Η Γερμανία λέει «όχι» σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες η κυπριακή πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι θέλει τον «διάλογο και μία λύση για τους πολίτες».
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
«Τους γείτονες δεν μπορεί να τους επιλέξει κανείς – όσο και αν μερικές φορές θα το επιθυμούσε». Τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.
Την υπενθύμισε και μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Βερολίνο.
Οι κοινές τους δηλώσεις ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μπέρμποκ τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να στείλει στην Αγκυρα ένα σαφές μήνυμα: «Η λύση για την Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και από το Βερολίνο θέλω να τονίσω σαφώς και καθαρά: Μία λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν τίθεται υπό συζήτηση».
Με το Κυπριακό βαλτωμένο ουσιαστικά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η δημιουργία νέων τετελεσμένων από την Αγκυρα στο επόμενο διάστημα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα.
«Είναι σημαντική η τήρηση εποικοδομητικής στάσης, κυρίως τους επόμενους μήνες, την ίδια (εποικοδομητική, σ.σ.) στάση περιμένουμε να δείξουν και οι άλλες γειτονικές χώρες», είπε η Μπέρμποκ, με το βλέμμα στην Τουρκία. «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποκλιμάκωση. Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει με την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες η κυπριακή πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι θέλει τον «διάλογο και μία λύση για τους πολίτες». Αυτό τόνισε και στους τούρκους συνομιλητές της.
«Είναι σημαντικό ότι έχουμε μία διαδικασία των ΗΕ και αποφάσεις του ΟΗΕ που αποτελούν τη βάση για κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση», είπε η Μπέρμποκ. «Οιαδήποτε μονομερής παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ δεν θα ήταν αποδεκτή», τόνισε.
Το Βερολίνο αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριότητα στο τρίγωνο Αθήνα – Αγκυρα – Λευκωσία για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η τριμερής συνάντηση που είχαν οι Γενς Πλέτνερ (διπλωματικός σύμβουλος καγκελάριου Σολτς) – Αννα Μαρία Μπούρα (διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη) – Ιμπραΐμ Καλίν (διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν) στα μέσα Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Με τον Πλέτνερ συναντήθηκε και ο Κασουλίδης χθες στο Βερολίνο.
Επικοινωνία για τα Marder
Η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με γερμανικά Marder βρέθηκαν στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Με το Βερολίνο να δεσμεύεται – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην παράδοση στην Ελλάδα των έξι Marder που υπολείπονται για τα 20 ΒΜΡ-1 που έχει ήδη στείλει η Αθήνα στο Κίεβο.
Επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 14 Marder. Το επόμενο διάστημα και με ορίζοντα τον Μάιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να δρομολογηθεί και η επόμενη βάση της συμφωνίας για την παράδοση ακόμα 20 ΒΜΡ-1 στο Κίεβο και την παραλαβή 20 Marder από το Βερολίνο.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις