Κοροναϊός: «Πολιτική απόφαση» οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες από Κίνα
Παρά τη ανησυχία, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει φορέας υγείας που συνιστά ρητά ελέγχους των επιβατών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών και συνέστησε ελέγχους Covid-19 στους ταξιδιώτες που φτάνουν από Κίνα, ωστόσο ειδικοί και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το μέτρο είναι στην πραγματικότητα αχρείαστο.
«Δυτικοί αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν ότι οι έλεγχοι στους επιβάτες αποφασίστηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση τυχόν νέων παραλλαγών, όμως τα ισχύοντα μέτρα δεν δικαιολογούνται από καμία υπάρχουσα απειλή» γράφουν την Πέμπτη οι Financial Times.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται έκανε μάλιστα λόγο για «πολιτική» απόφαση, η οποία ελήφθη από «κυβερνήσεις που θέλουν να δείξουν ότι προστατεύουν τους λαούς τους».
Ο έλεγχος των ταξιδιωτών θα μπορούσε επίσης να είναι μέσο πολιτικής πίεσης προκειμένου να προσφέρει η Κίνα περισσότερα δεδομένα για την επιδημία στο έδαφός της. Στις 7 Ιανουαρίου η Κίνα αίρει την υποχρεωτική καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, κάτι που θα ενθαρρύνει τα ταξίδια Κινέζων στο εξωτερικό.
Δυτικές κυβερνήσεις και αξιωματούχοι του ΠΟΥ επικρίνουν άμεσα ή έμμεσα την Κίνα για «ελλιπή» δεδομένα, τόσο όσον αφορά την επιτήρηση για νέα στελέχη όσο και τις νοσηλείες και τους θανάτους λόγω Covid, μετά την άρση της πολιτικής «μηδενικής Covid» που προστάτευσε τον κινεζικό πληθυσμό τα πρώτα τρία χρόνια της πανδημίας.
Η απόφαση ελέγχου των ταξιδιωτών είναι «κατανοητή» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
«Απουσία επαρκούς πληροφόρησης από την Κίνα, είναι κατανοητό που χώρες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους» έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο Twitter, και επανέλαβε την έκκλησή του στο Πεκίνο για περισσότερα δεδομένα.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τα δεδομένα της Κίνας υποεκτιμούν τις νοσηλείας, τις εισαγωγής σε ΜΕΘ και τους θανάτους, των οποίων ο ορισμός είναι «πολύ στενός», καθώς δεν περιλαμβάνει ασθενείς Covid-19 που πέθαναν από άλλα αίτια πέρα από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Έκκληση της ΕΕ προς Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την Πέμπτη τη «συντονισμένη» απάντηση της ΕΕ απέναντι στην κινεζική επιδημία, απάντηση που βασίστηκε στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε επίσης ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιδρά ανάλογα» επισημαίνοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει σε πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και διαφάνειας».
Υπονόησε δε ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα λόγω της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων».
«Είναι σημαντικό οι κινεζικές αρχές να μοιράζονται τακτικά με τους παγκόσμιους εταίρους αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των δεικτών Covid και τις [γενετικές] αλληλουχίες».
«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει προετοιμασία για οποιαδήποτε κατάσταση και να εντοπίζονται πιθανές νέες και επικίνδυνες παραλλαγές. Η Επιτροπή έριξε γέφυρες επικοινωνίας με την Κίνα για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη με οποιονδήποτε απαραίτητο τρόπο, εάν χρειαστεί».
Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα η Κομισιόν προσφέρθηκε να στείλει στην Κίνα εμβόλια mRNA, πρόταση που απορρίφθηκε από το Πεκίνο.
Το ECDC κατά των ελέγχων
Παρά τη ανησυχία, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει φορέας υγείας που συνιστά ρητά ελέγχους των επιβατών.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τάχθηκε κατά του μέτρου. Τα υποχρεωτικά τεστ Covid-19 στους ταξιδιώτες που φτάνουν στην ΕΕ από την Κίνα θα ήταν «αδικαιολόγητα», καθώς οι χώρες-μέλη «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη και στην ΕΕ».
Για τα ECDC, τα εισαγόμενα κρούσματα από Κίνα θα ήταν «σχετικά περιορισμένα» σε σχέση με τις εγχώριες λοιμώξεις.
Κατά των ελέγχων τάχθηκε και ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε με ανάρτησή του στο Facebook ότι η εισαγωγή κρουσμάτων από την Κίνα δεν θα επηρέαζε την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες άφιξης.
«Ο όποιος έλεγχος προτείνεται στην παρούσα φάση σε αεροδρόμια για ταξιδιώτες από Κίνα δεν θα έχει κάποιο σημαντικό αποτύπωμα γιατί δεν προβλέπεται να αλλάξει από το φορτιό των ταξιδιωτών η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες που έχουν μπει εδώ και καιρό στην διαδικασία να συμβιώνουν με τον ιό» έγραψε ο δρ Μαγιορκίνης.
Πράγματι, το ECDC εξέδωσε την Τρίτη νέα ανακοίνωση για τις εξελίξεις, με την οποία συμφώνησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».
Επισήμανε, τέλος, ότι τα στελέχη του κοροναϊού που τροφοδοτούν την επιδημία στην Κίνα έχουν ήδη περάσει από την Ευρώπη και πλέον έχουν αντικατασταθεί από διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές