ΗΠΑ: Τέλος το θρίλερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Πρόεδρος ο Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία
Ο Μακάρθι έλαβε τις απαιτούμενες 216 ψήφους
- Ονδούρα προς Τραμπ: Εαν κάνεις απελάσεις θα σου κλείσουμε τις βάσεις
- Πιθανώς τρομοκρατική επίθεση η έκρηξη του Tesla έξω από τον Πύργο Τραμπ με ένα νεκρό
- Σοκολάτα Ντουμπάι: Γιατί θα είναι η viral σοκολάτα και το 2025
- Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής: Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν τη Δημοκρατία δεν κόβονται
Μετά από 15 ψηφοφορίες, ένα πρωτοφανές σενάριο στις ΗΠΑ τα τελευταία 160 χρόνια, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) πρόεδρος της Βουλή των Αντιπροσώπων, βάζοντας έτσι τέλος σε ένα θρίλερ που τράβηξε για τέσσερις ημέρες, κρατώντας σε ομηρία το πολιτικό σύστημα της Αμερικής.
Ο Μακάρθι έλαβε τις απαιτούμενες 216 ψήφους (από το σύνολο των 428), ενώ ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών έλαβε 212.
Το αποτέλεσμα προκάλεσε κύμα ανακούφισης στο Κογκρέσο και έγινε αποδεκτό με χειροκροτήματα, με… εξαίρεση μια μερίδα των Ρεπουμπλικανών ανταρτών, οι οποίοι – αν και εν τέλει υποχώρησαν – είναι υπαίτιοι για το χάος των τελευταίων ημερών.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της εκλογής ανέδειξε ένα ισχυρό κλίμα διχασμού, το οποίοι προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.
Επεισοδιακή η ψηφοφορία
Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος έπειτα από μία εβδομάδα επαναλαμβανόμενων ψηφοφοριών που υπογράμμισαν τις διαιρέσεις των Ρεπουμπλικανών και ήγειραν ερωτήματα για την ικανότητά τους να κυβερνήσουν. Το Σώμα δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο επίπεδο δυσλειτουργίας από το 1859.
Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς δεξιούς που αντιτέθηκαν στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.
Τον κατηγορούν ότι είναι υπερβολικά ανοικτός σε συμβιβασμούς με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του, οι οποίοι ελέγχουν επίσης τη Γερουσία. Ορισμένοι λένε πως θέλουν έναν ηγέτη που θα είναι έτοιμος να επιβάλει το κλείσιμο της κυβέρνησης ώστε να μειωθούν οι δαπάνες.
Κάτι τέτοιο εγείρει το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα θα μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με ένα όριο χρέους 31,4 τρισ. δολαρίων φέτος. Χωρίς συμφωνία ή με μια μακρά αντιπαράθεση υπάρχει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις