Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες έσωσαν την Ευρώπη από τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν

Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες έσωσαν την Ευρώπη από τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν

Την ίδια στιγμή, οι συντονισμένες ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν όσο αφορά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως για την ώρα αποδίδουν καρπούς

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η Ευρώπη φαίνεται πως αντιμετωπίζει το σχέδιο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει ως όπλο την ενέργεια.

Οι συντονισμένες ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν όσο αφορά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως για την ώρα αποδίδουν καρπούς.

Μετά το απότομο «γύρισμα» των τιμών τον τελευταίο μήνα, τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν πιθανότατα τελειώσει για την Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg.

Σημειώνεται μάλιστα πως εάν οι καλές καιρικές συνθήκες  διατηρηθούν, τότε το Κρεμλίνο δεν θα είναι και τόσο σε θέση να πιέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας με όπλο την ενέργεια.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, μιας κατάρρευσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει αποφευχθεί – από όσο μπορούμε να δούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του.

Μεγάλη πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, κάτι που δεν ήμασταν το φθινόπωρο», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο ARD  σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι  «όσο περισσότερο αέριο έχουμε στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην αρχή του έτους, τόσο λιγότερο άγχος και κόστος θα αντιμετωπίσουμε για να τις γεμίσουμε ξανά για τον επόμενο χειμώνα».

Η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% στις αρχές του 2023 σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 διαψεύδει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και από θεσμικούς φορείς της ΕΕ ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών.

Συντονισμένες ενέργειες

Το πλαφόν, αν δεν συνέβαλε στην πτώση, σίγουρα δεν οδήγησε σε άνοδο των τιμών όπως προέβλεπαν ορισμένοι, ενώ ευνοϊκό περιβάλλον για τη συγκράτηση των τιμών δημιουργήθηκε από σειρά παραγόντων, όπως:

-Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη που οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για θέρμανση.

-Η εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη νέων σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Η μείωση της ζήτησης που προέκυψε από την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ.

-Η ανάπτυξη των ΑΠΕ που υποκαθιστά ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο η οποία είναι η ακριβότερη πηγή παραγωγής ρεύματος.

-Τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι αποθήκες την 1η Ιανουαρίου ήταν γεμάτες σε ποσοστό 83,5 %, που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024