Μέσι – Ρονάλντο: Λεφτά υπάρχουν και είναι… πετροδολάρια
Σαουδική Αραβία και Κατάρ επενδύουν στο ποδόσφαιρο και στα αθλητικά πρότζεκτ με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προβολή των χωρών τους
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Σε μια εβδομάδα θα έχουμε το πρώτο παιχνίδι του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία και αυτό θα είναι εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν του Λιονέλ Μέσι!
Η ίδια η γαλλική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα παίξει φιλικό στις 19 Ιανουαρίου στο Ριάντ με μια μικτή ομάδα παικτών από τη νέα ομάδα του Ρονάλντο, την Αλ Νασρ και την Αλ Χιλάλ, την τρέχουσα κάτοχο του τίτλου του Champions League Ασίας.
Αυτές οι εικόνες με τους δύο κορυφαίους παίκτες του κόσμου να κοντράρονται (έστω σε φιλικό) θα μπορούσε να είναι από τα «Προσεχώς» που γράφουν και οι κινηματογράφοι.
Η είδηση της Εκίπ ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει υπογράψει ακόμα την ανανέωσή του συμβολαίου του στην Παρί Σεν Ζερμέν απλά φούντωσε ακόμα περισσότερο τις φήμες από τον δημοσίευμα του ισπανικού mundodeportivo.com.
Σύμφωνα με το οποίο, στο στόχαστρο της Αλ Χιλάλ φέρεται να έχει μπει ο Λιονέλ Μέσι, με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στον αρχηγό της πρωταθλήτριας κόσμου Αργεντινής.
Και όλα αυτά ενώ ήδη ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει υπογράψει το δικό του μυθικό συμβόλαιο στην Αλ Νάσρ.
Τα… πετροδολάρια
Οι Σαουδάραβες που τα τελευταία επενδύουν όλο και περισσότερο στο ποδόσφαιρο, έφερναν παραδοσιακά σημαντικούς προπονητές να δουλέψουν στη χώρα (εκεί είναι και ο δικός μας Γιώργος Δώνης με μεγάλη παράδοση αλλά και εκτίμηση από τους ανθρώπους) και πλέον πάνε και στην περίπτωση των μεγάλων παικτών αστέρων σε μια επανάληψη της ιστορίας που γινόταν παλαιότερα με τις ομάδες των ΗΠΑ (Νιου Γιόρκ Κόσμος, Λος Αντζελες Αζτεκς κ.λπ.) όπου μεγάλοι αστέρες έκλειναν την καριέρα τους εκεί, όπως για παράδειγμα ο Πελέ, ο Μπεκενμπάουερ και ο Κρόιφ.
Η Σαουδική Αραβία βλέπει στο όνομα αυτών των μεγάλων αστέρων όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον δυτικό κόσμο καθώς και σε κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού της που θέλει να το πετύχει μέσω του ποδοσφαίρου.
Η φιλοδοξία των διοικούντων της χώρας να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του 2030 (μαζί με Ελλάδα και Αίγυπτο) έγινε ακόμα μεγαλύτερη βλέποντας τη δημοσιότητα και την προβολή που πήρε το Κατάρ από τη δική του διοργάνωση, του πρώτου Μουντιάλ στον αραβικό κόσμο.
Οι Σαουδάραβες μπορεί να είναι βασιλιάδες όσον αφορά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά έχουν καταλάβει καλά ότι τη δημοφιλία που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο σε όλη τη χώρα δεν θα τη βρουν πουθενά αλλού.
Η ενασχόλησή τους με τα σπόρ και κυρίως με το ποδόσφαιρο μόνο τυχαία δεν είναι και η αγορά της Νιούκαστλ από το Personal Investment Fund (PIF), τον κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή.
Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις, και μόνο τυχαίο δεν είναι το δημοσίευμα των «International Business Times» πριν λίγο καιρό, που αναφέρει ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει την απόκτηση και της Ιντερ έναντι συνολικού τιμήματος 885 εκατ. ευρώ. Αλλα σενάρια τον θέλουν να ενδιαφέρεται και για τη Μαρσέιγ.
Κινήσεις που φυσικά είχαν κάνει νωρίτερα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Μάντσεστερ Σίτι και το Κατάρ με την Παρί Σεν Ζερμέν.
Δεδομένου ότι λεφτά (αποδεδειγμένα) υπάρχουν το ζητούμενο δεν είναι τα οικονομικά κέρδη από την εισβολή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά η διαφήμιση και η προβολή του κράτους μέσω αυτών.
Παράλληλα οι Σαουδάραβες φροντίζουν από τώρα να κινήσουν τις διαδικασίες μετασχηματισμού των οικονομιών τους επενδύοντας σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Με την αγορά δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη αποκτούν επιρροή στους πολυάριθμους φιλάθλους τους, περιμένοντας στη συνέχεια αυτοί να αποτελέσουν τους επισκέπτες των εντυπωσιακών τουριστικών projects που υλοποιούν στις χώρες τους.
Διαφήμιση και προφίλ
Και παράλληλα να αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα παγκοσμίως καθώς το πρεστίζ και η βελτίωση γενικότερα του προφίλ της Σαουδικής Αραβίας είναι το ζητούμενο καθώς τα λεφτά που επενδύουν πολύ δύσκολα μπορούν να τα πάρουν πίσω, ακριβώς γιατί το ζητούμενο τους δεν είναι το οικονομικό κέρδος.
Την ίδια ώρα οι γείτονες Καταριανοί επενδύουν αβέρτα στις αθλητικές διοργανώσεις και μετά το Μουντιάλ έχουν βάλει στο μάτι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια (τη διοργάνωση οι Καταριανοί την πήραν το 2010) η συγκεκριμένη χώρα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον αθλητισμό.
Καθώς αφενός οι Καταριανοί είναι λάτρεις των σπορ και κατά δεύτερο (και ίσως σημαντικότερο κάποιες φορές για τους ίδιους) λόγο, μέσω αυτών μπορούν να προβάλλουν ικανοποιητικά και τη χώρα.
Το Κατάρ (και όχι μόνο) είναι δεδομένο ότι όσο και αν θέλει δεν μπορεί ποτέ να γίνει το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.
Ετσι οι γείτονες Καταριανοί, στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν και αυτοί σε ανάλογα στάνταρ δημοφιλίας, αλλά και βλέποντάς το και γενικότερα σαν μια επικερδή μορφή επένδυσης, τα τελευταία χρόνια ρίχνουν αμέτρητα λεφτά σε αθλητικά πρότζεκτ.
Οταν μέχρι τώρα το κύριο επενδυτικό τους πλάνο είχε να κάνει κυρίως με την αγορά ακινήτων και τραπεζών, όπου εξαγόραζαν ιστορικά brand name ανά τον κόσμο, με ιδιαίτερη προτίμηση στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Ο εμίρης του Κατάρ, ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι (ο πατέρας του οποίου είναι τρελός και παλαβός με την Κεφαλλονιά) είναι φαν του τένις και του γκολφ και ήταν ο πρώτος που είχε φέρει για δάσκαλο τον Μπόρις Μπέκερ!
Eτσι, ένα μεγάλο τουρνουά τένις ήταν από τα πρώτα σημαντικά αθλητικά γεγονότα που φιλοξε- νούνται στο Κατάρ (από το 1993). Επίσης ο εμίρης έπαιζε χάντμπολ και έτσι το 2015 διοργάνωσε το Κατάρ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που διεξήχθη στο Κατάρ ήταν οι Ασιατικοί Αγώνες το 2006, αλλά πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Παγκόσμιο Στίβου το 2019 στο στάδιο «Χαλίφα», Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τώρα, Παγκόσμιο Υγρού Στίβου το 2024. Επίσης το Κατάρ έχει φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2014, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2015, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου το 2016 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής το 2018.
Και η καταμέτρηση συνεχίζεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις