Πλεύρης: Έλλειψη φαρμάκων μόνο στα εισπνεόμενα γιατί είναι εισαγωγής – 50% πληρότητα στις ΜΕΘ Παίδων
«Σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά και αντιπυρετικά η κατάσταση δεν ομαλοποιείται απλώς, αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- Από το πρώτο γραπτό «Merry Christmas» του 1992 στα 20 δισ. SMS ημερησίως
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, τα κρούσματα της «Κράκεν», τις ΜΕΘ Παίδων και τον 6χρονο Θωμά από τα Γρεβενά μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.
«Οι εξαγωγές φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα. Απαγορεύονται οι εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες. Τα εργοστάσια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και μπορούν να κάνουν εξαγωγές», είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Φαίνεται η ομαλοποίηση στα φαρμακεία. Μπήκαν στην αγορά 90.000 εισπνεόμενα. Βγάλαμε λίστα πχ. με γενόσημο παρακεταμόλης που και παιδικό φάρμακο, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και δεν θα λείψει από κανέναν. Σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά και αντιπυρετικά η κατάσταση δεν ομαλοποιείται απλώς, αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί. Από σήμερα και πέρα δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να μην βρει κάποιος το συγκεκριμένο φάρμακο της μάρκας που θέλει, αλλά θα βρει γενόσημο του. Στα νοσοκομεία μας εδώ και χρόνια, από την οικονομική κρίση, όλα τα φάρμακα είναι γενόσημα».
«Βάζουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που έτσι κι αλλιώς συνταγογραφούνταν, για να μην έχουμε έγχαρτες συνταγές, για να έχουμε πλήρη παρακολούθηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ομολογώντας ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί είναι εισαγωγής και έχουν μηχανισμό και γι’ αυτό υπάρχει το πρόβλημα», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «μιλάω με ομολόγους μου σε μεγάλες χώρες που δεν έχουν φαρμακοβιομηχανίες και το πρόβλημα μεταφέρεται στα νοσοκομεία, δεν το λέω για να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Γαλλία έδωσαν δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να φτιάχνουν φάρμακα».
«Κράκεν»
Ερωτηθείς για τα πρώτα κρούσματα της «Κράκεν» στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι συνολικά στην επιστημονική κοινότητα και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει ανησυχία, αναφέροντας ότι πέρσι τέτοια ημέρα που ήταν σε ισχύ και κάποια περιοριστικά μέτρα, είχαμε πάνω από 640 διασωληνωμένους, ενώ σήμερα έχουμε 130 διασωληνωμένους.
«Δεν μας τρομάζει η όποια παραλλαγή. Έχουμε κόσμο που έχει εμβολιαστεί, έχουμε κόσμο που έχει νοσήσει, έχουμε αντιικά φάρμακα και καλούμε τον κόσμο που πρέπει, μέσω του γιατρού του να τα πάρει», είπε ο κ. Πλεύρης.
ΜΕΘ Παίδων
Αναφορικά με τις ΜΕΘ Παίδων, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι «στις ΜΕΘ Παίδων έχουμε πληρότητα 50%, δεν υπάρχει πρόβλημα πληρότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα άλλες ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις ΜΕΘ ενηλίκων, μπορεί να αναπτυχθούν μόνο σε παιδιατρικό νοσοκομείο» και προσέθεσε ότι «στην Θεσσαλονίκη γίνεται το Νοσοκομείο Παίδων με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Στην Θεσσαλία παραδίδουμε το καλοκαίρι ΜΕΘ Παίδων».
Για την περίπτωση του 6χρονου από τα Γρεβενά
Για την περίπτωση του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, που έφυγε από την ζωή, ο Θάνος Πλεύρης είπε «το παιδί δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε στα Γρεβενά και ήδη η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν σηκώθηκε εναέριο μέσο γιατί ο χρόνος που δινόταν για την διακομιδή ήταν 2,5 ώρες. Οι ίδιοι οι γιατροί επέλεξαν την διακομιδή με ασθενοφόρο. Πράγματι υπέστη βλάβη, σε ένα όχημα του 2017, πλήρως συντηρημένο. Δόθηκε μάχη στην Πάτρα, αλλά…».
«Καμία αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους παιδιών και νέων»
Ακόμη, αρνήθηκε πως υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων παιδιών και νέων, λέγοντας πως «όλα τα περιστατικά ελέγχονται και παρακολουθούνται. Δεν υπάρχει στο αιφνίδιο κομμάτι κάποια αύξηση, όπως αναφέρεται», ενώ τέλος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινούν άλλα τρία προγράμματα για προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και δύο τύπους καρκίνου, σε συνέχεια του προγράμματος για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις