Nord Stream: «Η Σουηδία «έχει κάτι να κρύψει» στην έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς», λέει η Ζαχάροβα
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Σουηδία «αποκρύπτει» γεγονότα για το τι ανακάλυψε στην έρευνα, για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream. «Οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν», είπε.
Η Ρωσία διερωτήθηκε σήμερα αν η Σουηδία έχει «κάτι να κρύψει» σχετικά με τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, καταγγέλλοντας τη Στοκχόλμη ότι δεν μοιράζεται τις πληροφορίες από την έρευνα για τις εκρήξεις, η οποία συνεχίζεται.
Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η άρνηση της Σουηδίας να συζητήσει με Ρώσους εισαγγελείς «προκαλεί σύγχυση» και είπε πως η Μόσχα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις, που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Έχουν κάτι να κρύψουν»
Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διενέργεια κοινής έρευνας για τις εκρήξεις, που θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν μόνιμα τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όμως τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία απέρριψαν την ιδέα μιας συμμετοχής της Ρωσίας.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Μόσχα, η Ζαχάροβα υπονόησε πως υπήρχαν λόγοι για την απόφαση αυτή.
«Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, διενεργώντας μια αντικειμενική έρευνα, θα κατέληγαν σε ένα άβολο συμπέρασμα… για το ποιος διενήργησε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, τρομοκρατίας. Για το ποιος τη σκέφτηκε και ποιος την έφερε σε πέρας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η Ζαχάροβα είπε πως η Σουηδία «αποκρύπτει» γεγονότα για το τι ανακάλυψε στην έρευνα, λέγοντας πως «οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν».
«Εσκεμμένες επιθέσεις»
Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος κατά τη γνώμη τους φέρει την ευθύνη. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, απέδωσε τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.
Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ο αγωγός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίησή του λίγες μόνο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442