Ενυδρεία: Εκατομμύρια ψάρια κινδυνεύουν από μία αλλαγή συνταγογράφησης φαρμάκων
Μια ευρωπαϊκή νομοθετική αλλαγή για συνταγογράφηση φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα διακοσμητικά ψάρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους.
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Το βλεφαριδοφόρο παράσιτο ιχθυοφθείριος είναι δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι, αλλά ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ενυδρεία και υδατοκαλλιέργειες (στη φωτογραφία, επάνω, το ψάρι-ζέβρα, ιδανικό για ενυδρεία).
Η ασθένεια των λευκών κηλίδων
Το παράσιτο εγκαθίσταται στο δέρμα και τα βράγχια των ψαριών και προκαλεί την ασθένεια των λευκών κηλίδων, η οποία πάντως είναι ορατή εύκολα, σύμφωνα με την κτηνίατρο Σάντρα Λεχλάιτερ.
Το πρόβλημα όμως είναι μια νομοθετική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2027 φάρμακα κατά των ιών, των μυκήτων και των πρωτοζώων θα χορηγούνται μόνο με συνταγή. Επίσης τέτοια σκευάσματα θα χρειάζονται άδεια.
Επειδή τα φάρμακα για τα διακοσμητικά ψάρια είναι μια εξειδικευμένη αγορά, δεν συμφέρει η διαδικασία έγκρισης τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με την Σάντρα Λεχλάιτερ.
Οι μικρότερες εταιρείες, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσαν ν’ αντέξουν το κόστος εκατομμυρίων για δοκιμές και έγκριση του φαρμάκου.
Λίγοι κτηνίατροι, πολλές οι ανάγκες
H κτηνίατρος Σάντρα Λεχλάιτερ
Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν μόνο καμιά δεκαριά ειδικοί κτηνίατροι για ψάρια στη Γερμανία, με δικό τους ιατρείο και εξειδικευμένα εργαστήρια.
Η Σάντρα Λεχλάιτερ, για παράδειγμα, έχει το ιατρείο της στο Νόιενμπύργκ αλλά είναι αρκετές ημέρες την εβδομάδα καθοδόν σ’ όλη τη χώρα. Δηλώνει πως εξαιτίας του νέου νόμου θα υπάρξει σημαντικό κενό προσφοράς και πως όχι μόνο τίθεται σε κίνδυνο, αλλά θα είναι εντελώς αδύνατη η αντιμετώπιση πολλών περιστατικών.
Η ασθένεια των λευκών κηλίδων, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή και μέσα σε λίγες μέρες ένα μεγάλο μέρος των ψαριών θα μπορούσε να προσβληθεί και να πεθάνει μέσα σ’ ένα ενυδρείο, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.
Η Βερένα Γιουνγκ-Σρερς από το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Αννόβερου είναι ειδική κτηνίατρος για ψάρια. Οπως λέει, ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα είναι καθημερινό θέμα στις ώρες που δέχεται. Θεωρεί πολύ αμφιλεγόμεενη την αλλαγή του νόμου.
«Τα ψάρια, αν αρρωστήσουν, τότε πραγματικά θα πεθάνουν», λέει και διατυπώνει την ανησυχία ότι οι ιδιοκτήτες των ψαριών θ’ αποκτήσουν τα φάρμακα μ’ αμφίβολους τρόπους. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ορισμένα απ’ αυτά τα φάρμακα.
Στόχος η πιο προσεκτική χρήση των φαρμάκων
Το μεγαλύτερο ενυδρείο στον κόσμο στο Αμπού Ντάμπι
Ωστόσο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας παραπέμπει σε οδηγία της ΕΕ, στην οποία και βασίζεται ο νέος νόμος περί κτηνιατρικών φαρμάκων.
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι τα κτηνιατρικά φάρμακα να χρησιμοποιούνται πιο προσεκτικά αφού υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση σε τέτοια φάρμακα.
Τα ομοσπονδιακά υπουργεία γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν ήδη συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας.
Υπάρχουν όντως σκέψεις να εξαιρεθούν ορισμένα παρασκευάσματα. Σύμφωνα με τη Βερένα Γιουνγκ-Σρερς, οι αλλαγές αφορούν τα διακοσμητικά ψάρια.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο
Για τα βρώσιμα ψάρια υπάρχουν άλλες προδιαγραφές για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και κυρίως εντελώς διαφορετικοί τρόποι ελέγχου των παρασίτων.
Για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί η ροή του νερού σε μια τεχνητή λίμνη για πέστροφες, ώστε να ξεπλυθούν τα μικρόβια ή μπορεί να μπουν τα ψάρια σε διαφορετικές τεχνητές λίμνες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. Το πρόβλημα αφορά τα φάρμακα και κυρίως τα αντιβιοτικά που μπαίνουν στα λύματα καταστρέφοντας το περιβάλλον και μολύνοντας τη διατροφική αλυσίδα.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις