Ισραήλ: Απαγορεύει τις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ προχώρησε στην αναστολή της ισχύος της επίσημης άδειας των μετακινήσεων του Παλαιστίνιου υπουργού των Εξωτερικών στο εσωτερικό, αλλά και γύρω από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ ανέστειλε σήμερα την ισχύ της επίσημης άδειας διέλευσης που διευκόλυνε τις μετακινήσεις του Παλαιστίνιου υπουργού των Εξωτερικών τόσο στο εσωτερικό, όσο και γύρω από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Ιερουσαλήμ στην εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τις συνεχείς παραβιάσεις από το Ισραήλ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.
Κατασχέθηκε από τη συνοριοφυλακή
Η ειδική προνομιακή κάρτα μετακινήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι κατασχέθηκε από προσωπικό της συνοριοφυλακής του Ισραήλ, καθώς ο ίδιος μετέβαινε από την Ιορδανία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που διαχειρίζεται ζητήματα της Δυτικής Όχθης, επιβεβαίωσε την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας την, ως μία κίνηση υλοποίησης κυβερνητικής απόφασης που ελήφθη την Παρασκευή.
Σε μία σημερινή τηλεοπτική δήλωσή του προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου -μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- είπε ότι η αναφερόμενη απόφαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, «την επιβολή κυρώσεων κατά υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων».
Απόφαση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής
Σημειώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Νετανιάχου -της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ- η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της παράνομης ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.
Την απόφαση υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές, με τις δυτικές χώρες να είναι διχασμένες, ενώ οι αραβικές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, περιλαμβανομένων όσων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν η Κίνα και η Ρωσία, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ψήφισαν κατά.
Ζητάει γνωμοδότηση του ΔΠΔ
Η απόφαση ζητάει από το ΔΠΔ να γνωμοδοτήσει για «τις νομικές επιπτώσεις της συνεχούς παραβίασης από το Ισραήλ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού» μέσω «της κατοχής, των εποικισμών και των προσαρτήσεων (…) περιλαμβανομένων των μέτρων που έχουν στόχο να τροποποιηθεί η δημογραφική σύνθεση, ο χαρακτήρας και το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ».
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ είχε δηλώσει ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος στέλνει ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με την πρόθεσή του να ενισχύσει τις «αποικιοκρατικές και ρατσιστικές» πολιτικές της. Παράλληλα χαιρέτησε τα κράτη που «δεν αποθαρρύνθηκαν από τις απειλές και τις πιέσεις».
Να σταματήσει ο εποικισμός
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «ηθική κηλίδα του ΟΗΕ». «Κανένας διεθνής θεσμός δεν μπορεί να αποφασίσει αν ο εβραϊκός λαός είναι ένας ‘κατακτητής’ στη ίδια του τη γενέτειρα. Οποιοιδήποτε απόφαση ενός δικαστικού θεσμού που λαμβάνει εντολή από τον ηθικά χρεοκοπημένο και πολιτικοποιημένο ΟΗΕ είναι εντελώς παράνομη», υπογράμμισε.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε ζητεί επίσης από το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενες περιοχές (εποικισμό), όμως, όπως και όλες οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν είναι δεσμευτική.
- Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «μπαμ» από το ΝΒΑ (pic)
- Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το «προΣfΕΕρουμε» με τον Αντώνη Ρέμο
- Οκτάχρονος έσωσε με τη λαβή Χάιμλιχ συμμαθητή του που πνιγόταν από σταφύλι
- Ελένη Τοπαλούδη: Θεσπίζεται ερευνητική υποτροφία στη μνήμη της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Τόμι Λι: Κάνει μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα και λέει ότι για αυτό φταίει το ελληνικό DNA του
- Παναθηναϊκός: Ολοκληρώθηκε η επέμβαση του Λεσόρ, αναμονή για τα αποτελέσματα