Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βούτσιτς: Γέμισε κατασκόπους το Βελιγράδι την Πρωτοχρονιά - «Ηταν σαν την Καζαμπλάνκα»

Βούτσιτς: Γέμισε κατασκόπους το Βελιγράδι την Πρωτοχρονιά – «Ηταν σαν την Καζαμπλάνκα»

Γέμισε κατασκόπους το Βελιγράδι την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που παρομοίασε τη σερβική πρωτεύουσα με την Καζαμπλάνκα.

«Αριθμός ρεκόρ ξένων κατασκόπων» βρέθηκε στο Βελιγράδι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Zorana Jevtic).

«Μας κατέστρεψαν» οι πράκτορες

Είπε, επίσης, ότι οι ξένες υπηρεσίες κατέστρεψαν το έργο εκμετάλλευσης λιθίου στη Σερβία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Beta.

Ο Βούτσιτς δήλωσε στο Pink TV ότι οι πληροφορίες που έλαβε επιβεβαίωσαν πως «το Βελιγράδι ήταν σαν την Καζαμπλάνκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» και ότι «κατάσκοποι κατέλαβαν τα σερβικά ξενοδοχεία».

«Ποτέ δεν ήταν έτσι, πετύχαμε ρεκόρ – τέτοιος αριθμός κατασκόπων από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι δεν έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Φαίνεται ότι πολλοί ετοίμαζαν κάθε είδους πράγματα. Ξέρετε, οι ξένες υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους, άρα μας κατέστρεψαν με το λίθιο, μόνο εγώ μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Οι ξένες υπηρεσίες μας κατέστρεψαν άμεσα», τόνισε ο Βούτσιτς.

Σχολιάζοντας το project εκμετάλλευσης λιθίου στη Σερβία, το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί από την αγγλοαυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto, ο σέρβος πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι ήταν λάθος να εγκαταλείψει το έργο και πως δεν ήταν απλώς ένας «εταιρικός πόλεμος» μεταξύ του Rio Tinto και άλλων εταιρειών, αλλά ήταν επίσης «επίθεση στη Σερβία», και ο ίδιος δεν γνώριζε το «βάθος αυτής της επίθεσης».

Συγκλονιστικές κινητοποιήσεις

Η Σερβία αποφάσισε, πάντως, πριν περίπου ένα χρόνο να καταργήσει το χωροταξικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στην περιοχή Γιάνταρ, στα δυτικά, μετά τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν κι’ εξαπλώθηκαν σ’ ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας διαστάσεις οικολογικής εξέγερσης.

Κάθε Σάββατο τους τελευταίους δύο μήνες, πριν τη λήψη της απόφασης, πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με τον αποκλεισμό δρόμων στο Βελιγράδι και σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας.

Οι οικολογικές οργανώσεις συγκέντρωσαν περίπου 300.000 επικυρωμένες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την απαγόρευση εξόρυξης λιθίου.

Η πολιτική ηγεσία στη Σερβία θορυβήθηκε αφού οι κινητοποιήσεις λάμβαναν και χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κι’ αναγκάστηκε ν’ ακυρώσει τη συμφωνία με την εταιρία Rio Tinto, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τότε τα μέσα ενημέρωσης.

Απόλυτο ρεκόρ ξένων επενδύσεων

Ο Βούτσιτς είπε, επίσης, ότι το 2022 το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στη χώρα έφτασε τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, αποτελεί απόλυτο ρεκόρ.

Ανέφερε επίσης ότι το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν 13,6% υψηλότερο από το 2021, το οποίο χαρακτήρισε ως έτος ρεκόρ.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιτυχία σ’ ένα χρόνο πολέμου στην Ουκρανία. Αναμένω ότι αυτό θ’ αντιπροσωπεύει το 63% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Pink.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δομή των επενδυτών έχει αλλάξει και «πολλές περισσότερες» εταιρείες από την Κίνα και την Ιαπωνία επενδύουν στη Σερβία.

Απειλή για… Ρωσία

Επισήμανε ότι αναμένει πρόσθετη πίεση στη Σερβία όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε όχι υπό πίεση, αλλά υπό την απειλή κάτι πολύ μεγαλύτερου», είπε.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024