Foreign Policy: Η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά διασποράς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Το Foreign Policy σημειώνει ότι τα πυρομαχικά DPICM μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά πυρά πυροβολικού και προκαλούν 10 φορές μεγαλύτερη ζημιά από τα συνήθη πυρομαχικά που προμηθεύουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία
Η Τουρκία έχει αρχίσει να παραδίδει στην Ουκρανία από τον Νοέμβριο του 2022 πυρομαχικά διασποράς αμερικανικής ανάπτυξης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Πρόκειται για τα βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλού σκοπού (DPICM), τα οποία παρήχθησαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο συμφωνίας συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ. Έχουν σχεδιαστεί, μεταξύ άλλων, για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με το Foreign Policy.
Επιπλέον, όπως τονίζει το περιοδικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν αμάχους σε χαρακώματα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα κατά την εκτέλεση χτυπημάτων σε ανοιχτό έδαφος στο Ντονμπάς.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, το Κίεβο προσπάθησε προηγουμένως επί αρκετούς μήνες να πείσει την Ουάσινγκτον να προμηθεύσει τέτοια πυρομαχικά, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν επί του παρόντος να εξάγουν DPICM σε άλλες χώρες, επειδή αυτό απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Τουρκία, δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει τη χρήση, τη μεταφορά και την αποθήκευση τέτοιων όπλων. Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχουν επίσης υπογράψει τη σύμβαση αυτή.
Μετά το «όχι» των ΗΠΑ
«Αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν [στην Ουκρανία] τα πυρομαχικά διασποράς, η Τουρκία ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσαν να τα προμηθευτούν», δήλωσε πηγή στο δημοσίευμα. «Αυτό δείχνει πώς η Τουρκία, ενώ προσπαθεί να ικανοποιήσει τη Ρωσία σε ορισμένες πτυχές, γίνεται αυτή που παρέχει πραγματικά σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», πιστεύει.
Το περιοδικό σημειώνει ότι τα πυρομαχικά DPICM, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικά πυρά πυροβολικού, προκαλούν 10 φορές μεγαλύτερη ζημιά από τα συνήθη πυρομαχικά που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Κάθε τέτοιο βλήμα περιέχει 88 μέρη πρόσκρουσης. Ωστόσο, εάν ορισμένα από αυτά δεν εκραγούν αμέσως μετά την πυροδότηση, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για πολλά χρόνια, ιδίως για τους πολίτες. Συνεπώς, η εκκαθάριση του πεδίου μάχης μετά τη χρήση τους περιλαμβάνει σύνθετες δραστηριότητες αποναρκοθέτησης. Για το λόγο αυτό οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν σήμερα την εξαγωγή τέτοιων πυρομαχικών, καθώς θεωρούνται επικίνδυνα.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα DPICM στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατηγοί του Πενταγώνου ήλπιζαν να τα χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να σταματήσουν μια πιθανή επίθεση σοβιετικών τεθωρακισμένων στην Ευρώπη σε περίπτωση ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, το τηλεοπτικό κανάλι CNN, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μελετούσε το αίτημα του Κιέβου για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, οι αμερικανικές αρχές δεν απέρριψαν το αίτημα αυτό στο αρχικό στάδιο.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι παραδόσεις τέτοιων όπλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση εάν εξαντληθούν τα αποθέματα άλλων πυρομαχικών για τις προμήθειες στην Ουκρανία. Το τηλεοπτικό κανάλι σημείωσε ότι η μεταφορά αυτού του τύπου πυρομαχικών υπόκειται σε πολυάριθμους περιορισμούς του Κογκρέσου, αλλά ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τους ξεπεράσει. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη εξετάσει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις