Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Παρασκηνιακές διεργασίες για την κηδεία της Δευτέρας
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιος μιλάει με ποιόν και τι περιλαμβάνουν οι προετοιμασίες για την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη και την ταφή στο Τατόι
Θεωρητικά το κυρίαρχο κεφάλαιο εμπλοκής της κυβέρνησης στην υπόθεση θανάτου του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας έκλεισε με τη λήψη «ευαίσθητων» – και πολιτικά λεπτών – αποφάσεων για τα διαδικαστικά: για μια ιδιωτική, τελικά, κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί «κοντά στους προγόνους του» στο Τατόι, όπως ευθέως ζήτησε η οικογένεια του Κωνσταντίνου στις επαφές της με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως τα παιδιά του τέως ζήτησαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, μεταφέροντας μια επιθυμία του πατέρα τους.
Στην πράξη ωστόσο η «συμμετοχή» της κυβέρνησης στην κηδεία «ως ιδιώτη» του Κωνσταντίνου συνεχίζεται, με ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και οικογένειας. Ήδη από την Ηρώδου Αττικού έχουν φροντίσει να επισημάνουν το καλό κλίμα στις συνεννοήσεις και την «απόλυτη κατανόηση» στις εκατέρωθεν ευαισθησίες. Εξάλλου, υπάρχουν λεπτομέρειες που οριστικοποιούνται όσο περνούν οι ώρες για όσα πρόκειται να συμβούν την ερχόμενη Δευτέρα (16 Ιανουαρίου) στο κέντρο της Αθήνας και στο Τατόι.
Ενημερωτικά σημειώματα
Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή τέθηκαν υπ’ ατμόν συγκεκριμένα υπουργεία, ενώ καταγράφεται ένα πήγαιν’έλα ενημερωτικών σημειωμάτων και τηλεφωνημάτων για τα νεότερα δεδομένα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείων .
Το Εξωτερικών και ειδικότερα η διεύθυνση Εθιμοτυπίας είναι σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους που θα έρθουν από το εξωτερικό, καθώς και να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.
Τα 187 πρόσωπα
Ήδη υπάρχει ενημέρωση στους αρμοδίους της ΕΛ.ΑΣ – ώστε να προσαρμοστούν τα σχέδια ασφαλείας – για τον αριθμό των προσκεκλημένων, ιδίως για τα 187 πρόσωπα που, κατά πληροφορίες, αναμένεται να βρεθούν εντός του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας. Με προδιαγεγραμμένη την προσέλευση κόσμου εκτός Μητρόπολης και πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι θα αφιχθούν εκπρόσωποι βασιλικών οίκων του εξωτερικού και οπωσδήποτε από Δανία, Μ.Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, καταρτίζεται σχεδιασμός με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς επί ποδός.
Επιπλέον δίαυλος είναι ανοικτός από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να τρέξουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες εργασίες στο Τατόι – ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, για παράδειγμα, καθώς εκεί παραμένουν τα σημάδια από την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης το καλοκαίρι του 2021. Χαλίκι και χώμα μεταφέρονται στον χώρο ώστε να στρωθούν «μονοπάτια», ενώ πηγαινοέρχονται ασταμάτητα γερανοί και φορτηγά.
Διπλή ανάγνωση για τον Πικραμμένο
Πέραν της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία, το Μαξίμου αποφάσισε τελικά μια αναβαθμισμένη εκπροσώπηση (και) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο.
Αρμόδιες πηγές πέριξ του Μαξίμου, για να δικαιολογήσουν την εν λόγω απόφαση, παρέπεμπαν στην… πλούσια λίστα των επίσημων προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους. Άλλοι πάλι διάβαζαν αυτή την εξέλιξη ως προσπάθεια του Μαξίμου να τηρήσει (πολιτικά) «ισορροπίες» τόσο στο Κέντρο όσο και στη Δεξιά, ώστε να αποφύγει «εκρήξεις» δυσαρέσκειας.
Εξάλλου, δεν είναι καθόλου μυστικό ότι και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που ενοχλήθηκαν από τις κυβερνητικές αποφάσεις και ήθελαν απόδοση τιμών αρχηγού κράτους στον Κωνσταντίνο – κάτι το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει εξαρχής, όπως διαμηνύουν ενημερωμένες πηγές, ακόμα και προτού συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Ενδεικτική η δήλωση – διαφοροποίηση από τις κυβερνητικές αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την αιχμή ότι μόνο «αυταρχικά καθεστώτα ‘’σβήνουν φωτογραφίες’’ και σελίδες ολόκληρες», ο οποίος ήρθε να καλύψει μερίδα της Δεξιάς. Ενδεικτική είναι ωστόσο και η έκκληση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να αποφευχθούν εντάσεις και διχασμοί «με αναφορά στο παρελθόν», αφότου προηγήθηκε η αποστροφή του ότι είναι «φυσιολογικό» να υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να προσεγγίζουν το θέμα με «μερική οπτική», βάσει πεποιθήσεων και συναισθημάτων τους.
Τι δείχνει η διαρροή για το «ελευθέρας»
Την αγωνία της κυβέρνησης όχι μόνο να φροντίσει ώστε ένα μίνιμουμ πρωτόκολλο να εφαρμοστεί χωρίς παρατράγουδα τη Δευτέρα, αλλά κυρίως να μην ανοίξει περαιτέρω πολιτικά το ζήτημα πιστοποιεί και η επισήμανση, που βιάζονταν να κάνουν από τα «κεντρικά», ότι δεν υπάρχει θέμα για όποιον (γαλάζιο) επιθυμεί να παραστεί στην κηδεία.
Προσκύνημα από τις 6 το πρωί
Είναι πια ξεκάθαρο επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει σε ό,τι αφορά το άτυπο τελικά – όπως δρομολογείται – προσκύνημα στη σορό του τέως. Αυτό που ήθελε το Μαξίμου και κατά πληροφορίες είχε κάνει σαφές στην τέως βασιλική οικογένεια είναι να μην υπάρξει κάτι που θα παρέπεμπε σε κηδεία με τιμές. Ένα τριήμερο λαϊκό προσκύνημα για παράδειγμα. Από τη στιγμή που αυτό βγήκε από το κάδρο, το Μαξίμου άφησε τις εξελίξεις στη συνεννόηση μεταξύ οικογένειας και Εκκλησίας.
«Είμαστε σε επαφή με όλες τις πλευρές και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να υπάρξουν όποιες αποφάσεις και σχεδιασμοί πρέπει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Επειτα από τις σχετικές επαφές των γιων και την επίσκεψή τους στη Μητρόπολη και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί ότι η σορός του Κωνσταντίνου θα τεθεί σε προσκύνημα από τις 6 το πρωί της Δευτέρα, για μερικές ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις