Εθνικές εκλογές: Η μεγάλη ιδέα της επενδυτικής βαθμίδας
Με βάση τα προγραμματισμένα reviews των οίκων, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως το ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα έχει «κλειδώσει» για το φθινόπωρο. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Societe Generale που εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την βαθμίδα junk το φθινόπωρο ανεξαρτήτως των εθνικών εκλογών.
Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος αναφέρει σε έκθεση του πως πλέον οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει επιφυλακτικοί προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Απόδειξη του συμπεράσματος αυτού είναι οι θετικές εξελίξεις που καταγράφονταν πριν τον πόλεμο σε σύγκριση με τις 13 υποβαθμίσεις, αποδίδοντας την αρνητική τάση αυτή στην επιβάρυνση των δημοσιονομικών στοιχείων.
Μέσα στις ανθεκτικές χώρες η Ελλάδα
Η Societe Generale, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και συνέχισαν να αναβαθμίζονται το 2022. «Παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές την Άνοιξη, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα ράλι στις αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Καθώς η SocGen επισημαίνει ότι η Moody’s έχει υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 με αρνητικές προοπτικές –μόνο ένα σκαλοπάτι από το junk- συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, ως αντιστάθμιση του κινδύνου απόκλισης ανάμεσα στις αξιολογήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Από την άλλη, η DZ Bank αναφέρει πως οι παράγοντες που μπορούν να βγάλουν μία χώρα από την βαθμίδα των Junk είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.
Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι των οίκων για το 2023
Για να ανακοινώσει κάποιος από τους οίκους αξιολόγησης την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, πρέπει πρώτα η οικονομία να έχει αξιολογηθεί. Οι έλεγχοι αυτοί ξεκινούν από τα μέσα του Ιανουαρίου και εκτείνονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο, για αυτό και όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το Φθινόπωρο για τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες ανά οίκο για την ελληνική αξιολόγηση έχει ως εξής
- Η Fitch, που δίνει στην Ελλάδα BB πρόκειται να κάνει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
- Η Standard and Poors, που δίνει αξιολόγηση BB+ θα ελέγξει την Ελλάδα στις 21 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου
- Η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές και πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
- Τέλος, η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Προκειμένου οι οίκοι αξιολόγησης να δώσουν ξανά την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινώσει, τις οποίες βάσει των οικονομικών στοιχείων έχει ήδη εκπληρώσει.
Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι οι εξής:
Διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη για το 2022 αναμένεται να υπερβεί το 6%. Ακόμη, πρόκειται να παραμείνει θετική και το 2023 έναντι μίας οριακής ανάπτυξης της τάξεως του 0,3% στο σύνολο της Ευρωζώνης
2. Δημοσιονομική προσαρμογή
Η Ελλάδα θα πετύχει για το 2022 μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ, από 5% του ΑΕΠ το 2021. Το 2023, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
3. Μείωση των κόκκινων δανείων
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 7,5% το 2022 από 12,5% το 2021, ενώ υπάρχει η προοπτική μείωσης περαιτέρω στο 5% στο τέλος του 2023.
4. Προώθηση των μεταρρυθμίσεων και έξοδος από το καθεστώς της εποπτείας
Στις 21 Αυγούστου, η Ελλάδα εξήλθε από την κατάσταση της ενισχυμένης εποπτείας, έχοντας καταφέρει να ολοκληρώσει 16 αξιολογήσεις που συνδέονταν με την υλοποίηση των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά επικυρώθηκαν από το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, που ενέκρινε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις