Γιατί ο Τσίπρας έπαθε… Βενιζέλο
Στο «μακρύ ταξίδι» μέχρι την εθνική κάλπη που για τους παλιούς είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα μικρής διάρκειας, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να ρίχνει «γέφυρες» με γνώμονα τις «αστικοδημοκρατικές κατακτήσεις» και με έμμεσο στόχο την ηγεμόνευση του μετώπου αυτού
Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» θετικά προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τώρα με ένα τουίτ που πρότεινε να διαβάσουν όλοι τι γράφουν διακεκριμένοι καθηγητές- συνταγματολόγοι για τις υποκλοπές και το γνωμοδοτικό του κ. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και άρα για το πώς «απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών».
Ανάμεσα στους προτεινόμενους ο Βενιζέλος. Είχε προηγηθεί πριν καιρό η επίσης θετική αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΔΕΘ και με αναφορά στο «σημαντικό του εκτόπισμα» και ως πολιτικού αλλά και ως επιστήμονα. Τα προαναφερόμενα θα ήταν ανήκουστα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 ή του 2014 ή ακόμη και του 2015.
Τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε εγγραφεί για την Κουμουνδούρου στο μνημονιακό τόξο. Όσα όμως δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνουν οι …υποκλοπές. Από την μέρα που άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο Τσίπρας και οι επιτελείς του, θεώρησαν πως άναβε το κατάλληλο μομέντουμ για ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο. Εδώ θα έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν θετικά την συμμετοχή και δυνάμεων όπως το ΠΑΣΟΚ που πρωτογενώς εθίγετο μέσω του αρχηγού του από τις υποκλοπές.
Ήταν Αύγουστος εξάλλου όταν συγκροτήθηκε μια πρωτοβουλία «Δημοκρατίας» για το θέμα των υποκλοπών και εδώ υπέγραφαν και συμμετείχαν καθηγητές και πολιτικοί όπως ο Γ. Σωτηρέλης αλλά και ο Ν. Χριστοδουλάκης δίπλα σε πρόσωπα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανένταχτους της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ήταν μια μετωπική κίνηση κατά της κυβέρνησης που όμως είχε ένα νέο στοιχείο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του Τσίπρα: διεμβόλιζε το αντι- σύριζα μέτωπο, το μεγάλο αγκάθι για την Κουμουνδούρου. Οι διαδοχικές παρεμβάσεις Βενιζέλου που έθεταν με τεκμηριωμένο και αποδομητικό τρόπο ζητήματα για την Δημοκρατία και την Διαφάνεια αλλά και το Επιτελικό Κράτος ήταν δώρο εξ ουρανού για όσους καταλάβαιναν το ρήγμα στην αντίπαλη όχθη και το εύρος της επίδρασης του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά και επιφανούς συνταγματολόγου.
Σήμερα που η κρίση με αφορμή την γνωμάτευση του κ. Ντογιάκου κλιμακώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν πως ο όποιος Ανένδοτος προϋποθέτει συμμαχίες. Και πως πραγματικό πλήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιφέρει μια τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου ή το νέο κείμενο 16 συνταγματολόγων που κριτικά- νομικά αποδομούν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στο «μακρύ ταξίδι» μέχρι την εθνική κάλπη που για τους παλιούς είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα μικρής διάρκειας, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να ρίχνει «γέφυρες» με γνώμονα τις «αστικοδημοκρατικές κατακτήσεις» και με έμμεσο στόχο την ηγεμόνευση του μετώπου αυτού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις