Λευκορωσία: Άρχισε η δίκη του Άλες Μπιαλιάτσκι – Η πρώτη μακράς σειράς δικών αντιφρονούντων στο καθεστώς του Μινσκ
Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι. Ποιοι άλλοι δικάζονται στη Λευκορωσία.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Ξεκίνησε στο Μινσκ η δίκη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Άλες Μπιαλιάτσκι, βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, ανακοίνωσε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κέντρο Viasna, το οποίο έχει ο ίδιος ιδρύσει.
Το κέντρο Viasna ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Άλες Μπιαλιάτσκι και οι συνεργάτες του Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο κλουβί των κατηγορουμένων στο δικαστήριο του Μινσκ. Οι τρεις Λευκορώσοι αντιφρονούντες κρατούνται από τον Ιούλιο 2021.
Το κέντρο Viasna (Ανοιξη), η κυριότερη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία, το οποίο ιδρύθηκε από τον Άλες Μπιαλιάτσκι το 1996, βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 μαζί με δύο ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Memorial (Ρωσία) και το Κέντρο για τις Ατομικές Ελευθερίες (Ουκρανία).
Και οι τρεις οργανώσεις που προέρχονται από τα κράτη που πρωταγωνιστούν στον πόλεμο στην Ουκρανία βραβεύθηκαν για την προσήλωσή τους «στα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη» απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού.
Φυλακισμένος μετά τις μαζικές διαδηλώσεις
Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι και οι δύο συνεργάτες του φυλακίσθηκαν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020 κατά του καθεστώτος αφού ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994, αυτοανακηρύχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές.
Το κίνημα διαμαρτυρίας κατέβασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Μινσκ και άλλες πόλεις της χώρες επί πολλές εβδομάδες για να ακολουθήσει άγρια καταστολή με μαζικές συλλήψεις, εξαναγκασμό σε εξορία και φυλάκιση αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ που απολαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξη της Μόσχας.
Η Λευκορωσία χρησίμευσε ως βάση οπισθοφυλακής στις ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει μέρος στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.
Δίκες εν σειρά
Την έναρξη της δίκης κατά των στελεχών της κέντρου Viasna θα ακολουθήσουν δίκες κατά ανεξάρτητων δημοσιογράφων και της Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, προσωπικότητας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που ζει στην εξορία.
Οι Μπιαλιάτσκι, Στεφανόβιτς και Λαμπκόβιτς κατηγορήθηκαν αρχικά για «φοροδιαφυγή».
«Απειλούνται με ποινή φυλάκισης 7 έως 12 ετών», είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο το κέντρο Viasna, διευκρινίζοντας ότι πλέον κατηγορούνται για διακίνηση μέσω των λευκορωσικών συνόρων «μεγάλης ποσότητας χαρτονομισμάτων στο πλαίσιο συμμορίας» και για «χρηματοδότηση συλλογικών ενεργειών που πλήττουν σοβαρά την δημόσια τάξη».
Ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο Ντμίτρι Σολόβιεφ, δικάζεται ερήμην, αφού έχει διαφύγει στην Πολωνία. «Είναι μία πλαστή δίκη», δήλωσε στο AFP. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στην δίκη αυτή και σε ό,τι θα συμβεί εκεί», είπε.
Χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες και «θέατρο» την δικαστική διαδικασία και πρόσθεσε: «Ο νόμος δεν υφίσταται στην Λευκορωσία. Η διαδικασία ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση των γκάνγκστερ».
Την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η δίκη πολλών δημοσιογράφων της ιστοσελίδας Tut.by, βασικού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης στην Λευκορωσία. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και η διευθύντριά του Μαρίνα Ζολότοβα. Αντιμετωπίζουν σειρά κατηγοριών, ανάμεσά τους για «φοροδιαφυγή» και «υποκίνηση μίσους». Το Tut.by χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστικό» το 2021.
Δικάζεται και ο Αντρέι Ποτσομπούτ
Την ίδια ημέρα θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου του Γκρόντνο (δυτική Λευκορωσία) ο Πολωνολευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Αντρέι Ποτσομπούτ, 49 ετών, ανταποκριτής της πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο 2021. Κατηγορείται, σύμφωνα με το Viasna, για «υποκίνηση μίσους» και «ενεργειών με στόχο την προσβολή της εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας». Απειλείται με ποινή φυλάκισης 12 ετών.
Στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η δίκη ερήμην της Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, 40 ετών, που αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών, ανάμεσά τους «εσχάτη προδοσία, συνωμοσία για την ανάληψη της εξουσίας με αντισυνταγματικό τρόπο, δημιουργία και ηγεσία εξτρεμιστικής οργάνωσης…»
Υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στην θέση του φυλακισμένου συζύγου της, του Σεργκέι Τιχανόφσκι, ενός βιντεομπλόγκερ που συσπείρωσε την αντιπολίτευση, διεκδίκησε την νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και έκτοτε ζει εξόριστη στην Λιθουανία.
Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι έχει καταδικασθεί σε 18ετή κάθειρξη για «οργάνωση μαζικών ταραχών», «υποκίνηση μίσους στην κοινωνία», «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «παρεμπόδιση της Εκλογικής Επιτροπής»
Σύμφωνα με το κέντρο Viasna, στις φυλακές της Λευκορωσίας βρίσκονταν 1.448 πολιτικοί κρατούμενοι στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις