Αγκάθα Κρίστι: Ορκίστηκε να υπηρετεί το αστυνομικό μυθιστόρημα
Η συγγραφέας που αναγνωρίστηκε για τα αστυνομικά έργα της, εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ.
Η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας.
Προτού γίνει η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος, παραλίγο να παραμείνει αναλφάβητη. Η μητέρα της λέγεται ότι ήταν ενάντια στην κόρη της να μαθαίνει να διαβάζει μέχρι την ηλικία των 8 ετών επιμένοντας στην κατ ‘οίκον εκπαίδευση της και αρνούμενη να την αφήσει να ακολουθήσει οποιαδήποτε επίσημη εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 15 ετών, όταν η οικογένειά της την απέστειλε στο Παρίσι να τελειώσει το σχολείο.
Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε για τα δηλητήρια.
Άρχισε να γράφει με την ενθάρρυνση της αδερφή της και στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς», παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της («Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ» – 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.
Πώς εμπνεύστηκε τον Πουαρό
Ο δαιμόνιος Πουαρό, ο αστυνομικός που ασχολούνταν με την επίλυση του εγκλήματος, είναι ο πιο γνωστός ήρωας της Άγκαθα Κρίστι. Φημολογείται ότι τον εμπνεύστηκε όταν είδε έναν Βέλγο να αποβιβάζεται από ένα λεωφορείο στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Λέγεται ότι ήταν λίγο περίεργος, με ιδιαίτερο στυλ μαλλιών και σχήμα προσώπου και είχε μυστήρια έκφραση. Ο Ηρακλής Πουαρό πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 μυθιστορήματα της ‘Αγκαθα.
Η περίεργη εξαφάνιση των 11 ημερών
Παρά τη μεγάλη επιτυχίας της, μετά το θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, η Άγκαθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά, όπου είχε επισκεφθεί ένα σπ, ενδεχομένως για να ηρεμήσει.
H Mις Μαρπλ
Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου κι εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες. Φήμες λένε οτι εμπνεύστηκε τη Δεσποινίδα Μαρπλ από τη γιαγιά της, μητέρα τη μητέρα της. Και στο μυθιστόρημα της Το Πτώμα στην Βιβλιοθήκη, αναφέρεται στον εαυτό της με το ονομά της.
Τα έργα με ψευδώνυμο
Ξεκινώντας από το 1930 και συνεχίζοντας μέχρι το 1956, έγραψε 6 ρομαντικά μυθιστορήματα με το όνομα Mary Westmacott. Το ψευδώνυμο ήταν μια κατασκευή του μεσαίου του ονόματός της, Mary, με το Westmacott το οποίο ήταν το επώνυμο των συγγενών της.
Παρά που ήταν φωτογράφος φαινόταν να μη θέλει να εμφανίζεται η φωτογραφία της στα μυθιστορηματά της και κάποια απο αυτά επέμενε να εκδοθούν χωρίς την φωτογραφία της. Είναι πιθανό να μην ήθελε να την αναγνωρίζουν.
Παράλληλα, ήταν μέλος στο London Detection Club ή το Famous Detection Club, που ιδρύθηκε το 1928 από τον συγγραφέα Anthony Berkeley, και αποτέλεσε την κοινωνική συνέλευση των αξιοσημείωτων συγγραφέων του αστυνομικού μυθοστορήματος στην Αγγλία. Η Κρίστι ήταν μέλος και ανέλαβε το ρόλο της επίτιμου προέδρου το 1956 με μία προϋπόθεση: δεν ήθελε ποτέ να δώσει ομιλίες.
Η αγάπη στο σερφ και την αρχαιολογία
Μαζί με τον σύζυγό της, τον Archie, η Κρίστι πήγε σε ένα ταξίδι το 1922, ξεκινώντας από τη Νότια Αφρική και καταλήγοντας στη Χονολουλού. Το ζευγάρι κάθε μέρα γινόταν και πιο ικανό στο σέρφινγκ. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ίσως ήταν και οι πρώτοι Βρετανοί surfers που έμαθαν πως να στέκονται όρθιοι.
Μετά το πρώτο της διαζύγιο η Κρίστι παντρεύτηκε τον αρχαιολόγο Max Mallowan το 1930 και τον ακολουθούσε σε διάφορες αποστολές στη Συρία και το Ιράκ.
Το τεράστιο έργο και ο θάνατος
Συνολικά, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.
Μερικά από τα έργα της
- Δέκα Μικροί Νέγροι (Λιβάνη)
- Ποντικοπαγίδα (Λυχνάρι)
- Έγκλημα στο Νείλο (Λυχνάρι)
- Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές (Μίνωας)
- Έγκλημα τα Χριστούγεννα (Λιβάνης)
- Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ (Άγρα)
- Ο πλωτός ναύαρχος (Άγρα)
- Πέντε μικρά γουρουνάκια (Λυχνάρι)
- Η αυτοβιογραφία μου (Λυχνάρι)
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.