ΕΕ: Ισχυρή σύσταση για μάσκες και covid τεστ στους επιβάτες από Κίνα
Να απαιτούν την διεξαγωγή τεστ κοροναϊού 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους από τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα είναι η αυστηρή σύσταση που απευθύνει η ΕΕ στα κράτη-μέλη μετά την πολύωρη συνεδρίασή της για το ζήτημα.
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (IPCR), με κεντρικό θέμα την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα.
Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.
Ισχυρή σύσταση
Τα κράτη μέλη συμφωνούν:
* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
The EU Member States agreed on a coordinated approach to COVID-19-related travel measures at the IPCR today. Presidency statement: https://t.co/I2JSKsgmVW
📸AP Photo/Alessandra Tarantino pic.twitter.com/GjmQnaoiWK
— Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) January 4, 2023
Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.
WHO will continue to closely monitor the #COVID19 situation in the People’s Republic of China and globally and urges all countries to continue to be vigilant, to monitor and report sequences.
Full statement:
📌 https://t.co/ZyRgrhbrGS pic.twitter.com/SZlOmfnm9C— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 4, 2023
Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.
Η κίνηση αυτή, όπως σημειώνει το AP, αναμένεται να αναστατώσει το Πεκίνο. Έχει μάλιστα ήδη επικριθεί από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Η Κίνα είχε απορρίψει τέτοιες ενέργειες, προειδοποιώντας για «αντίμετρα».
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, που εκπροσωπεί περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της. «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή τη σπασμωδική επαναφορά μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τρία τελευταία χρόνια» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA Willie Walsh.
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τοποθέτηση εμποδίων στα ταξίδια δεν έκανε καμία διαφορά στην αχμή της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Το πολύ πολύ οι περιορισμοί να την καθυστέρησαν κατά κάποιες ημέρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις