Στην ταινία «Ένας Άνθρωπος που τον έλεγαν Όττο», τη διασκευή του Μαρκ Φόρστερ στο μπεστ σέλερ του Φρέντρικ Μπάκμαν και το ριμέικ της σουηδικής ταινίας του 2016 «A Man Called Ove», ο Τομ Χανκς περιφέρεται στη γειτονιά και γκρινιάζει επιδεικτικά αναπολώντας το πώς ήταν κάποτε τα πράγματα.

Στην πρωτότυπη ταινία, ο ηθοποιός Ρολφ Λάσγκαρντ ενσάρκωσε με γενναίο τρόπο τον ρόλο του Ove, ενός κατσούφη χήρου, του οποίου οι απόπειρες αυτοκτονίας ματαιώνονται από τους άπορους γείτονες και, τελικά, από την απρόθυμη, ειλικρινή αφοσίωσή του σε αυτούς.

Η γκρίνια της ηλικίας

Η αγανάκτηση, είτε απευθύνεται σε έναν γείτονα είτε σε έναν σκύλο, είναι η Νο1 διάθεση του Χανκς. Όμως, η απελπισία ή ακόμα και ο απλός «ξεκουμπίσου από το γκαζόν μου» θυμός είναι τα λιγότερο προφανή χαρακτηριστικά που διαθέτει ο ηθοποιός που αποκαλείται «ο μπαμπάς της Αμερικής».

Μετά την ερμηνεία του Χανκς ως συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ στο «Elvis», ο 66χρονος βρήκε στο «A Man Called Otto» έναν ακόμη ρόλο που με ενδιαφέρον, αν και όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία, εξυπηρετεί τα δυνατά του σημεία, ενώ παράλληλα κοντράρει με τη γνώριμη παρουσία του στην οθόνη.

Photo: YouTube

Ένα σκοινί για να κρεμαστεί

Το «A Man Called Otto» ξεκινά με τον Otto να αγοράζει σχοινί για να κρεμαστεί. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σκοτεινοί δρόμοι που ο Χανκς δεν πρόκειται να ακολουθήσει, και μερικές από τις πρώτες, πιο καυστικές σκηνές της ταινίας του Φόρστερ κεντρίζουν αυτή τη λάθος νότα δημιουργώντας αντιφατικά συναισθήματα.

Όμως καθώς το «Ένας άνθρωπος που ονομάζεται Όττο» διατρέχει τη ζωή του Όττο, περνώντας ανάμεσα στις σημερινές διαμάχες του και στις αναδρομές σε πιο ευτυχισμένες στιγμές με τη σύζυγό του, τη Σόνια (Ρέιτσελ Κέλερ), ο Χανκς προσαρμόζει, τελικά, συγκινητικά τον ρόλο στον εαυτό του. Το πώς εκτυλίσσεται η ταινία δεν θα εκπλήξει κανέναν, αλλά χαρίζει λίγη έξτρα συγκίνηση μετά τις γιορτές.

Τελικά, αγάπη για τη ζωή

Ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Μαγκί («Η Ζωή του Πι», «Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ») αποχρωματίζει την ταινία ως ένα είδος παραβολής της κοινότητας. Πάνω και κάτω στο δρόμο βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι, τους οποίους ο φρεσκοσυνταξιούχος Όττο ανέχεται ελάχιστα: φίλοι που έγιναν εχθροί (Πίτερ Λόουσον Τζόουνς, Χουανίτα Τζένινγκς), ένας φιλικός γυμναστής (ένας απολαυστικός Κάμερον Μπρίτον), ένας τρανσέξουαλ διανομέας χαρτιών και πρώην μαθητής της συζύγου του Όττο (Μακ Μπάιντα).

Photo: YouTube

Πάνω απ’ όλα υπάρχει η Μαρισόλ (μια καταπληκτική Μαριάνα Τρεβίνιο), μια έγκυος μητέρα δύο παιδιών που μόλις μετακόμισε με τον σύζυγό της (Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο). Διάφορες ανάγκες – μια αδέσποτη γάτα, μια δανεική σκάλα, μαθήματα οδήγησης – εισβάλλουν στις επιθυμίες του Όττο για έναν ειρηνικό θάνατο και, ανάμεσα σε αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας, αναζωπυρώνουν σταδιακά τη θέλησή του για ζωή.

Οικογένεια Χανκς εν δράση

Το «A Man Called Otto» δεν κυνηγάει τόσο τον ρεαλισμό όσο είναι ένας σύγχρονος μύθος, με αποχρώσεις του «Σκρουτζ» και του «Γκριντς». Ως ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου, ο Χανκς την έχει κάνει ένα οδυνηρό έργο για την οικογένεια. Η Ρίτα Γουίλσον, η σύζυγός του, είναι παραγωγός και ακούγεται ένα τραγούδι της στην ταινία. Τον νεότερο Όττο υποδύεται σε αναδρομές ο γιος τους, Τρούμαν Χανκς. Ακόμη και το «White Boy Summer» του πρωτότοκου, Τσετ Χανκς, ακούγεται από το ραδιόφωνο ενός αυτοκινήτου.

Δείτε το τρέιλερ

*Με στοιχεία από apnews.com