Handelsblatt: Κίνδυνος κλιμάκωσης στο Κυπριακό ενόψει εκλογών στην Τουρκία
οΕρντογάν διαφοροποιεί ποικιλοτρόπως την εξωτερική πολιτική της χώρας της Τουρκίας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Εξέλιξεις στο κυπριακό διαβλέπει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και εκτιμά ότι ελοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Μάλιστα το δημοσίευμα αναδημοσιεύει και η Deutsche Welle.
Διαφοροποιεί ποικιλοτρόπως την εξωτερική πολιτική
«Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πιέζει για την εξαγωγή φυσικού αερίου, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα) επιδιώκει την αναγνώριση από κράτη όπως η Ρωσία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: Η εκτίμηση είναι πως «οι επερχόμενες εκλογές θα διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν».
Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφοροποιεί ποικιλοτρόπως την εξωτερική πολιτική της χώρας του. «Η Άγκυρα στοχεύει στην αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Συρία, προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους ότι πολλοί από τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους» αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει:
«Ωστόσο, η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες με τη Δαμασκό ως μοχλό πίεσης έναντι της Ε.Ε., καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να επαναπατριστούν, όσο ο Άσαντ παραμένει πρόεδρος της Συρίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, προκαλώντας ένα νέο προσφυγικό κύμα».
Προσεκτικά
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πόσο προσεκτικά κινείται η Τουρκία διπλωματικά. Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, «διαπραγματεύεται τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ «με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μέλη του ΝΑΤΟ, σε γειτονικά κράτη και σε χώρες της Αφρικής, η Τουρκία έχει αποκτήσει επιρροή και σε αυτές τις περιοχές».
Ταυτοχρόνως, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο, «φλερτάρει με την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μια αντινατοϊκή συμμαχία υπό την ντε φάκτο ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ερντογάν εμποδίζει την ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις