Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου

Ουκρανία: Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο των δέκα σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και περίπου 11 μήνες χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός ειρηνευτικού σχεδίου. Οι μόνες συνομιλίες που είχαν γίνει κατά τους πρώτους μήνες είχαν οργανωθεί από την τουρκική πλευρά και δεν είχαν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Παρόλα αυτά, η Τουρκία κατάφερε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν την συνεχή ροή σιτηρών και φυτικών ελαίων κατά το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πέρα όμως από την συμφωνία αυτή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε έτοιμο ένα σχέδιο δέκα σημείων με το οποίο προσπαθούσε να πετύχει την ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών και το παρουσίασε σε μία συνεδρίαση των G20, όμως ο Πούτιν το είχε απορρίψει άμεσα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος όμως ετοιμάζει ένα ακόμα σχέδιο, το οποίο πρόκειται να το παρουσιάσει τον Φεβρουάριο.

Ήδη η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει την στήριξη της, στο νέο σχέδιο Ζελένσκι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο ερωτήματα:

α) Έχει δει ο Ερντογάν το νέο σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι;

β) Γιατί η Τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την πλευρά της Ουκρανίας;

Η Τουρκία στηρίζει το νέο σχέδιο Ζελένσκι

Δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Άγκυρας στο σχέδιο των δέκα σημείων του Κιέβου για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο του, είχε αναφέρει πως η Ρωσία επιθυμεί την έναρξη διαλόγου για την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα εκπληρώσει τις γνωστές απαιτήσεις και θα λάβει υπόψη του τα νέα εδαφικά δεδομένα.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα είναι καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις, αλλά εμφανίστηκαν νέες παράμετροι και πραγματικότητες. Η Ρωσία εκφράζει τώρα την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων. Εμείς, ως Τουρκία, υποστηρίζουμε αυτό το σχέδιο και το επεξεργαζόμαστε. Έχουμε θέσει ως στόχο να ηγηθούμε σε ορισμένα σημεία. Η Τουρκία εργάζεται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική.

Ουκρανία: Οι 10 όροι του Ζελένσκι για ειρήνη, η απόρριψη της Μόσχας και οι επιφυλάξεις της Δύσης

Τι κερδίζει ο Ερντογάν από το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο παγκόσμιο επίπεδο, ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία που παρουσιάζεται προκειμένου να καταφέρει να λάβει άτυπα την υποστήριξη της Δύσης, η οποία επίσης θέλει το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι αν δεν τα καταφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, οι δυτικοί ηγέτες θα χαρούν να τον δουν να αποχωρεί, καθώς  οι κινήσεις του «υπονόμευσαν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ», όπως η απόκτηση συστημάτων πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία.

Ακόμη, σύμφωνα με την Δύση, ο Σουλτάνος έχει υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ με την απόκτηση συστημάτων πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, απογοήτευσε τη συμμαχία εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απείλησε επανειλημμένα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και, τους τελευταίους μήνες, εκτόξευε ολοένα και πιο πολεμική ρητορική προς την Ελλάδα. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες σε σημείο που κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν συστηματικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν ένα πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, καθώς και για ανάμειξη με τρομοκρατικές ομάδες.

Αν και οι σχέσεις είναι τεταμένες, οι ηγέτες της Δύσης δεν παύουν να παραδέχονται την χρήση του ως συνομιλητή στην διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας. Στο άρθρο αναφέρεται ότι αν και βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής σιτηρών και φυτικών ελαίων από την Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, ο Ερντογάν δεν είχε καμία επιρροή συγκράτησης στον «αγαπητό του φίλο» Βλαντιμίρ.

Το ερώτημα εδώ είναι ένα: Αν ο Ερντογάν καταφέρει την Ρωσία και την Ουκρανία να υπογράψουν μία συνθήκη ειρήνης, πως θα φερθεί η Δύση; Θα υπάρξει αλλαγή αφηγήματος;

Το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ζελένσκι παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιό του για την ειρήνη τον περασμένο Νοέμβριο στη Σύνοδο των G-20.

Τα βασικά του σημεία έχουν ως εξής:

  1. Να υπάρχει ασφάλεια σχετικά με την ακτινοβολία και τα πυρηνικά, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
  2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών των ρωσικών ενεργειακών πόρων, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μισές από τις οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.
  5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η επαναβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία, όπως έχει πει ο Ζελένσκι «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
  7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
  8. Πρόληψη της οικολογικής καταστροφής και προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
  9. Πρόληψη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον Ευρω – Ατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.
  10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένου από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Only in

Τρία μέτρα για γρηγορότερες επικουρικές συντάξεις

Δυνατότητα στους ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν νέα αίτηση εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024