Ερασιτέχνης αρχαιολόγος αποκαλύπτει σύστημα «γραφής» της εποχής των παγετώνων – «Καταπληκτικό»
Το «σεληνιακό ημερολόγιο» που βρέθηκε σε σπήλαια μπορεί να είναι προγενέστερο των αντίστοιχων συστημάτων γραφής κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.
Ένα πρωτόγονο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί-συλλέκτες της εποχής των παγετώνων φαίνεται ότι αποκάλυψε ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημάνσεις ηλικίας 20.000 ετών ήταν μια μορφή σεληνιακού ημερολογίου.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα σχέδια των σπηλαίων δεν αποτελούσαν μόνο μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά χρησιμοποιούνταν και για την καταγραφή εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναπαραγωγικών κύκλων των ζώων.
Ο Μπεν Μπέικον πέρασε αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το σύστημα της «πρωτο-γραφής», το οποίο πιστεύεται ότι προηγείται άλλων ισοδύναμων συστημάτων καταγραφής κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.
Πλησίασε μια ομάδα ακαδημαϊκών με τη θεωρία του και εκείνοι τον ενθάρρυναν να την ακολουθήσει, παρά το γεγονός ότι ήταν «ουσιαστικά ένας άνθρωπος του δρόμου» όπως είπε.
Ο Μπέικον συνεργάστηκε με μια ομάδα, στην οποία συμμετείχαν δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Durham και ένας από το University College του Λονδίνου, για να δημοσιεύσουν μια εργασία στο Cambridge Archaeological Journal.
Ο καθηγητής Πολ Πετίτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham, δήλωσε ότι ήταν «ευτυχής που το πήρε στα σοβαρά» όταν ο Μπέικον επικοινώνησε μαζί του. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της εποχής των παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστημικό ημερολόγιο και σημάδια για να καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα στο πλαίσιο αυτού του ημερολογίου» δήλωσε.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες ειδών όπως τάρανδοι, ψάρια και εξαφανισμένα πλέον βοοειδή που ονομάζονται αουρόχοι και βίσονες. Παράλληλα με αυτές τις εικόνες, σε περισσότερες από 600 εικόνες της εποχής των παγετώνων σε τοίχους σπηλαίων και φορητά αντικείμενα σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί ακολουθίες σημείων και άλλων σημάτων. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι αυτά τα σημάδια είχαν νόημα, αλλά κανείς δεν τα είχε αποκρυπτογραφήσει.
«Σουρεαλιστικό» να καταλαβαίνεις τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια
Ο Μπέικον ξεκίνησε να τα αποκωδικοποιήσει, αποκτώντας πρόσβαση σε προηγούμενες έρευνες και εικόνες σπηλαιογραφίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και αναζητώντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα, λέγοντας ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να καταλαβαίνεις τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους κύκλους γέννησης των αντίστοιχων σημερινών ζώων, η ομάδα συμπέρανε ότι ο αριθμός των σημάτων που σχετίζονται με τα ζώα της εποχής των παγετώνων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγαρώνουν. Πιστεύουν ότι η συμπερίληψη ενός σημείου «Υ», που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη, σήμαινε «γέννηση».
Δείτε το βίντεο
Ο Πετίτ δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι – που άφησαν μια κληρονομιά θεαματικής τέχνης στα σπήλαια του Λασκό και της Αλταμίρα – άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης που τελικά θα γινόταν κοινός τόπος στο είδος μας».
Δεδομένου ότι τα σημάδια θεωρείται ότι καταγράφουν πληροφορίες αριθμητικά και όχι ότι καταγράφουν ομιλία, δεν θεωρούνται «γραφή» με την έννοια των εικονογραφικών συστημάτων και της σφηνοειδούς γραφής που εμφανίστηκαν στη Σουμερία από το 3.400 π.Χ. και μετά, αλλά κατατάσσονται ως ένα πρωτογενές σύστημα γραφής.
Η «πρωτο-γραφή»
Ο Μπέικον δήλωσε ότι το έργο έκανε τους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για τα σχέδια να νιώσουν «ξαφνικά πολύ πιο κοντά». «Καθώς διεισδύουμε βαθύτερα στον κόσμο τους, αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι αυτοί οι αρχαίοι πρόγονοι μοιάζουν πολύ περισσότερο με εμάς απ’ ό,τι νομίζαμε προηγουμένως» δήλωσε.
Τα ευρήματα ενθάρρυναν την ομάδα να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σημασία άλλων σημάνσεων που βρέθηκαν στα σχέδια των σπηλαίων.
«Αυτό που ελπίζουμε, και η αρχική εργασία είναι πολλά υποσχόμενη, είναι ότι το ξεκλείδωμα περισσότερων τμημάτων του πρωτο-γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας» δήλωσε ο Μπέικον.
*Με στοιχεία από theguardian.com
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία