Ρωσία: Ρεκόρ του δημοσιονομικού ελλείμματος το Δεκέμβριο
Οι κυρώσεις σε συνδυασμό με τα πλαφόν έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία στην Ρωσία.
Αργά αλλά σταθερά είναι τα πλήγματα που καταφέρνει η Δύση στην οικονομία της Ρωσίας. Η εφαρμογή του πλαφόν του πετρελαίου το Δεκέμβριο του 2022 κατάφερε να δημιουργήσει έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Bloomberg, ο συνδυασμός της μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου μαζί με την αύξηση των δαπανών για τον πόλεμο είχαν ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του δημοσιονομικού προϋπολογισμού.
Νέο ρεκόρ στο έλλειμμα
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε ρεκόρ 3,9 τρισ. ρουβλιών (56 δισ. δολαρίων) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Το έλλειμμα για ολόκληρο το 2022 έφτασε περίπου τα 3,3 τρισ. ρούβλια, αντιστρέφοντας το πλεόνασμα στους 11 μήνες του έτους.
Πώς το σχολίασε η Κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ επιβεβαίωσε αργότερα το ποσοστό ολόκληρου του έτους, το οποίο ανέφερε ότι ανήλθε στο 2,3% του ΑΕΠ.. «Αυτοί οι δείκτες δεν είναι κακοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μετά τη σύντομη αναφορά του Σιλουάνοφ. Κανένας αξιωματούχος δεν ανέφερε τον πόλεμο.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες για το έτος αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τις προπολεμικές προβλέψεις. Οι κρατικές δαπάνες στη Ρωσία είναι άκρως εποχιακές, με μεγάλες αυξήσεις να έρχονται συχνά στο τέλος του έτους, διευρύνοντας το έλλειμμα.
Οι εισροές από τις υψηλές τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων το πρώτο εξάμηνο βοήθησαν στην αντιστάθμιση της αύξησης των δαπανών, αλλά αυτή η τάση αρχίζει πλέον να μεταβάλλεται.
Αυξημένες οι δαπάνες
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες για το έτος ήταν αυξημένες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τις προπολεμικές προβλέψεις. Οι εισροές από τις υψηλές τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων κατά το α’ εξάμηνο βοήθησαν να αντισταθμιστεί η αύξηση των δαπανών, αλλά αυτή η τάση τώρα αλλάζει.
Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν μετά την επιβολή ανώτατου ορίου από τη G7 με στόχο τον περιορισμό των κερδών του Κρεμλίνου. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και συζητά υψηλότερους φόρους για ορισμένες μεγάλες εταιρείες για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος.
Παρά τις πιέσεις, η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή, χάρη στην πολυετή εφαρμογή αυστηρών πολιτικών μέχρι την εισβολή. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ, σε ανάλογο επίπεδο με το 2022. Αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 20 δολάρια πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.
Εάν οι τιμές του ρωσικού αργού παραμείνουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, τα έσοδα θα μειωθούν κατά περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 1,6% του ΑΕΠ, κάτω από τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τον Alexander Isakov, οικονομολόγο της Bloomberg Economics.
- Ουκρανία: «Μαζική επίθεση» με βαλλιστικούς πυραύλους από τη Ρωσία – Σε εγκαταστάσεις ενέργειας
- Τα Χριστούγεννα θα θυμίζουν πάντα ότι την ελπίδα τη φέρνουν οι κατατρεγμένοι
- Winter blues: Επτά τρόποι για να πάμε κόντρα στη μελαγχολία του χειμώνα
- All Star Game γυναικών 2024: Τα ρόστερ του αγώνα Masters εναντίον U23
- Oλυμπιακός: Δεν είναι τυχαία πρώτος στη Super League!
- Τέξας: Χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα με 5.000 drones – Σημειώθηκε ρεκόρ Γκίνες