Κίνα: Απαντά στην Ευρώπη για τα ταξιδιωτικά μέτρα – «Να αξιολογούν αντικειμενικά και δίκαια»
Μετά την απόφαση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, η τελευταία δίνει τη δική της απάντηση στις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάζει «αντικειμενικά και δίκαια» την επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα, ανέφερε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι ταξιδιώτες από την Κίνα να υποδεικνύουν αρνητικό τεστ 48 ωρών κατά την αναχώρησή τους για την Ευρώπη.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως θα ζητηθεί επιπλέον οι επιβάτες αλλά και το προσωπικό των αεροπλάνων να φορούν ιατρική μάσκα, ενώ θα γίνεται και έλεγχος των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.
Την ίδια ώρα, χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα ορίζει τους θανάτους από τον κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ στενό». Επισήμανε πως τα δεδομένα που δημοσιεύει το Πεκίνο δεν δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα.
Σύμφωνος με τους περιορισμούς ο ΠΟΥ
Παράλληλα ο ΠΟΥ επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην απόφαση πολλών χωρών να ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.
«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν αρμόδιος για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Στενός ορισμός»
Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού, αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την πολιτική της «μηδενικής covid». Οι αρχές όμως ανακοινώνουν πολύ λίγους θανάτους από τη νόσο, αφού άλλαξαν τη μεθοδολογία τους: πλέον μόνο όσοι πεθαίνουν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που οφείλεται στην covid καταγράφονται ως θάνατοι από τον ιό.
«Αυτός ο ορισμός είναι πολύ στενός», υπογράμμισε ο Ράιαν.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, πιο τακτικά και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλούχιση του ιού», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
- Μέσι: «Θα επιστρέψω κάποια στιγμή στη Βαρκελώνη»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
- Dark web: Πώς καταλήγουν τα δεδομένα μας στο σκοτεινό διαδίκτυο – Πώς θα τα κρατήσουμε μακριά
- Ελβετία: «Εξομολόγηση» στο… avatar του Ιησού με βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
- Εθνική ομάδα: Με πέντε ώρες καθυστέρηση έφυγε από το Λονδίνο
- «Μην υποτιμάτε τις απειλές της Ρωσίας», προειδοποιεί ο Όρμπαν