Η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει τη σχέση Λιβύης – Ελλάδας
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης με επιστολή της καλεί την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί επισήμως στους αρμόδιους οργανισμούς και την Ελλάδα ενάντια στις έρευνες της Αθήνας σε «αμφισβητούμενα νερά μεταξύ των δύο χωρών».
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
1η Νοέμβρη του 2022, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωνε στο CNBC Arabiya, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.
Αγωγοί οι οποίοι όπως ανέφερε εξεταζόταν να λειτουργούν παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό προς Ιταλία.
Ο ίδιος είχε μιλήσει και για το σενάριο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας, με τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη.
Τον Μπενγκτάρα έσπευσε να «αδειάσει» σε μικρό χρονικό διάστημα το αρμόδιο υπουργείο της Λιβύης, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα ήταν βιώσιμο.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2022
Ένα μήνα πριν είχε υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, που επί της ουσίας στηρίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών του 2019.
Η νέα κίνηση της Τουρκίας που θεωρήθηκε ως ένα ακόμα βήμα στην μετατροπή της Λιβύης σε προτεκτοράτο της Άγκυρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση Αθήνας – Καΐρου, με την Αίγυπτο να προχωρά και σε μονομερή οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων συνόρων της, καταφέρνοντας ένα σημαντικό χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, στην πλευρά της Λιβύης.
Η Τουρκία δεν εμφανίστηκε να αντιδρά, προς την Αίγυπτο. Ωστόσο προχώρησε στην αποστολή κοινής επιστολής με τη Λιβύη στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας, με αιχμή την επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Αθήνας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων.
Η Τουρκία προσπαθεί να κινητοποιήσει τη Λιβύη
Και ενώ η Τουρκία έδειχνε να επιχειρεί να κινητοποιήσει την Λιβύη να κλιμακώσει τη ρητορική της απέναντι στην Αθήνα, σύμφωνα με το Libya Review, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης με επιστολή της καλεί την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί επισήμως στους αρμόδιους οργανισμούς και την Ελλάδα ενάντια στις έρευνες της Αθήνας σε «αμφισβητούμενα νερά μεταξύ των δύο χωρών».
Η επιστολή σύμφωνα με την ιστοσελίδα στάλθηκε στον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ενώ σε αυτή γίνεται αναφορά και περί των προθέσεων της NOC να στείλει αντίστοιχη διαμαρτυρία και στην ExxonMobil, ζητώντας να σταματήσει τις έρευνες τις σε οικόπεδα που βρίσκονται σε λιβυκά νερά.
Προτείνει ακόμα τη σύσταση μόνιμης τεχνικής επιτροπής με επικεφαλής την NOC και ένα μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα πρέπει να «παρακολουθεί και να ελέγχει την απιστία των ερευνητικών δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές των χωρών που περιβάλλουν τη Λιβύη».
«Η εταιρεία θα επεξεργαστεί εκ νέου τα σεισμικά δεδομένα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες περιοχές, ιδίως τις περιοχές που γειτνιάζουν με το σημείο 16 της ελληνοϊταλικής συμφωνίας», ανέφερε η NOC στην επιστολή της.
Επιστολή με τουρκική επιρροή
Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο όνομα του επικεφαλής της NOC, ο οποίος είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο αγωγού ενώ για κάποιους σε αυτήν είναι σαφής η τουρκική επιρροή.
Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι η Τουρκία έχει παραδεχτεί αρκετές φορές ότι στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει, πετώντας το «μπαλάκι» της όποιας αντίδρασης στη Λιβύη.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετρά τις αντιδράσεις της, προσπαθώντας να προλάβει αυτή τη φορά τις εξελίξεις…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις