«Εθνική υπόθεση» για το ΠΑΣΟΚ τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο χειρισμός του θέματος από το ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει και με τον ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά στην υπόθεση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η παρέμβαση Βενιζέλου
Δύσκολη εξίσωση είναι, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συζήτηση περί επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Γνωρίζουν πως, εκτός από την ίδια την απόφαση που έχει εθνικό χαρακτήρα, υπάρχει και το επικοινωνιακό του πράγματος -η όποια συμφωνία θα έρθει λίγο πριν τις κάλπες της απλής αναλογικής και θα ενισχύσει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν αποφασίσει να χειριστούν το θέμα πολύ προσεκτικά, χωρίς να βιάζονται να ασκήσουν κριτική, αλλά ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα, που όλο και περισσότερο βρίσκεται στο κάδρο της δημοσιότητας.
Και αυτός ο αντιπολιτευτικός χειρισμός έχει να κάνει και με τον ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση επιστροφής των Γλυπτών, την οποία, λένε έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, αντιμετώπιζε πάντα ως «εθνική υπόθεση».
«Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Όχι βιασύνη, αλλά ούτε αδιαφορία και αβελτηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος για το ζήτημα.
Οι πρώτες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, με την Μελίνα Μερκούρη στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν εκείνες που άνοιξαν το ζήτημα της διεκδίκησης των γλυπτών που βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που συνέδεσε την επιστροφή των γλυπτών και με την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης: το 1994, στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε στην Βουλή ο ιδρυτικός νόμος για την ανέγερσή του, με στόχο να στεγάσει και αυτά τα μάρμαρα -και μετά τις καθυστερήσεις και τις αλλαγές, το κτίριο θεμελιώθηκε το καλοκαίρι του 2003.
Αυτό το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική προσπάθεια της χώρας ανέδειξε και ο εκπρόσωπος Τύπου, μιλώντας για το θέμα, επισημαίνοντας πως, στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας, δεν μπορούμε να πάμε «ούτε χιλιοστό πίσω» από τις εθνικές γραμμές που έχουν ήδη χαραχτεί από την δεκαετία του ‘80.
«Το ζήτημα «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ουαί κι αλίμονο αν ακόμη και αυτό το παραδώσουμε στον προεκλογικό μικροκομματικό διάλογο», τόνισε ο Μάντζος.
«Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και οφείλουν να μείνουν ανοιχτοί μέσω της Βουλής αλλά και μέσα από την καθημερινή ώσμωση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορούμε να επαφεθούμε σε δημοσιεύματα ακόμη και έγκριτων δημοσιογραφικών οίκων. Θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση χωρίς μυστικά ή κρυφά σημεία», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να αποκλειστεί η έννοια του δανείου, καθώς, κατά και την νομική του άποψη, «δεν νοείται δάνειο χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της κυριότητας εκείνου που δανείζει».
Η παρέμβαση Βενιζέλου
Για τα γλυπτά του Παρθενώνα τοποθετήθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που διετέλεσε και υπουργός Πολιτισμού.
«Η ένωση των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με το Μνημείο είναι ζήτημα κοινής ιστορικής και πολιτιστικής ευαισθησίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα», σχολιάζει χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι από το 1997 έχει διατυπώσει την άποψη πως η επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με ενιαία έκθεσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης «ως έκθεση που συνυπογράφει το Βρετανικό Μουσείο, όχι ως «ιδιοκτήτης» ή «δανειστής» αλλά ως «σταθμός» στην επώδυνη διαδρομή που ακολούθησαν τα γλυπτά μέχρι την επιστροφή τους που συντελείται ως πράξη σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία