Η προπόνηση της Νάνσι Κέριγκαν στο καλλιτεχνικό πατινάζ μόλις είχε τελειώσει στο «Κόμπο Χολ» του Ντιτρόιτ (όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το αμερικανικό πρωτάθλημα) και πήγαινε προς τα αποδυτήρια.

Εκεί δέχτηκε την επίθεση από έναν μεγαλόσωμο λευκό άνδρα που με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ (ή έναν μεταλλικό σωλήνα κατά άλλες μαρτυρίες) τη χτύπησε δυνατά στο γόνατο με στόχο να την τραυματίσει σοβαρά.

Τέτοιες μέρες σαν σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1994 είχε συμβεί το περιστατικό που είχε συνταράξει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Η Νάνσι Κέριγκαν ήταν το φαβορί για το χρυσό στους επερχόμενους χειμερινούς αγώνες στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας.

Αντίπαλός της (και αντίζηλός της όπως φάνηκε) η φίλη και συναθλήτριά της, Τόνια Χάρντινγκ καθώς παιζόταν και το πλασάρισμα ενόψει της χειμερινής Ολυμπιάδας.

Η Νάνσι Κέριγκαν έπεσε στο έδαφος και με σπαρακτική φωνή – την ώρα που πονούσε πολύ – ρωτούσε «γιατί, γιατί» θέλοντας να καταλάβει τον σκοπό αυτής της επίθεσης.

Είχε να κάνει με τον ανταγωνισμό καθώς αυτός που την είχε χτυπήσει, ο Σέιν Σταντ,είχε προσληφθεί από τον πρώην σύζυγο της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκίλοουλι και τον σωματοφύλακά της Σον Εκχαρντ.

Στόχος ήταν η Νάνσι Κέριγκαν να μην μπορέσει να αγωνιστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο της επιτυχίας στην Τόνια Χάρντινγκ.

Η οποία φυσικά όχι απλά είχε αρνηθεί τα πάντα, αλλά όταν η Αμερικανική Ομοσπονδία θέλησε να την αποκλείσει από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς, εκείνη τους απείλησε με αγωγή ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κέριγκαν, πάντως, που είχε αναρρώσει πλήρως, πήρε τη θέση της Μισέλ Κουάν και βρέθηκε στο Λίλεχαμερ, ως ένδειξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των υπόλοιπων συναθλητριών της κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο, σε αντίθεση με τη Χάρντινγκ που τερμάτισε στην 8η θέση. Και αυτό διότι έσπασε το παγοπέδιλό της, την ώρα που εκτελούσε την άσκηση.

Τελικά η Κέριγκαν είχε κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση ανεβαίνοντας στο σκαλί του βάθρου.