Ουκρανία: Επιφυλακτική η Φινλανδία στην αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2
Η Φινλανδία εμφανίζεται επιφυλακτική στο να στείλει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, και αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Η Φινλανδία φάνηκε χθες Πέμπτη επιφυλακτικά διατεθειμένη να στείλει βαριά άρματα μάχης Leopard 2 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από JF Lauzé/Canadian Armed Forces via Reuters) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, καθώς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζυγίζουν το ενδεχόμενο.
Σε λεπτή θέση
Εάν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό τέτοια άρματα θα χρειαστεί να συνεισφέρει και η Φινλανδία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστε στο πρακτορείο ειδήσεων STT.
Επισήμανε πως το Ελσίνκι βρίσκεται σε ιδιαίτερη, λεπτή θέση, καθώς η Φινλανδία δεν είναι ακόμη κράτος μέλος του NATO και γειτονεύει με τη Ρωσία.
Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, η φινλανδική συμβολή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.
Η Φινλανδία διαθέτει 200 και πλέον τέτοια άρματα μάχης. Για να παραχωρήσει ορισμένα από αυτά στην Ουκρανία, θα απαιτείτο από συμβατική άποψη η έγκριση του Βερολίνου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Σύμφωνη η Πολωνία
Προχθές Τετάρτη, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε, μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως η Βαρσοβία έχει αποφασίσει να προσφέρει άρματα μάχης Λέοπαρντ 2 για να σχηματιστεί μια ίλη τεθωρακισμένων.
Στον πολωνικό στρατό, η ίλη τεθωρακισμένων αποτελείται από 14 άρματα μάχης. Ο κ. Ντούντα αναγνώρισε πως προϋπόθεση για την προμήθεια είναι «μια ολόκληρη σειρά επίσημων διευθετήσεων και εγκρίσεων».
Τα Λέοπαρντ 2 παράγονται από τη γερμανική βιομηχανία όπλων και απαιτείται έγκριση του Βερολίνου για την παράδοσή τους.
Ο κ. Ντούντα έκανε γνωστό πως η Βαρσοβία επιδιώκει να σχηματιστεί «διεθνής συνασπισμός» χωρών πρόθυμων να συνεισφέρουν επίσης τέτοια τεθωρακισμένα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις