Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αγιο Ορος και Μονή Κουτλουμουσίου
Η ιστορία, τα θησαυρίσματα, οι θαυματουργές εικόνες και η πολύτιμη μοναστηριακή βιβλιοθήκη, έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, μέσα από άγνωστο φωτογραφικό υλικό.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»
Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.
«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.
Μην χάσετε τον τέταρτο τόμο: Μονή Κουτλουμουσίου.
Η ιστορία, τα θησαυρίσματα, οι θαυματουργές εικόνες και η πολύτιμη μοναστηριακή βιβλιοθήκη, έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, μέσα από άγνωστο φωτογραφικό υλικό.
Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Αθωνικής της Μοναστικής Πολιτείας, τις Καρυές. Η Μονή κατέχει την έκτη ιεραρχικά θέση ανάμεσα στις είκοσι μονές του Αγίου Ορους ενώ είναι η δωδέκατη αρχαιότερη. Η Μονή φέρει, επίσης, το όνομα Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το Καθολικό της και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Παλαιότερες ονομασίες του μοναστηριού, που σηματοδοτούν την ιστορία του, είναι «Μονή Βοεβόδα» και «Μονή Χαρίτωνος».
Στη Μονή εγκαταβιώνουν τριάντα μοναχοί και εξήντα πέντε στα εξαρτήματά της (σκήτη, κελιά). Συνολικά ενενήντα πέντε μοναχοί, μαζί με τον ηγούμενό της από τον Ιούλιο του 2020 ιερομόναχο Νικόλαο. Η αδελφότητα της Μονής αγωνίζεται στον σημερινό πολύπαθο κόσμο να διαφυλάξει και να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη της.
Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται οι ενδιαφέρουσες εκδοχές της προέλευσης του ιδιαίτερου και ξεχωριστού ονόματός της, η ιστορική της διαδρομή, η περιγραφή του κτιριακού της συγκροτήματος ενώ γίνεται αναφορά στα ιερά κειμήλια και θησαυρίσματα καθώς και στις ιερές θαυματουργές εικόνες της. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή των μοναχών στη διάσωση και μεταλαμπάδευση της αρχαίας γνώσης όπως αναφύεται μέσα από τη μοναστηριακή βιβλιοθήκη.
Ενας ολόκληρος πνευματικός και υλικός κόσμος αναδεικνύεται μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις