Γαλλικές τράπεζες: Επιτόκια έως 6,1% με πληθωρισμό 6,7%
Με εισοδηματικά κριτήρια και για καταθέσεις έως 7.700 ευρώ – Στο 3% το επιτόκιο για καταθέσεις έως 22.950 ευρώ
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Τυχεροί οι Γάλλοι καταθέτες. Το «τέρας του πληθωρισμού» καταβροχθίζει συγκριτικά μικρό ποσοστό των οικονομιών τους. Δεν μιλάμε βέβαια για τους μεγαλοκαταθέτες που μπορούν να κάνουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τον τραπεζίτη τους και να πετύχουν υψηλά επιτόκια εφόσον δεσμεύσουν για κάποιο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο κεφάλαιο. Μιλάμε για τους μικροαποταμιευτές των 5.000, των 10.000 ή των 20.000 ευρώ. Αυτοί θα επωφεληθούν από την 1η Φεβρουαρίου από τα νέα, «επικαιροποιημένα» επιτόκια καταθέσεων που θα δώσουν οι γαλλικές τράπεζες.
Έτσι το επιτόκιο του περίφημου Livret A, του δημοφιλέστερου τραπεζικού προϊόντος στη Γαλλία μια που αφορά πρακτικά όλους τους καταθέτες, θα ανεβεί στο 3% από 2% που είναι από την 1η Αυγούστου 2022, όταν και είχε διπλασιαστεί εξαιτίας του πληθωρισμού (1% είχε οριστεί την 1η Φεβρουαρίου 2022). Σημειωτέον ότι η Γαλλία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στο 6,7% το Δεκέμβριο από 7,1% που ήταν το Νοέμβριο.
Ο λογαριασμός Livret A έχει βέβαια ένα ανώτατο όριο κατάθεσης. Μέχρι 22.950 ευρώ μπορεί να τοκίσει κανείς με τα ευνοϊκά του επιτόκια – 48 εκατομμύρια Γάλλοι επωφελούνται από το τραπεζικό αυτό προϊόν. Εξυπακούεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να έχει μόνο έναν Livret A.
Σημειωτέον ότι τον Livret A εισήγαγε στο γαλλικό τραπεζικό σύστημα ο βασιλιάς Λουδοβίκος 18ος το 1818 για να καταφέρει να εξυπηρετήσει η Γαλλία τα χρέη των Ναπολεόντιων Πολέμων.
Ένας ακόμα τραπεζικός λογαριασμός με συγκριτικά ευνοϊκό επιτόκιο 2% (από τον περασμένο Αύγουστο), τον οποίο προσφέρουν οι γαλλικές εμπορικές τράπεζες, είναι ο Λογαριασμός Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (LDDS). Όπως και ο Livret A, ο LDDS απευθύνεται σε όλους τους αποταμιευτές ανεξαρτήτως εισοδήματος (του Μπερνάρ Αρνό συμπεριλαμβανομένου) και έχει ως όριο κατάθεσης τα 12.000 ευρώ.
Λαϊκός Αποταμιευτικός Λογαριασμός
Όπως, όμως, ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας, ένα άλλο τραπεζικό προϊόν που επίσης ρυθμίζεται από την ανώτατη τραπεζική αρχή της χώρας, θα προσφέρει επιτόκια που θα ξεπερνούν το 6%. Σχεδόν θα αντισταθμίζουν δηλαδή τις απώλειες από το αδηφάγο «τέρας».
Πρόκειται για τον Λαϊκό Αποταμιευτικό Λογαριασμό (LEP), που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστός και διαδεδομένος στους Γάλλους, καθώς απευθύνεται στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Τα επιτόκια του λογαριασμού αυτού, ο οποίος έχει ανώνατο όριο καταθέσων τα 7.700 ευρώ (δίχως να συνυπολογίζονται οι τόκοι), είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού και αυξομειώνονται αυτομάτως.
«Φαίνεται ότι η αύξηση του επιτοκίου του LEP θα είναι ακόμα πιο σημαντική από εκείνη του Livret A», δήλωσε στους Γάλλους γερουσιαστές ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης αναφερόταν στις τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού που, αν και σε πτωτική τροχιά, θα μπορέσει να εκτινάξει την απόδοση των καταθέσεων σε ένα «λαϊκό» λογαριασμό από το 4,6% στο 6,1% την 1η Φεβρουαρου 2023!
Σημειωτέον ότι το επιτόκιο του LEP έχει αυξηθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης. Από 1% που ήταν τον Ιανουάριο του 2022, υπερδιπλασιάστηκε στο 2,2% το Φεβρουάριο και ξανά υπερδιπλασιάστηκε στο 4,6% τον Αύγουστο κυνηγώντας τον πληθωρισμό που κάλπαζε βέβαια ακόμα πιο γρήγορα. Η αύξηση της 1ης Φεβρουαρίου θα γίνει σε μια συγκυρία αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που, αν συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, θα ευνοήσει πολύ τους μικροκαταθέτες.
Ο λογαριασμός των φτωχών
Ο Λαϊκός Αποταμιευτικός Λογαριασμός απευθύνεται σε όσους αντικειμενικά δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια. Σκοπό έχει «να βοηθήσει τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα να προφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους κάτω από συνθήκες που διατηρούν την αγοραστική τους δύναμη», όπως σημειώνει ο γαλλικός Νομισματικός και Χρηματοοικονομικός Κώδικας του 2005, που αποτελεί τη βάση του Τραπεζικού Δικαίου της χώρας.
Έτσι, σε αντίθεση με τον Livre A στον οποίο μπορούν να καταθέσουν χρήματα (έως το όριο των 22.950 ευρώ βεβαίως) άπαντες οι αποταμιευτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, LEP μπορούν να ανοίξουν μόνο όσοι κερδίζουν έως 21.393 ευρώ ετησίως (μιλάμε για εισοδήματα του 2022). Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 32.818 ευρώ για ένα ζευγάρι και στα 38.531 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί.
«Πρόκειται για ένα τραπεζικό προϊόν το οποίο δεν έχουν εκμεταλλευθεί οι Γάλλοι χαμηλού εισοδήματος. Μόνο 6,9 εκατομμύρια καταθέτες διαθέτουν LEP, ενώ με βάση τα επίσημα φορολογικά στοιχεία, οι δικαιούχοι φτάνουν τα 18,6 εκατομμύρια», σημειώνεται σε ρεπορτάζ της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos».
Ο LEP εξάλλου προτάσσεται ως λύση για την ακρίβεια και από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο από πέρυσι ξεκίνησε καμπάνια για να τον διαφημίσει στους καταθέτες. «Ο LEP είναι η πιο αποτελεσματική τοποθέτηση για να προστατευθεί κανείς από τον πληθωρισμό», είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις