Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και Άννα Μαρία – «Ελπίζω ο Τίνο να την παντρευτεί κάποια μέρα»
Εκείνος ήταν 19 ετών και εκείνη 13. Καθώς αυτές οι πομπώδεις συναντήσεις συνήθιζαν να είναι αρκετά βαρετές, πήγαν όλους τους νέους στο τσίρκο και, σε ένα από τα νούμερα, ο βασιλιάς Παύλος σχολίασε στη σύζυγό του: «Κοίτα, είναι σαν πεταλούδα. Ελπίζω ο Τίνο να την παντρευτεί κάποια μέρα».
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.
- Λίβανος: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει πολυκατοικία στη Βηρυτό
- Η αστυνομία καίει πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Τζον Μπένετ Ράμσεϊ: Ποιος στραγγάλισε την 6χρονη βασίλισσα της ομορφιάς; Νέο ντοκιμαντέρ αναζητά απαντήσεις
Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια μιας από τις επίσημες επισκέψεις του βασιλιά Παύλου Α΄ της Ελλάδας και της Φρειδερίκης του Ανόβερο, στη Δανία το 1959, ο γιος τους Κωνσταντίνος της Ελλάδας και η Άννα Μαρία, μικρότερη κόρη των βασιλιάδων Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και Ίνγκριντ από τη Σουηδία, συναντήθηκαν για πρώτη φορά.
Εκείνος ήταν 19 ετών και εκείνη 13. Καθώς αυτές οι πομπώδεις συναντήσεις συνήθιζαν να είναι αρκετά βαρετές, πήγαν όλους τους νέους στο τσίρκο και, σε ένα από τα νούμερα, ο βασιλιάς Παύλος σχολίασε στη σύζυγό του: «Κοίτα, είναι σαν πεταλούδα. Ελπίζω ο Τίνο να την παντρευτεί κάποια μέρα».
Ο μονάρχης αναφερόταν προφανώς στην Άννα Μαρία, αδελφή της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας.
Την επόμενη χρονιά, στο γάμο του Εδουάρδου της Μεγάλης Βρετανίας με την αριστοκράτισσα Αικατερίνη Γουόρσλει, η ιστορία τριών οικογενειών θα συναντιόταν για πάντα.
Μετά την περίφημη βόλτα με το γιοτ «Αγαμέμνων» που είχε οργανώσει η βασίλισσα Φρειδερίκη για να γνωριστούν οι βασιλείς και οι πρίγκιπες μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χουάν Κάρλος -ο Φράνκο τον ονόμασε πρίγκιπα της Ισπανίας το 1969 και διάδοχό του ως βασιλιά- άρχισε να ρίχνει ματιές στη νεαρή πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας.
Έρωτας με την πρώτη ματιά
Μεταξύ του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας ήταν αισθητό ότι υπήρχε τόση χημεία που σε ένα από τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Κωνσταντίνος στον πατέρα του παραδέχτηκε ότι είχαν ανταλλάξει ματιές.
Το πράγμα δεν πήγαινε στραβά γιατί το 1962, ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία παντρεύτηκαν στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αθήνας όπου η πριγκίπισσα Άννα Μαρία ήταν ένα από τα παρανυφάκια.
Κατά τη διάρκεια του χορού των αρραβώνων έγινε επίσης σαφές ότι ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία αισθάνονταν «πεταλούδες στο στομάχι τους», οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος επισκεπτόταν τακτικά την αυλή της Δανίας.
Ο Τύπος υποπτευόταν ότι έβλεπε την πριγκίπισσα Μπενεντίκτα ενώ στην πραγματικότητα έβγαινε κρυφά με την αδελφή της, Άννα Μαρία.
Λίγο μετά συναντήθηκαν ξανά σε καλοκαιρινές διακοπές στη Νορβηγία, κατά τις οποίες ο ορμητικός Κωνσταντίνος έκανε πρόταση γάμου στην Άννα Μαρία αλλά ο βασιλιάς Φρειδερίκος Θ’ πρότεινε να περιμένουν, επειδή ήθελε η μικρότερη κόρη του να ολοκληρώσει τις σπουδές της.
Ο Κωνσταντίνος χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει το ειδύλλιο μυστικό, καθώς ένιωθε την επιτακτική ανάγκη να το φωνάξει στους τέσσερις ανέμους, λέει ο μύθος.
Για το λόγο αυτό, για να βλέπει την αγαπημένη του όσες φορές ήθελε, χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία ότι οι επισκέψεις του στην Κοπεγχάγη οφείλονταν στις υποχρεώσεις του στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες
Ο Κωνσταντίνος είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη.
Επίσης ο πρίγκιπας Χάραλντ, που σύντομα θα γινόταν βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας, ήταν ένας από τους συνεργούς, ώστε η αγάπη των νέων ανθρώπων άνθισε στη νορβηγική αυλή.
Στις 23 Ιανουαρίου 1963, η νορβηγική αυλή ανακοίνωσε τον αρραβώνα μεταξύ της Άννας-Μαρίας και του Κωνσταντίνου και στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, παντρεύτηκαν στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα
Δείτε ένα βίντεο από τον γάμο τους
Η 18χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Ελλάδας
Κατ’ αρχήν ο δεσμός είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 1965, αλλά ο θάνατος του βασιλιά Παύλου Α’ της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου 1964 επέσπευσε τα μεγαλεία.
Την ημέρα του «ναι, δέχομαι», ο 24χρονος ήταν ήδη βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδας και η 18χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Ελλάδας ήταν η νέα βασίλισσα των Ελλήνων.
Από εκείνη τη στιγμή έγιναν οι νεότεροι βασιλιάδες στον κόσμο.
Η Χούντα των συνταγματαρχών έλαβε χώρα στις 21 Απριλίου 1967 αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας και της ελληνικής μοναρχίας.
Η λεγόμενη βασίλισσα των 1.000 ημερών απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία της Ελλάδος και τον Πάμπλο, μέχρι που τελικά ξεκίνησαν «τον δρόμο της εξορίας» όπως τον ονόμασαν οι ίδιοι μιας και ο λαός είχε πάντα άλλη γνώμη και όπως η ιστορία τελικά απέδειξε.
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία εγκατέλειψαν τη χώρα και επειδή το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδευαν δεν είχε σχεδόν καθόλου καύσιμα -όπως λέει ο μύθος που πέρασε από στόμα σε στόμα- προσγειώθηκαν στη Ρώμη. Έμειναν στην αιώνια πόλη για έξι χρόνια, όπου γεννήθηκε ο γιος τους Νικόλας και αργότερα τους υποδέχτηκε η Κοπεγχάγη.
Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ελλάδας προκήρυξε δημοψήφισμα που ανακήρυξε τη Δημοκρατία στις 8 Δεκεμβρίου 1974, η μοναρχία δεν είχε καμία θέση στη χώρα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο, αφού έλαβε την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, όπου γεννήθηκαν τα άλλα δύο παιδιά των βασιλιάδων, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος -ο τελευταίος παντρεύτηκε την δισεκατομμυριούχο Νίνα Φλορ στον ίδιο καθεδρικό ναό με τους γονείς του.
Για τριάντα εννέα χρόνια ο Κωνσταντίνος’ και η Άννα Μαρία ζούσαν στην ελίτ γειτονιά του Χάμπστεντ,στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου αγόρασαν μια έπαυλη σχεδόν 900 τετραγωνικών μέτρων με 13 υπνοδωμάτια, 9 μπάνια και πισίνα, που βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 3.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου η πριγκίπισσα Νταϊάνα συνήθιζε να επισκέπτεται.
Για την ακρίβεια, ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και στενός φίλος του βασιλιά Καρόλου Γ’.
Το 2013 τους επετράπη να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκαν σε μια έπαυλη στο Πόρτο Χέλι, στην ελληνική Ριβιέρα της Πελοποννήσου, την οποία αγόρασαν από συγγενείς του Αγά Χαν. To 2022 o τέως μονάρχης πούλησε την έπαυλη στο Πόρτο Χέλι σε Βούλγαρο επιχειρηματία, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, μοίρασε τα «βασιλικά» του κοστούμια στους κατοίκους και μετακόμισε οριστικά στην Αθήνα.
Πριν από δύο χρόνια η έπαυλη στο Λονδίνο πουλήθηκε, επίσης, έναντι 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μετακόμισαν σε ένα τεράστιο διαμέρισμα στην αριστοκρατική γειτονιά του Κολωνακίου στην Αθήνα με σκοπό να βρίσκονται κοντά σε όλες τα νοσοκομεία μιας και η υγεία του Κωνσταντίνου είχε επιδεινωθεί δραματικά.
Δείτε ένα βίντεο από το Τατόι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις