Η παράσταση της χρονιάς έχει όνομα: Pomona
Είναι αλήθεια ή ψέμα; Είναι αυτοσχεδιασμός ή μια εξαιρετική χορογραφία; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία...
«Τι είδα;» Το μοναδικό πράγμα που τριγυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη την ώρα. Ήταν Παρασκευή βράδυ. Το θέατρο κατάμεστο από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η Pomona μόλις είχε τελειώσει.
Το μόνο πράγμα που σκεφτόμουν περπατώντας προς το αυτοκίνητο, ήταν: «τι είδα;» Πρόκειται για μια ερώτηση που -όταν ακολουθεί την παρακολούθηση μιας παράστασης- μπορεί να σημαίνει είτε κάτι πολύ καλό, είτε κάτι πολύ κακό.
Η διαδρομή με το αυτοκίνητο ήταν σιωπηλή. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και η παρέα μου είχε αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με αυτό που μόλις είχαμε δει.
«Τι είδαμε;» ακούω από το διπλανό κάθισμα. Η φίλη μου δεν άντεξε και με αυτές τις δύο λέξεις, που γυρνούν εδώ και ώρα στο μυαλό μου, «έσπασε» την εκκωφαντική σιωπή.
Τότε ήμουν σίγουρος: Είχαμε δει την καλύτερη παράσταση της χρονιάς!
Η Pomona είναι σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα, αν όχι αλλόκοτα έργα στο ελληνικό θέατρο τη φετινή χρονιά.
Το «Πόρτα» πήρε φέτος το μεγάλο ρίσκο και δημιούργησε ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο εκτυλίσσεται πάνω στη σκηνή, μπροστά στα μάτια των θεατών. Ένα Role Playing Game, μια παρτίδα «Dungeons and Dragons» με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Είναι αλήθεια ή ψέμα; Είναι αυτοσχεδιασμός ή μια εξαιρετική χορογραφία;
Οι γνώστες του παιχνιδιού «Dungeons and Dragons» θα νιώσουν κάτι… ενοχλητικά οικείο μόλις μπουν στην αίθουσα του θεάτρου. Οι υπόλοιποι, το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσουν είναι μια σκηνή γεμάτη με λεκάνες (πάνω από 50), ένα μεγάλο τραπέζι και λίγα ζάρια.
Με αυτά τα λίγα σκηνικά στοιχεία του Βασίλη Παπατσαρούχα ο Θωμάς Μοσχόπουλος -με την πείρα και την γνώση του στο αντικείμενο- και ο Sigurdur F3 «φτιάχνουν» και στη συνέχεια «αποδομούν» μια ιστορία, η οποία εξελίσσεται σε διάφορους τόπους και παράλληλους χρόνους.
Οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου δίνουν έναν ξεχωριστό αέρα «θρίλερ» στο θεατρικό αυτό παιχνίδι, μεταφέρνοντάς μας με μεγάλη επιτυχία στον κόσμο της φαντασίας.
Η αφήγηση του έργου, με τις ιστορίες και τους ήρωες να κρίνονται από το θέλημα της τύχης (ρίψη ζαριών), η απουσία γραμμικής ακολουθίας, αλλά και η επιλογή του τέλους (δεν θα πω παραπάνω για να μην χαλάσω την έκπληξη) δίνουν την αίσθηση μιας ατελείωτης λούπας. Ποιο είναι το τέλος και ποια η αρχή; Δεν έχει καμία σημασία.
Μια ατελείωτη μέρα της μαρμότας, η οποία μας υπογραμμίζει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη ματαιότητα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Και οι επτά ηθοποιοί της παράστασης, παίζουν με μεγάλη συνέπεια, ο καθένας στον δικό του ρόλο, παίρνοντας μέρος σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι που εξελίσσεται πάνω στη σκηνή.
Εν κατακλείδι, το Pomona αποτελεί μια διαφορετική, φρέσκια θεατρική πρόταση από μια ομάδα που δοκίμασε κάτι καινούργιο και πέτυχε!
Η Pomona θα παίζεται στο θέατρο Πόρτα έως τις 29/1.
Παραστάσεις από Πέμπτη έως Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00
Συντελεστές
- Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
- Σκηνοθεσία: Sigurdur F3, Θωμάς Μοσχόπουλος
- Σκηνικά-Κοστούμιια-Προβολές: Βασίλης Παπατσαρούχας
- Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
- Σχεδιασμός ήχου: Λευτέρης Δούρος
- Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Παυλίδης
- Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα
- Ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη
- Γραφιστική επιμέλεια: Χρυσούλα Κοροβέση-Μάριος Γαμπιεράκης (Mavra Gidia)
- Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
- Φωτογραφία αφίσας: Γεράσιμος Μαυρομμάτης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
- Στεφανία Ζώρα,
- Σίμος Κακάλας,
- Ειρήνη Μακρή,
- Άννα Μάσχα,
- Άλκης Μπακογιάννης,
- Γιώργος Παπαπαύλου,
- Φώτης Στρατηγός
Το έργο
Tο σουρεαλιστικό θρίλερ του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ γράφτηκε κατά παραγγελία για το Orange Tree Theatre στο Richmond, όπου και ανέβηκε πρώτη φορά το 2014. Ήταν το τρίτο του έργο, που έγραψε στα 27 του και η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη και άμεση, που την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στο National Theatre στο Λονδίνο και στο Royal Exchange Theatre στο Μάντσεστερ.
Οι κριτικοί το χαρακτήρισαν «άγριο δυστοπικό δράμα με φοβερό κωμικό πλεονέκτημα» (The Observer), «διεστραμμένο παιχνίδι ή παραμύθι στο οποίο τα τέρατα είναι πολύ αληθινά» (Guardian) και «θρίλερ που σε κρατά κολλημένο στην άκρη του καθίσματος σου» (Time Out London). Το 2019 παίχτηκε στο Σικάγο και στη Μελβούρνη και το 2020 στο Kings Cross Theatre του Λονδίνου.
Η «Pomona» βέβαια δεν αφορά μόνο τους λάτρεις των RPG και του H. P. Lovecraft, αλλά και όλους αυτούς που αναζητούν τρόπους προσωπικής εξέλιξης και που αναρωτιούνται για την έννοια της αλήθειας. Οι θεατές που είδαν ήδη την παράσταση στο Πόρτα και συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε συζήτηση που διοργανώθηκε μετά, είπαν ότι αναγνώρισαν καταστάσεις γνωστές στην καθημερινή τους εμπειρία, όπως ένα αίσθημα ασφυξίας και εγκλωβισμού, αλλά και την διαμεσολαβημένη εμπειρία κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Η συν-σκηνοθεσία
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνεργάζεται στη σκηνοθεσία με τον Ισλανδό conceptual artist και ενεργό μέλος της κουλτούρας των RPG, Sigurdur F3. O καλλιτέχνης προσέγγισε το Θέατρο Πόρτα, λίγο αφού αυτό εξασφάλισε τα δικαιώματα του έργου, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει δημιουργικά στο ανέβασμα της παράστασης και ταυτόχρονα θέτοντας εξ’ αρχής όρους για την απόκρυψη της ταυτότητάς του, η οποία παραμένει κρυφή για τον θίασο. Η αλληλεπίδρασή τους γίνεται πάντα μέσω διαδικτύου και χωρίς ποτέ ο καλλιτέχνης να είναι ορατός.
- Απίθανη ατάκα Μεσίνα: «Ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τον Ναν μετά από τιμωρία»
- Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους
- Φλόρενς Πίου: Δεν θέλω να χωράω σε στερεότυπα που φτιάχνουν οι άλλοι κι ας με πουν προβληματική
- Κίνηση: «Σημειωτόν» οι οδηγοί σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
- H απονομή του τροπαίου στους Μιλγουόκι Μπακς (vids)
- ΕΦΚΑ: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες – Εγκαταλείπουν τη ρύθμιση χρεών μετά τις πρώτες δόσεις