Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζει η περιγραφή 44χρονης για τα βασανιστήρια που υπέστη από Ρώσους
«Ο ένας πόνος διαδεχόταν τον άλλο».
Την έκαψαν με καυτό νερό, της έβγαλαν τα νύχια και της χτυπούσαν με βία στο πρόσωπο.
Σοκάρουν όσα αποκαλύπτει η Oksana Minenko, κάτοικος της Χερσώνας, για τα βασανιστήρια που υπέστη από τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στη χώρα της.
Ο σύζυγός της, ένας Ουκρανός στρατιώτης, πέθανε υπερασπιζόμενος τη γέφυρα Αντόνοβσκ. Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων την άνοιξη, οι ρωσικές δυνάμεις βύθισαν τα χέρια της σε βραστό νερό, της έβγαλαν τα νύχια και την χτύπησαν στο πρόσωπο με υποκόπανους όπλων τόσο πολύ που χρειάστηκε πλαστική επέμβαση.
«Ο ένας πόνος διαδεχόταν τον άλλο. Ήμουν σαν ένα ζωντανό πτώμα» λέει η γυναίκα στο Reuters με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης της.
Σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερα από δώδεκα φερόμενα θύματα, μέλη της ουκρανικής αστυνομίας και διεθνών δυνάμεων, οι μέθοδοι των υποτιθέμενων σωματικών βασανιστηρίων περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ σε γεννητικά όργανα και άλλα μέρη του σώματος, ξυλοδαρμούς και διάφορες μορφές ασφυξίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της 44χρονης Ουκρανίας, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις – τον Μάρτιο και τον Απρίλιο – άνδρες με ρωσικές στρατιωτικές στολές και τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες μπήκαν στο σπίτι της, την ανέκριναν και την έθεσαν υπό κράτηση. Σε μια εξ αυτών, δε, οι άνδρες αυτοί την υποχρέωσαν να γδυθεί και την χτύπησαν ενώ τα χέρια της ήταν δεμένα σε καρέκλα και το κεφάλι της καλυμμένο με κουκούλα.
«Σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς να ανασάνεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου» είπε η Μινένκο.
Περισσότερες από 1.000 οι περιπτώσεις βασανιστηρίων μόνο στη Χερσώνα
Ουκρανοί που βρέθηκαν στα χέρια Ρώσων, εκπρόσωποι των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας αλλά και εισαγγελείς έχουν περιγράψει στο Reuters τις μεθόδους των βασανιστηρίων που περιλάμβαναν από ηλεκτροσόκ σε γεννητικά όργανα μέχρι ξυλοδαρμούς και εικονικούς πνιγμούς.
Κατά τις ίδιες μαρτυρίες οι κρατούμενοι Ουκρανοί στοιβάζονταν σε κελιά χωρίς ίχνος υγιεινής ή επαρκούς φαγητού και νερού ακόμα και για διάστημα δύο μηνών.
«Όλα αυτά γινόντουσαν συστηματικά και σε εξαντλητικό βαθμό για να αποσπάσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού και των συνεργατών του ή για να τιμωρήσουν όσους επέκριναν τη ρωσική κατοχή» υποστηρίζει ο επικεφαλής των ουκρανικών εισαγγελικών αρχών για τα εγκλήματα πολέμου στη Χερσώνα.
Οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη σχηματίσει δικογραφία για περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων μόνο στην περιοχή της Χερσώνας μολονότι η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή στοχοποιούν αμάχους.
Ο επικεφαλής των εισαγγελέων που ασχολούνται με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, Γιούρι Μπελούσοφ, υποστηρίζει ότι έχουν ταυτοποιηθεί δέκα σημεία στην επαρχία της Χερσώνας που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια σε βάρος συνολικά περίπου 600 ανθρώπων.
- Το Πολυτεχνείο, η Δικτατορία, η Κύπρος και η Μεταπολίτευση
- Το «δηλητηριώδες» πάρτι της Γκρέις Κέλι για τα 40 της – Καλεσμένοι μόνο όσοι ανήκαν στο ζώδιο του Σκορπιού
- Νυρεμβέργη για τη ρήτρα του Τζίμα: «Θα εξαρτηθεί από το τι θέλει ο παίκτης»
- Το κοινοβουλευτικό crash-test του ΠΑΣΟΚ από τη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Ανδρουλάκης για Πολυτεχνείο: Οι μέρες του Νοέμβρη του ’73 ήταν ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής επανόδου