Γαλλία: Ποδαρικό Μακρόν με αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – Ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα [γράφημα]
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τα όρια ηλικίας
- Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος - Είχε τραυματιστεί στο τροχαίο που έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Με προκλήσεις ξεκινά το 2023 για τους εργαζόμενους στη Γαλλία αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς ο πρόεδρος της χώρας προχωρά ολοταχώς σε αναδιάρθρωση του συστήματος συνταξιοδότησης που ουσιαστικά θα οδηγεί σε περισσότερα χρόνια εργασίας πριν τη σύνταξη.
Σκέψη του γάλλου προέδρου είναι να αυξηθεί το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, τα οποία δηλώνουν έτοιμα να βγάλουν τους εργαζόμενους στους δρόμους για μαζικές απεργίες.
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα βασικά μεγέθη του συνταξιοδοτικού και δημογραφικού προφίλ της Γαλλίας σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2020.
Με την προσπάθεια αυτή του Παρισιού για μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό να έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, οι ημέρες αυτές που διανύουμε είναι κρίσιμες για το τι τελικά θα αποφασιστεί -και με τι κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας αναμένεται να αποκαλυφθούν στις 10 Ιανουαρίου, με όλες τις ισχυρές ομάδες εργαζομένων αλλά και φοιτητών να έχουν προειδοποιήσει για διαδηλώσεις και απεργίες εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την αναμόρφωση αυτή του συνταξιοδοτικού στο προεκλογικό του πρόγραμμα και μίλησε σχετικά για αυτή και στο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του. «Αυτή η χρονιά θα είναι πράγματι αυτή μιας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που στοχεύει να εγγυηθεί την ισορροπία του συστήματός μας τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες (…) Πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο», ανέφερε δείχνοντας τις προθέσεις του.
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα
Προς το παρόν τουλάχιστον, όλα φαίνονται να είναι ανοικτά. Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν παρενέβη στη δημόσια συζήτηση για να αναφέρει πως η προγραμματιζόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μπορεί να μην απαιτήσει απαραίτητα αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Για αυτό το λόγο οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν για άλλη μια εβδομάδα, προτού η κυβέρνηση οριστικοποιήσει το σχέδιο στα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια το πάει για συζήτηση στο κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε η Μπορν στο ραδιόφωνο France Info.
Το σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 δεν είναι οριστικοποιημένο, είπε η Μπορν. «Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έως το 2030», σχολίασε σύμφωνα με το Bloomberg. Η ίδια πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με άλλα πιθανά στοιχεία που μπορεί να περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση.
Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να εξισορροπήσει το σύστημα συντάξεων της Γαλλίας στο οποίο, όπως και παντού, οι εισφορές από τους εργαζόμενους πρέπει να χρηματοδοτούν τις πληρωμές στους συνταξιούχους. Το ανώτατο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν θα αυξηθεί από τα 67 έτη και οι εισφορές των εργαζομένων δεν θα αυξηθούν, ανέφερε ακόμη η ίδια.
«Προτεραιότητά μου είναι η πλήρης απασχόληση και η χώρα μας να έχει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας», ήταν τα λόγια τη Μπορν. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος των εισφορών, δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος εργασίας», είπε.
Στα «κάγκελα» τα συνδικάτα
Τα εργατικά συνδικάτα που έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν κατά την εκστρατεία επανεκλογής του είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και τα πιο μετριοπαθή από αυτά προειδοποιούν ότι θα συμμετάσχουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτι που όπως λένε θα επηρεάσει αρνητικά τους λιγότερο ευκατάστατους πολίτες και εργαζόμενους.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις