Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οστά ιθαγενών σκύλων που φαγώθηκαν από αποίκους ανακαλύφθηκαν στο Τζέιμσταουν των ΗΠΑ

Οστά ιθαγενών σκύλων που φαγώθηκαν από αποίκους ανακαλύφθηκαν στο Τζέιμσταουν των ΗΠΑ

Επειδή τα οστά έχουν σημάδια από κοψίματα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι άποικοι έφαγαν τα σκυλιά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σοβαρής πείνας.

Λένε ότι τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αλλά για τους πεινασμένους αποίκους του 17ου αιώνα στο Τζέιμσταουν, οι ιθαγενείς σκύλοι μπορεί να ήταν το δείπνο.

Τα οστά σκύλων που βρέθηκαν στην περιοχή, τα οποία μελέτησε η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Αριάν Τόμας, φέρουν σημάδια κοπής που υποδηλώνουν ότι καταναλώθηκαν από τους αποίκους. Επιπλέον, η Τόμας κατάφερε να απομονώσει DNA σε μερικά από τα δόντια των σκύλων που ταιριάζει με ένα σκυλί που θάφτηκε στην περιοχή ενός οικισμού ιθαγενών, περίπου 20 μίλια μακριά.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Τόμας έκανε το εύρημα τυχαία. Την ενδιέφερε να μάθει περισσότερα για το πώς οι ευρωπαϊκοί σκύλοι ήρθαν να αντικαταστήσουν τους ιθαγενείς σκύλους, τα σκυλιά που είχαν μεταναστεύσει στη Βόρεια Αμερική χιλιάδες χρόνια νωρίτερα μαζί με τους ανθρώπινους μετανάστες από την Ασία.

Όταν η Τόμας έμαθε ότι το ίδρυμα ερευνών Jamestown Rediscovery είχε στη συλλογή της οστά αποικιακών σκύλων, επισκέφθηκε την περιοχή και διεξήγαγε τεστ DNA σε έξι υπολείμματα σκύλων. Μόλις δύο πρόσφεραν DNA και παρείχαν έναν συναρπαστικό γενετικό σύνδεσμο με μερικά από τα αρχαιότερα είδη σκύλων της ηπείρου.

«Με βάση την αρχαιολογική έρευνα και τα ιστορικά έγγραφα, το Τζέιμσταουν ήταν ένας τόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ευρωπαίων αποίκων και των κοινοτήτων των ιθαγενών που ζούσαν στην περιοχή» δήλωσε η Τόμας στο Live Science την εποχή της ανακάλυψης. «Είναι πιθανό ότι αυτά τα σκυλιά συνόδευαν τους ιθαγενείς ή ίσως ζούσαν στο Τζέιμσταουν».

Μερικά από τα δόντια σκύλου από το Τζέιμσταουν που μελέτησε η Τόμας / Photo: Jamestown Rediscovery Foundatio

Ένας φρικτός χειμώνας

Μόλις πρόσφατα κατάφερε να εξαγάγει DNA από ένα τρίτο σετ οστών – το οποίο παρείχε μια εκπληκτική ταύτιση με έναν σκύλο που θάφτηκε μαζί με άλλους σε έναν οικισμό ιθαγενών που ονομάζεται τοποθεσία Χατς, σύμφωνα με την USA Today.

«Αυτά είναι νέα» δήλωσε στην Washington Post ο Μάικλ Λαβίν, διευθυντής συλλογών στο Jamestown Rediscovery.

Πράγματι, η ταύτιση του DNA παρέχει μια ιδιαίτερα συναρπαστική επιβεβαίωση της ιθαγενικής καταγωγής των σκύλων. Τι απέγιναν όμως τα καταδικασμένα σκυλιά στο Τζέιμσταουν;

Ο Λαβίν δήλωσε στην Washington Post ότι τα οστά του σκύλου είχαν σημάδια κοπής που υποδηλώνουν ότι οι άποικοι τα σκότωσαν και τα έφαγαν. Αυτό είναι λογικό, καθώς πολλοί άποικοι του Τζέιμσταουν πέθαναν από την πείνα το χειμώνα του 1609-1610.

Η USA Today αναφέρει ότι από τους 340-350 αποίκους, μόλις 60 επέζησαν του χειμώνα.

«Κατέφυγαν στο να φάνε κάποιες από τις τροφές ταμπού, όπως τα άλογά τους, τα σκυλιά, τις γάτες, τους αρουραίους, ακόμη και τους ανθρώπους» εξήγησε ο Λαβίν στο USA Today. «Αφού οι άνθρωποι πέθαναν, κατέφυγαν στον κανιβαλισμό επιβίωσης. Αυτή η ιστορία με τον σκύλο είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη αυτού του φρικτού χειμώνα».

Ένας πίνακας του 16ου αιώνα του Άγγλου αποικιοκράτη John White, ο οποίος φαίνεται να απεικονίζει έναν σκύλο που ζει ανάμεσα σε ιθαγενείς / Photo: British Museum

Δεν ήταν κάτι που το συνήθιζαν

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια τέτοια συμπεριφορά ήταν ασυνήθιστη, ωστόσο, και προκλήθηκε από μια περίοδο μεγάλου στρες.

Όσο για το πώς οι σκύλοι έφτασαν να ζουν στο Τζέιμσταουν, οι ερευνητές παραδέχονται ότι είναι ασαφές. Θα μπορούσαν να είχαν δωριστεί στους αποίκους από ιθαγενείς ή να είχαν ανταλλαγεί με άλλα αντικείμενα και αγαθά.

«Και τα δύο είναι πιθανά. Είναι επίσης πιθανό τα σκυλιά να βρίσκονταν κοντά σε ανθρώπους, αν και δεν θεωρούνταν απαραίτητα ως κατοικίδια ζώα, όπως θα τα θεωρούσαμε σήμερα. Τα σκυλιά μπορεί να ταξίδεψαν στο Τζέιμταουν μαζί με τους ιθαγενείς και να έμειναν εκεί χωρίς άμεση ανθρώπινη παρέμβαση» λέει η Τόμας.

Όταν ήρθαν τα ευρωπαϊκά σκυλιά

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ανακάλυψη του DNA των σκύλων όσο και οι αποδείξεις ότι τα έτρωγαν παρέχουν συναρπαστικές πληροφορίες για τη ζωή των ιθαγενών σκύλων. Σύμφωνα με την Washington Post, ήταν αρκετά διαφορετικά από τα ευρωπαϊκά σκυλιά που τελικά τα αντικατέστησαν.

Αυτά τα σκυλιά έμοιαζαν με λύκους ή αλεπούδες και, σε αντίθεση με τα σημερινά σκυλιά, δεν γαύγιζαν – αν και ήταν γνωστό ότι ούρλιαζαν. Οι ιθαγενείς φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τους σκύλους για πολλούς σκοπούς, από τη συντροφιά μέχρι τις θυσίες ζώων. Μερικές φορές τα έθαβαν μαζί με τους ανθρώπους και οι φυλές στο βορειοδυτικό Ειρηνικό ήταν γνωστό ότι μάζευαν τη γούνα τους.

Ωστόσο, μετά τον αποικισμό της Βόρειας Αμερικής, οι γηγενείς σκύλοι αντικαταστάθηκαν γρήγορα από ευρωπαϊκούς σκύλους. Ως εκ τούτου, ανακαλύψεις όπως αυτή στο Τζέιμσταουν προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο πώς αυτοί οι ιθαγενείς σκύλοι ζούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους – και πέθαιναν από το χέρι τους – εκατοντάδες χρόνια πριν.

Δείτε το βίντεο

Must in

Διαγραφή Σαμαρά: Mπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; – Η απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και το νέο κόμμα 

Πως σχολιάζουν από την πλευρά Σαμαρά το αν η διαγραφή μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Τι απαντά το Μαξίμου και η σιωπή βουλευτών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024