Στη δίνη των υποκλοπών το πολιτικό (προεκλογικό) σκηνικό
Η κυβέρνηση διεκδικεί θετικό αφήγημα και η αντιπολίτευση πιέζει για ρωγμές στην εικόνα του Μαξίμου – Στο φόντο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Βουλή για το «σώμα» της ΑΔΑΕ - Μαζικά «πυρά» από μία γνωμοδότηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σε κάθε ευκαιρία η αντιπολίτευση ανεβάζει κατακόρυφα ρυθμούς στις πιέσεις προς την κυβέρνηση για απαντήσεις σε ό,τι αφορά το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator και τις «νόμιμες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ, με μια γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, σχετικά με τα «όρια» της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), να είναι αυτή που ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής σύγκρουσης.
Το προεκλογικό σκηνικό, έστω και στην αφετηρία της πορείας των κομματικών επιτελείων προς τις κάλπες, μπαίνει στη δίνη των υποκλοπών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης (ανάλογα και με τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια), ενόσω το Μαξίμου διεκδικεί να ανοίξει στο δημόσιο διάλογο αποκλειστικά θετική ατζέντα.
Οι κυβερνητικοί παλεύουν να κρατούν ως κυρίαρχα (στη ρητορική τους) την οικονομία και τα αφηγήματα περί «ενίσχυσης εισοδημάτων», «σταθερότητας», διαχειριστικής επάρκειας στις κρίσεις και «ανοδικής τροχιάς» της χώρας, η οποία «έχει αφήσει για τα καλά πίσω» – με τα πρόσφατα λόγια του Πρωθυπουργού – «τον κατήφορο των μνημονίων».
Ωστόσο ζητήματα που στριμώχνουν το γαλάζιο στρατόπεδο αναδεικνύονται σε υψηλούς τόνους από την αντιπολίτευση στις εν εξελίξει «μάχες» για τη θεσμικότητα και για το ηθικό πλεονέκτημα (μέσα από σκανδαλολογία όχι πια μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη ΝΔ).
Είναι σαφές ότι την ώρα που εμπεδώνονται εκλογικοί ρυθμοί δεν θέλουν στην κυβέρνηση να απειληθούν νέες αμφισβητήσεις και αποστάσεις, πόσω μάλλον ρήξεις, με κοινά που τους ενδιαφέρουν πολύ. Οπως είναι τα ευαίσθητα σε θέματα δικαιωμάτων και θεσμών ακροατήρια.
«Δικαιοσύνη και Δημοκρατία»
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίσημη αντίδρασή του το Μαξίμου δεν θέλησε να μπει στην ουσία της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία σήκωσε θύελλα, αλλά επιχείρησε αποκλειστικά την ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με «τοξικότητα» και «θεατρινισμούς» – κυρίως για το «σας περιμένω να με συλλάβετε», που απηύθυνε ο αρχηγός της Κουμουνδούρου στον εισαγγελέα.
Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια προστασίας της θεσμικής εικόνας της κυβέρνησης, ο πορτ παρόλ περιορίστηκε στη φράση «η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους». Στο μεταξύ βέβαια, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεχόταν βολές από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, σύσσωμη την αντιπολίτευση και νομικούς για τη γνωμοδότησή του ότι η Αρχή δεν μπορεί (βάσει του νέου νόμου) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών, οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Διαβουλεύσεις στη Βουλή
Στο φόντο βρίσκονται στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις στη Βουλή, ώστε να διακριβωθεί εάν προκύπτουν οι αναγκαίες συναινέσεις για να επιτευχθεί πλειοψηφία 3/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων που θα επέτρεπε, όπως επιθυμεί η ΝΔ, την αντικατάσταση τριών τακτικών και τεσσάρων αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, καθώς έληξε η θητεία τους.
Μένει πάντως να φανεί εάν υπό το βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων υπάρξουν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αριθμεί 25 μέλη και η ΝΔ διαθέτει 13 μέλη, άρα χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον άλλων δυο μελών.
Από την πλευρά του το Μαξίμου επιμένει προς το παρόν αφενός να αποκρούει κάθε υπόνοια ότι έχουν γίνει παρασκηνιακά υποδείξεις προς εταιρείες-παρόχους κινητής τηλεφωνίας να εμποδίζουν το έργο της ΑΔΑΕ, αφετέρου να απορρίπτει κατηγορηματικά ότι μεθοδεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διάρκεια της θητείας ή στο πρόσωπο του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής – του οποίου η θητεία άλλωστε δεν έχει καν λήξει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις