Ο σκοτεινός πρίγκιπας που θέλει να γίνει… τσάρος
O πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως θα ήθελε ο Πούτιν.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
O πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως θα ήθελε ο Πούτιν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία του επιδεινώνεται. Στο θολό πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας εμφανίζονται πιθανοί διάδοχοι μέσα από τον στενό του κύκλο και ήδη, λένε οι αναλυτές, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να έχουν την ευκαιρία να κυβερνήσουν τη Ρωσία μετά τον Πούτιν. Το προβάδισμα για τη διαδοχή φαίνεται σαφώς αυτή τη στιγμή να το έχει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο «σκοτεινός πρίγκιπας», ένας πρώην κατάδικος που απέκτησε μεγάλη περιουσία όταν ασχολήθηκε με επιχειρήσεις τροφίμων. Επίσης, ηγείται της μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ που αριθμεί περίπου 50.000 άνδρες.
Σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές της εξουσίας, ο 61χρονος Πριγκόζιν διαθέτει στρατιωτική δύναμη καθώς και πολιτική επιρροή και είναι ο μόνος ολιγάρχης που γίνεται πλουσιότερος και όχι φτωχότερος ως αποτέλεσμα του πολέμου. Καθώς άλλοι πλούσιοι ή ισχυροί Ρώσοι εγκαταλείπουν ή «πέφτουν από τα παράθυρα», ο Πριγκόζιν παραμένει κοντά στον Πούτιν, επισκέπτεται τα στρατεύματά του στο μέτωπο και επικρίνει ατιμώρητα το στρατιωτικό κατεστημένο.
Ο σεφ και οι φάρμες τρολ
Το παρατσούκλι του είναι «σεφ» λόγω της επικερδούς αυτοκρατορίας του στη διανομή τροφίμων και την τροφοδοσία. Αλλά μέσα σε μία δεκαετία έχει δημιουργήσει τη Βάγκνερ, η οποία εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και σε 27 άλλες χώρες.
Εστησε επίσης τις λεγόμενες «φάρμες τρολ» για να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ και του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον. Φέτος βγήκε από τη σκιά και συγκέντρωσε τεράστια δημοσιότητα παίρνοντας άδεια να στρατολογήσει στρατιώτες από 18 ρωσικές φυλακές για να υπηρετήσουν έξι μήνες στα μέτωπα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα αμνηστία αν επιζήσουν.
Η Βάγκνερ διευκόλυνε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014 και επίσης δρούσε μυστικά στη Λιβύη, τη Συρία και σε ολόκληρη την Αφρική για να προωθήσει τους στόχους του Πούτιν. Για παράδειγμα, η εμπλοκή της Βάγκνερ με τον Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας ανάγκασε 7,4 εκατομμύρια Σύρους να καταφύγουν στην Ευρώπη ή σε στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία ή την Ιορδανία. Οι φήμες λένε ότι η πληρωμή της Βάγκνερ στη Συρία περιλάμβανε μερίδιο 25% στην παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου και ότι οι συμφωνίες της στην Αφρική περιλαμβάνουν επίσης δικαιώματα εξόρυξης πόρων. Πιο πρόσφατα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ισχυρίζονται ότι το έντονο ενδιαφέρον του Πριγκόζιν για την κατάκτηση της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ οφείλεται στο γεγονός ότι θα αποκτήσει δικαιώματα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.
Εσωτερική αναταραχή
Ο Πριγκόζιν πρόσφατα χαρακτήρισε ως «προδότη» κάθε Ρώσο που αντιτίθεται στον πόλεμο, καθώς και όσους επικρίνουν την ανάπτυξη σκληρών εγκληματιών από τη Βάγκνερ. Υπάρχουν αναφορές ότι μια άλλη παραστρατιωτική δύναμη έχει οργανωθεί από έναν από τους στρατηγούς του Πούτιν, γεγονός που οδηγεί σε εικασίες ότι η στρατηγική του ρώσου προέδρου είναι να ενθαρρύνει τις αντιμαχόμενες φατρίες μεταξύ των αντιπάλων. Οποια και αν είναι η πραγματική αιτία, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι μετά τον Πούτιν θα υπάρξει εσωτερική αναταραχή στη Ρωσία.
Καθώς ο καιρός προχωρά, ο Πριγκόζιν είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθείται στενά, γράφει η ουκρανική εφημερίδα «Κίεβ Ποστ». Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατέχει μια μοναδικά πλεονεκτική θέση στη ρωσική κρατική δομή και στον χώρο της πληροφόρησης που του επιτρέπει να επεκτείνει την εκλογική του πελατεία στη Ρωσία πιο εύκολα από ό,τι η ατιμασμένη ρωσική ανώτερη στρατιωτική διοίκηση… Ο Πριγκόζιν μπορεί να προωθήσει ελεύθερα τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, ενώ ασκεί κριτική στους αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς να φοβάται κάποια τιμωρία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις