Apple: Σχέδιο για οθόνες αφής στα MacBook;
Ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς είχε χαρακτηρίσει το 2010 κάτι «εργονομικά τρομερό» τις οθόνες αφής στα laptop.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Έπειτα από χρόνια άρνησης και έως ένα βαθμό… απέχθειας, η Apple φέρεται έτοιμη να κάνει τη μεγάλη μεταστροφή και να φέρει την τεχνολογία οθονών αφής στους φορητούς υπολογιστές της, στα MacBook.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το τεχνολογικό newsletter του Bloomberg σημειώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία εργάζεται ήδη πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρώτα MacBook με οθόνες αφής ενδεχομένως να εμφανιστούν έως το 2025 και σαν μέρος της επόμενης σειράς MacBook Pro.
Επιπλέον, η στροφή στις επιλογές της Apple ενδεχομένως να φέρει και αλλαγή στην τεχνολογία του πάνελ της οθόνης, από την LCD στην OLED για τα Pro μοντέλα των 14 και 16 ιντσών.
«Θες οθόνη αφής… πάρε iPad»
Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, πάλι το Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι η Apple σχεδιάζει να αναλάβει η ίδια την κατασκευή των οθονών για τα Watch και iPhone. Μέχρι σήμερα κύριος προμηθευτής οθονών της Apple είναι η Samsung. Ωστόσο, εκείνο το δημοσίευμα δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε πρόθεση κατασκευής και των οθονών των φορητών υπολογιστών της Apple.
Η επίσημη θέση της αμερικανικής εταιρείας έως σήμερα είναι ότι το MacBook δεν χρειάζεται να έχει οθόνη αφής. Αντίθετα, για χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το iPad καλύπτει την ανάγκη ενός χρήστη για μεγάλη οθόνη σε συνδυασμό με λειτουργίες αφής.
Η μοναδική φορά που η Apple «ασχολήθηκε» με την εισαγωγή οθόνης αφής σε υπολογιστή Mac ήταν όταν παρουσίασε την TouchBar στο πληκτρολόγιο των MacBook Pro, κάτι που σταδιακά αποσύρθηκε. Αντίθετα, ανταγωνιστές της Apple, όπως η Microsoft, έχουν παρουσιάσει και προωθούν εμπορικά εδώ και χρόνια συστήματα φορητών υπολογιστών με οθόνη αφής και μάλιστα σε ποικιλία μεγεθών.
Η κριτική Τζομπς
Ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς είχε χαρακτηρίσει το 2010 κάτι «εργονομικά τρομερό» τις οθόνες αφής στα laptops. «Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές χρηστών σε αυτό το θέμα και αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί. Οι επιφάνειες αφής δεν πρέπει να είναι κάθετες. Δίνει ένα υπέροχο demo, αλλά μετά από μια σύντομη περίοδο, αρχίζεις να κουράζεσαι και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο, το χέρι σου θέλει να πέσει. Δεν λειτουργεί. Είναι εργονομικά τρομερό…», είχε δηλώσει ο άνθρωπος που διαμόρφωνε την τεχνολογία της Apple για πολλά χρόνια.
Βέβαια, η τεχνολογία εξελίσσεται και ακόμη και η Apple έχει κάνει στροφή στις επιλογές της. Ας θυμηθούμε το Apple Pencil ένα gadget που επίσης ο Στιβ Τζομπς απεχθανόταν. Πιο πρόσφατα, ο εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας, Κρεγκ Φεντερίγκι αναφερόμενος στις οθόνες αφής σε υπολογιστές τις χαρακτήρισε «πειραματικές» και διευκρίνισε ότι «δεν ασχολείται με τις οθόνες αφής».
Στα θετικά μια τέτοιας επιλογής είναι το γεγονός ότι οι εφαρμογές του λειτουργικού iOS θα λειτουργούν καλύτερα στην πλατφόρμα των MacBook, εάν φυσικά η Apple επιλέξει να φέρει και εκεί τις οθόνες αφής. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω του Project Catalyst του 2020 οι εφαρμογές του iOS μπορούν να λειτουργήσουν στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις