέκυψε αυτό το ζωάκι. Μου έκανε εντύπωση το λευκό του χρώμα. Μάλιστα, σκέφτηκα ότι ίσως πρόκειται για εκείνη την ιστορία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είχαν απελευθερωθεί μινκ από φάρμες. Στο πρακτορείο ανεβάσαμε 4 φωτογραφίες με το μινκ στις 27 Δεκεμβρίου και αμέσως έγινε χαμός. Στο Facebook άλλοι έλεγαν «ωραίο ζωάκι», άλλοι ότι είναι επικίνδυνο γιατί καταστρέφει το τοπικό οικοσύστημα, ενώ υπήρξαν και διαφωνίες για το είδος του ζώου» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Μ. Χουζούρης εξηγώντας ότι σε ειδική ομάδα στο Διαδίκτυο (Ξενικά Ζώα σε Ελλάδα και Κύπρο), στην οποία συμμετέχουν και επιστήμονες, τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται για το ευρωπαϊκό είδος που είναι απειλούμενο αλλά για το αμερικανικό, το οποίο εκτρέφεται σε φάρμες για τη γούνα του.
Ο ίδιος προσθέτει: «Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το πώς βρέθηκε το ζωάκι εκεί. Το πιθανότερο είναι να το βαρέθηκε κάποιος που το είχε ως κατοικίδιο και να το άφησε στο ποτάμι ή απλώς να του ξέφυγε. Εμένα, μέχρι στιγμής, δεν με ενόχλησε κάποια αρμόδια υπηρεσία σχετικά με το πού εθεάθη το ζώο».
Καμπανάκι
Από τον «Αρκτούρο» σημειώνουν πως η απελευθέρωση μινκ από ακτιβιστές από εκτροφείο στην Καστοριά (50.000 απελευθερώθηκαν, τα 35.000 πιάστηκαν, 15.000 κρύφτηκαν στη φύση) ήταν περιβαλλοντικά μια ενέργεια πολύ επικίνδυνη, καθώς μπορεί να έγινε για λόγους φιλοζωικούς, όμως προκάλεσε μεγάλο κακό σε άλλα είδη πανίδας.
Τα μινκ, εξηγούν, είναι είδος επεκτατικό, με ταχείς ρυθμούς αναπαραγωγής. Και ενώ τα ενδημικά είδη συμβάλλουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος, ένα ξενικό είδος, όπως το μινκ, μπορεί να τη διαταράξει ανεπανόρθωτα.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης για την άγρια ζωή στην Καστοριά και υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων στην Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, υπογραμμίζει την ανάγκη να συλληφθεί άμεσα το ζώο, καθώς αποτελεί κίνδυνο για μικρότερα θηλαστικά, ειδικά αν βρεθεί δεύτερο και ξεκινήσει η αναπαραγωγή.
«Αυτά τα είδη ήρθαν στην Ελλάδα για παραγωγή γουνοποιίας, θα τα λέγαμε είδη εργαστηρίου. Στην περίπτωση του Κηφισού, μιλάμε μάλλον για ένα ζώο συντροφιάς που κάποιος είχε σπίτι. Σε αντίθεση με την υπόθεση της Καστοριάς, την οποία θα χαρακτήριζα τρομοκρατική, γιατί προστέθηκε στην περιοχή ακόμα ένας θηρευτής. Το να αφήσεις ελεύθερα χιλιάδες σαρκοβόρα ζωάκια που δεν ανήκουν στην ελληνική πανίδα είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση ορνιθοπανίδας, την καταστροφή εκτροφείων με οικόσιτα ζώα – κότες, κουνέλια -, ενώ και στην άγρια πανίδα υπήρξε αποτύπωμα γιατί τα μινκ τρέφονται με φίδια, βατράχια και άλλα μικροθηλαστικά. Για το μινκ του Κηφισού, θα πρέπει να βγουν στο πεδίο οι υπηρεσίες του δασαρχείου και με την κατάλληλη παγίδα να το συλλάβουν, όχι να το θανατώσουν, πριν αρχίσει να αναπαράγεται».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις