Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Νέα γραμμή Μαξίμου – «Συγκρίσεις» αλλά όχι μόνο με το 2015 (του ΣΥΡΙΖΑ)

Εκλογές: Νέα γραμμή Μαξίμου – «Συγκρίσεις» αλλά όχι μόνο με το 2015 (του ΣΥΡΙΖΑ)

Ο Μητσοτάκης ζητάει από την κυβέρνηση και το κόμμα να προβάλλουν στους πολίτες καθαρά «θετικό αφήγημα» στον δρόμο για τις κάλπες – Το 2019 και το… 2030

Και μόνο τα μότο των γαλάζιων με τη μορφή διλημμάτων, όπως το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και «συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω», έχουν εμπεδώσει τις συγκρίσεις στην πολιτική αντιπαράθεση εδώ και μήνες, χωρίς να έχει εκκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Για την τακτική αυτή, την οποία υπηρετούν τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα κομματικά στελέχη, επιχειρώντας συσπείρωση του ακροατηρίου τους, δείχνει να χαράζει πλέον νέα γραμμή το Μαξίμου.

Το πεδίο συγκρίσεων μεταξύ της διακυβέρνησης ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι το μοναδικό στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει εμφατικά σε μια… εσωτερική οδηγία, την οποία μάλιστα κατά καιρούς έχει διατυπώσει και δημόσια.

Το 2015, το 2019, το… 2030

«Αναμετριόμαστε μόνο με τα προβλήματα και με τις απαιτήσεις των πολιτών», έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν, προσπαθώντας ουσιαστικά να δείξει ότι αφήνει σε δεύτερο πλάνο τις «κραυγές» και συνολικά τις κινήσεις των πολιτικών αντιπάλων του. Και, τελευταία, επανήλθε σε κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, στην πρόσφατη κλειστή σύσκεψη συντονισμού στο Μαξίμου για το γαλάζιο «εκλογικό» πρόγραμμα και για τη συνεργασία κυβέρνησης – κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες, ο Μητσοτάκης ζήτησε να προβάλλεται αποτελεσματικά προς τους πολίτες αποκλειστικά το «θετικό αφήγημα» της ΝΔ, ανεξάρτητα από την τακτική των πολιτικών αντιπάλων της.

Προφανώς και το 2015 (του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) θα βρίσκονται με κάθε ευκαιρία στον πολιτικό λόγο των γαλάζιων, ωστόσο το Μαξίμου θέλει πια να αναδεικνύει στα μάτια των πολιτών και συγκρίσεις με το 2019 («να δείξουμε τι κάναμε και τι έχουμε ακόμα να κάνουμε» σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές) καθώς και να προβάλλεται προς τους πολίτες το «όραμα» – με τα λόγια του Μητσοτάκη – «για την Ελλάδα του 2030».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στα στελέχη του, κατά τη συζήτηση για την τετραετία 2023-2027, τη σημασία να προτάσσονται συστηματικά και επεξηγηματικά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Και όχι να περιορίζεται η ΝΔ, όπως φέρεται να συζητήθηκε, στη σύγκριση με τις «αποτυχίες» ή τα «λάθη» των προηγούμενων.

«Ενίσχυση εισοδημάτων»

Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει στην κορυφή του «εκλογικού» προγράμματος το πεδίο της οικονομίας και τα «επιτεύγματα», κατά τους κυβερνητικούς, ή δεσμεύσεις που έχουν υλοποιηθεί από το 2019. Εξού και προτεραιότητα δεν είναι μόνο το αφήγημα περί αύξησης των μισθών (με τον Μητσοτάκη να έχει άλλωστε ανακοινώσει την αύξηση νωρίτερα, την 1η Απριλίου αντί της πρωτομαγιάς) αλλά ευρύτερα οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την «ενίσχυση εισοδημάτων».

Βασικός άξονας είναι επίσης η κοινωνική πολιτική – σε διαφορετικές ενότητες, από τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως ζητήματα δικαιοσύνης, ασφάλειας, υγείας κ.λπ. –, ώστε να ενισχύεται το νεοδημοκρατικό σλόγκαν «δίπλα σε κάθε πολίτη». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει βηματισμό, καθορίζοντας θετική ατζέντα, απέναντι σε υποθέσεις που την έχουν φέρει το λιγότερο σε θέση αμηχανίας και σε σφυροκοπήματα της αντιπολίτευσης για «Πάτσηδες-Χειμάρες» και για «γαλάζιο πλιάτσικο» στο δημόσιο χρήμα.

«Κοινωνική ευαισθησία»

Είναι χαρακτηριστική η επιλογή του Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια κοινωνικού περιεχομένου παρέμβαση μόλις μία μέρα μετά τον διευρυμένο «πρωινό καφέ» με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο ίδιος βρέθηκε στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει για πρώτη φορά η Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2021 για να διεξάγεται η κατάθεση ανήλικων θυμάτων σοβαρών εγκλημάτων.

Είναι βέβαιο ότι το αφήγημα της «κοινωνικής ευαισθησίας» θα το κρατήσει ψηλά η ΝΔ μέχρι την ώρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024