Η γενική εισαγγελέας του Περού Σοράιδα Αβαλος ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως άρχισε να διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες που τυχόν έχουν η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και γενοκτονία.

Σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι

Στα επεισόδια που ξέσπασαν από προχθές Δευτέρα στη Χουλιάκα, στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι (στη φωτογραφία του Reuters/Hugo Courotto, επάνω, προσφορά πρώτων βοηθειών σε τραυματία διαδηλωτή).

Στην περιφέρεια Πούνο επιβλήθηκε χθες Τρίτη απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Οταρόλα κήρυξε «εθνικό πένθος» για σήμερα, καθώς το Περού παραμένει βυθισμένο σε θεσμική και πολιτική κρίση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Χουλιάκα έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την καθαίρεση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο και την επακόλουθη σύλληψη και προφυλάκισή του, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, η οποία χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Ζητούν ακόμη να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευσθεί μ’ απόφαση του Κογκρέσου – θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026 -, καθώς και ν’ αφεθεί ελεύθερος ο τέως αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».