Κάνουν ουρές για διαβατήρια οι Κινέζοι
Εκατοντάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό την ώρα που στη χώρα τους τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, όπως και οι νεκροθάλαμοι.
Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν χθες έξω από τα γραφεία ανανέωσης διαβατηρίων στην Κίνα μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων Covid στη χώρα, οι οποίοι εμπόδιζαν σε μεγάλο βαθμό τους 1,4 δισ. πολίτες της να ταξιδέψουν επί τρία χρόνια.
Η άρση και αυτών των περιορισμών είναι ένα από τα τελευταία βήματα της Κίνας για την κατάργηση του καθεστώτος «μηδενικής Covid», το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έπειτα από ιστορικές διαμαρτυρίες πολιτών κατά της συνέχισης της καραντίνας.
Το νόμισμα και τα χρηματιστήρια της Κίνας ενισχύθηκαν χθες, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η επαναλειτουργία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία υφίσταται τη χαμηλότερη ανάπτυξη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Η κίνηση του Πεκίνου να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα, αναμένεται να δώσει ώθηση στα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς οι Κινέζοι δεν θα αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς αυτούς όταν επιστρέφουν.
Κορυφώνονται οι μολύνσεις
Ομως οι πτήσεις είναι σπάνιες και πολλά κράτη απαιτούν αρνητικές εξετάσεις από τους επισκέπτες από την Κίνα, επιδιώκοντας να περιορίσουν τα κρούσματα – στο εσωτερικό της χώρας τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, όπως και οι νεκροθάλαμοι. Η Κίνα, επίσης, απαιτεί αρνητικές εξετάσεις Covid πριν από την αναχώρηση από τους ταξιδιώτες.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι μολύνσεις από Covid κορυφώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και υποβαθμίζουν την απειλή που αποτελεί πλέον η ασθένεια.
«Η ζωή προχωρά μπροστά και πάλι!», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η «Λαϊκή Ημερησία», σε άρθρο της επαινώντας αργά χθες τις κυβερνητικές πολιτικές για τον ιό. «Σήμερα ο ιός είναι αδύναμος, εμείς είμαστε πιο ισχυροί».
Επίσημα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μόλις 5.272 θανάτους που σχετίζονται με την Covid έως τις 8 Ιανουαρίου, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω της ασθένειας σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και ιολόγοι από όλον τον κόσμο εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας φέτος.
Οι ειδικοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που έκανε τις κινεζικές αρχές να εγκαταλείψουν την πολιτική της μηδενικής Covid. Ενας σοβαρός παράγοντας, γράφει ο ιστορικός Τιερί Βολτόν, είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
«Τρία έτη εγκλεισμού απομόνωσαν την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των εμπορικών ανταλλαγών και την πτώση της παραγωγής. Οι επίσημες εκτιμήσεις για φέτος αναφέρουν ανάπτυξη 3%, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Μετά τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1980, το Κομμουνιστικό Κόμμα στήριξε την αξιοπιστία του στην οικονομική επιτυχία. Αν η ανάπτυξη πέσει, το κόμμα χάνει την αξιοπιστία του, κυρίως απέναντι στη μεσαία τάξη που αποτελεί το 25% του πληθυσμού».
Αυτή η μεσαία τάξη είναι που διαδήλωσε τον Δεκέμβριο, καθώς με τον εγκλεισμό έχασε πολλά από τα πλεονεκτήματά της, κυρίως τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το κόμμα έπρεπε λοιπόν να αλλάξει επειγόντως πολιτική.
Το ακραίο σενάριο
Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, ακόμη πιο κυνικό και ακραίο, σημειώνει ο Βολτόν.
«Το όνειρο του Σι να δει τη χώρα του να ηγείται τα επόμενα χρόνια του πλανήτη δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Αίροντας τα περιοριστικά μέτρα, ο κινέζος πρόεδρος επιχειρεί ίσως να γυρίσει τον υπόλοιπο κόσμο τρία χρόνια πίσω, όταν αυτή η φιλοδοξία έμοιαζε ρεαλιστική. Οι κινεζικές αρχές απεχθάνονται τον καπιταλισμό, που είναι γι’ αυτές υπεύθυνος για όλα τα δεινά. Δεν βλέπουν με καθόλου κακό μάτι λοιπόν ένα πισωγύρισμα, όχι για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, αλλά για να βυθίσουν όλο τον πλανήτη σε μια νέα υγειονομική κρίση, λιγότερο φονική αλλά εξίσου παραλυτική».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση
- Ινδία: «Ο άερας μας σκοτώνει» – Προβληματισμό προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί
- Γάζα: Μέσα σε 48 ώρες όλα τα νοσοκομεία θα πάψουν να λειτουργούν, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας
- Τρανς γυναίκες δέχονται επίθεση και ο όχλος ζητωκραυγάζει
- Υψηλές πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια – Ποιο αναδείχθηκε… πρωταθλητής στην επιβατική κίνηση
- Μητσοτάκης στο συνέδριο νεολαίας ΕΛΚ: Φέραμε πίσω στη χώρα 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό