Πληθωρισμός: Οι πέντε χώρες που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ
Ο πληθωρισμός μετά την έκρηξη του στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια μείωσης λόγω της πολιτικής των επιτοκίων που δοκιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες.
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που ο πληθωρισμός έφτασε και ξεπέρασε κάθε ρεκόρ στην παγκόσμια οικονομία. Αν και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπάρχει μία σταδιακή αποκλιμάκωση του λόγω της πολιτικής των αυξημένων επιτοκίων, κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να έχουν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Για παράδειγμα, η Αργεντινή έχει φτάσει στο 100%, ενώ στη Βενεζουέλα πλέον έχει ξεπεράσει το 150%. Η λίστα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν υπερπληθωρισμό είναι μεγάλη: η Γκάνα, η Τουρκία, αλλά και ο Λίβανος και η Ζιμπάμπουε.
Ποιες είναι οι χώρες που έχουν υπερπληθωρισμό
Αργεντινή
Τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων 30 ετών κατέγραψε η Αργεντινή το 2022. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση κατά 94,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Το φαινόμενο του υπερπληθωρισμού είναι αυτό που αναγκάζει την τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 75%.
Οι αυξήσεις στις τιμές θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πέρα από το όριο του 100% τους επόμενους μήνες και θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Βενεζουέλα
Σύμφωνα με το Financial Observatory της Βενεζουέλας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 37,2% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 155% ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως, ενώ από τότε δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία για τιμές καταναλωτή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Βενεζουέλας, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο ήταν 305,7%. Οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης φέρεται να αυξήθηκαν κατά 57,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Τουρκία
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, η Τουρκία έχει καταγράψει μία μικρή επιβράδυνση, ενώ είναι ακόμα πολύ υψηλός. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 64,27% τον Δεκέμβριο, έναντι 84,39% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
Από την άλλη, η Ομάδα Έρευνας για τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο ήταν πολύ υψηλότερο και έφτανε το 137,55%. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Τουρκία χρησιμοποιείται η στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το κόστος του χρήματος προκειμένου να περιορίσουν τις τιμές και σταδιακά τον πληθωρισμό.
Ζιμπάμπουε
Ως γνωστόν, η Ζιμπάμπουε έχει μακρά ιστορία υπερπληθωρισμού, καθώς το 2008 το ΔΝΤ τον υπολόγισε στο 500%. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει ξεφύγει από τα όρια. Εμφάνισε μία μικρή πτώση στο 243,8% τον Δεκέμβριο του 2022 από 255% τον Νοέμβριο, χάρη στις κρατικές παρεμβάσεις.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ήταν 285%, ο πληθωρισμός μειώθηκε μετά τα περιοριστικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Το βασικό και το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού έχει ρυθμιστεί με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σε 200% και 100% αντίστοιχα.
Λίβανος
Τους πρώτους μήνες του 2022, ο πληθωρισμός στο Λίβανο έφτασε το 189,4% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Ο υπερπληθωρισμός συνεχίστηκε για 29ο μήνα με ετήσια αύξηση 142% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που περιγράφεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία και δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις διαρθρωτικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεμπλοκάρει τη βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ.
Γκάνα
Υπερπληθωρισμό εμφανίζει και η Γκάνα. Η χώρα βρίσκεται σε υψηλό 22 ετών φτάνοντας το 54% τον Δεκέμβριο. Η τιμή του ψωμιού έχει τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα δε με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές των τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην υποσαχάρια Αφρική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις