Εβαλαν στο στόχαστρο τους «αγιατολάδες»
Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία 12 εργαζομένων του από ισλαμιστές τρομοκράτες, το διάσημο γαλλικό σατιρικό περιοδικό αφιερώνει το τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα στα γεγονότα του Ιράν
Εδώ και τέσσερις μήνες το Ιράν συγκλονίζεται από τις αντιδράσεις που πυροδότησε η δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας Μάχσα Αμινί από την αστυνομία ηθών του θεοκρατικού καθεστώτος – η οποία ήρθε να προστεθεί στις πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν οργή στη χώρα.
Πριν από οκτώ χρόνια, επίσης, στις 7 Ιανουαρίου 2015, φανατικοί τρομοκράτες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δρουν στο όνομα του Ισλάμ, επιτέθηκαν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» σκοτώνοντας 12 εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους σκιτσογράφους) και τραυματίζοντας άλλους 11, τιμωρώντας τους έτσι για την «προσβολή» του Προφήτη Μωάμεθ.
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού και ο ιδιοκτήτης του Λοράν «Ρις» Σουρισό – που ήταν ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης – αποφάσισαν, λοιπόν, να αφιερώσουν το τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα του Παρισιού και της Γαλλίας σε αυτά τα δύο γεγονότα. Ασκώντας έτσι, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σκληρή κριτική στους αγιατολάδες της Τεχεράνης.
«Είναι ένας τρόπος για να θυμηθούμε ότι οι λόγοι για τους οποίους δολοφονήθηκαν οι σκιτσογράφοι και δημοσιογράφοι του «Charlie Hebdo» εξακολουθούν, δυστυχώς, να είναι ζωντανοί» σημειώνει στο κεντρικό άρθρο του ειδικού τεύχους ο Ρις.
«Εκείνοι που αρνούνται να υποταχθούν στις εντολές των θρησκειών αναλαμβάνουν το ρίσκο να πληρώσουν με τη ζωή τους» προσθέτει ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δολοφονημένοι συνάδελφοί του θα έκαναν το ίδιο απέναντι στα όσα συμβαίνουν στο Ιράν σήμερα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο.
Υπενθυμίζεται πως οι περίπου 40 υπάλληλοι του σατιρικού περιοδικού εργάζονται σήμερα σε ένα κτίριο του οποίου η διεύθυνση παραμένει απόρρητη, ενώ βρίσκονται υπό τη διαρκή προστασία της αστυνομίας, εξαιτίας των απειλών που λαμβάνουν σε βάρος της ζωής τους.
Από όλον τον κόσμο
Οσον αφορά το συγκεκριμένο τεύχος – το 1.589ο -, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο Ιράν και το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει εκεί, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη «Monde» 35 σκίτσα τα οποία επελέγησαν ανάμεσα σε περίπου 300 που εστάλησαν στο περιοδικό από πολλές χώρες του κόσμου (Τουρκία, ΗΠΑ, Σενεγάλη, Αυστραλία, ακόμη και το Ιράν), στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Αυτό που θέλαμε ήταν να έρθουν σκίτσα από όλον τον κόσμο και να μην εγκλωβιστούμε σε μια γαλλική-γαλλόφωνη λογική» σημειώνει ο Ρις. Τονίζει δε ότι για τον ίδιο και τη συντακτική ομάδα είχε ζωτική σημασία να αποτυπωθεί στην πράξη πως υπάρχει μια «γραφιστική ποικιλότητα στη διαμαρτυρία».
Οσον αφορά το σκίτσο που επελέγη για την πρώτη σελίδα, συνάδει με την προκλητική παράδοση που έχει δημιουργήσει το «Charlie Hebdo»: Μια γυμνή και χαμογελαστή γυναίκα, μπροστά στα ανοιχτά πόδια της οποίας περιμένουν υπομονετικά κληρικοί οι οποίοι καλούνται να… εξαφανιστούν στο αιδοίο της, υπό τον τίτλο «Μουλάδες επιστρέψτε εκεί από όπου ήρθατε!».
Και μέσα
Υπάρχουν, φυσικά, πολλά ακόμη σκίτσα που μπορεί κανείς να βρει στις εσωτερικές σελίδες και προσελκύουν την προσοχή. Σε ένα από αυτά απεικονίζεται ένας ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης ντυμένος ως Μέριλιν Μονρόε, με τη φούστα του να σηκώνεται από τον αέρα που προκαλούν τα μαντίλια τα οποία έχουν πετάξει από πάνω τους τρεις γυναίκες.
Σε κάποιο άλλο, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δέχεται ένα χαστούκι στο πρόσωπο από το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» (που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις), ενώ σε ένα τρίτο ένας κληρικός εμφανίζεται να συντρίβεται κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου (όπως έχει συμβεί με κάποιους διαδηλωτές).
Μένει να αποδειχθεί εάν το ειδικό τεύχος θα έχει και εμπορική επιτυχία, καθώς το «Charlie Hebdo» αγωνίζεται να αντέξει απέναντι στη διαρκή μείωση των πωλήσεων και των συνδρομητών του. Ενδεικτικά, σήμερα πουλά περίπου 20.000 αντίτυπα την εβδομάδα στα κιόσκια, ενώ οι συνδρομητές του έχουν μειωθεί σε 33.000 έναντι 37.000 πριν από πτά μήνες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Από τη μια οι Γλύξμπουργκ, από την άλλη οι «κοινοί θνητοί»
- LIVE: Η κλήρωση του Παναθηναϊκού στο Europa Conference League
- Μασκ: «Βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD – «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για τη Λαμία – Μέσα ο Τσικίνιο