Ο ΟΦΗ που «φρενάρει» τους κορυφαίους και τα πρόσωπα που τον μεταμόρφωσαν
Ποιοι άλλαξαν την εικόνα του ΟΦΗ
Ποια ομάδα από τις λεγόμενες «δεύτερης ταχύτητας» είναι η πλέον βελτιωμένη τον τελευταίο μήνα και μετά την (επαν)έναρξη του πρωταθλήματος; Αναμφίβολα ο ΟΦΗ. Όχι μόνο γιατί σε πέντε παιχνίδια μετρά μόλις μία ήττα (αυτή με τον Ατρόμητο εντός έδρας) , αλλά και διότι έχει βγάλει δύσκολο πρόγραμμα και μάλιστα μακριά από το Ηράκλειο πάει σούπερ: φοβερό 4-0 στο Αγρίνιο και δύο ισόπαλα αποτελέσματα απέναντι σε ΠΑΟ και ΠΑΟΚ (1-1 και 0-0 σε Λεωφόρο και Τούμπα, αντίστοιχα).
Πάει να πει, πως ο ΟΦΗ δημιουργεί … τριγμούς στην κορυφή, παίζουν τα αποτελέσματα που φέρνει ρόλο στο πώς διαμορφώνεται στη ψηλά η κατάταξη. Κάτι σαν ρυθμιστής της όλης κατάταξης!
Δύο τα πρόσωπα που συμβάλουν αποφασιστικά στην αναμόρφωση του ΟΦΗ και ας τα δούμε:
Αρχικά, ο Βάλντας Νταμπράουσκας. Ο τεχνικός από τη Λιθουανία , που αίφνης ανέλαβε τον ΟΦΗ μετά το διαζύγιο με τον Νίκο Νιόμπλια. Ο Ελληνας προπονητής είχε κάνει τον κύκλο του, κατά πώς λένε, στην Κρήτη, του χρέωσαν αρκετά κι ας μην βγαίνουν προς τα έξω όλα, οπότε αναζήτησαν μια λύση για τη συνέχεια της σεζόν. «Αν ήμασταν στο δεύτερο μισό της περιόδου τότε θα πηγαίναμε σε λύση με Ελληνα, να σώσει την κατάσταση. Τώρα έχουμε χρόνο και θα το παλέψουμε να φτιάξουμε την εικόνα μας». Αυτό ακούστηκε από έμπειρο παράγοντα με άποψη και γνώση για όσα συμβαίνουν στα ενδότερα της ομάδας.
Κυρίως δε με αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Νταμπράουσκας και ήταν ένα στοίχημα ο τεχνικός από τη Λιθουανία που σπούδασε προπονητική (και) στην Αγγλία. Σε πείσμα όσων αναρωτιόντουσαν «προπονητής από άγνωστη ποδοσφαιρικά χώρα», οι αρμόδιοι απαντούσαν πως «έχει κατακτήσει τίτλους στη Λιθουανία, στη Βουλγαρία με τη Λουντογκόρετς και την Κροατία». Ο Νταμπράουσκας δεν είναι ο τοπ των τοπ στους πάγκους, γνώση όμως έχει για το τι χρειάζεται να κάνει και από το να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια (ελληνικά) πρόσωπα σε διαδικασία ανακύκλωσης, καλός είναι ένας πειραματισμός. Επί του παρόντος, γιατί όλα κρίνονται με βάση το αποτέλεσμα και σε βάθος χρόνου, ο Λιθουανός βγαίνει και έχει βελτιώσει πάνω από όλα την αμυντική λειτουργία του ΟΦΗ.
Κατά δεύτερο ρόλο, ο Χρήστος Μανδάς. Ναι μεν ο Σόνι Στίβενς που αποκτήθηκε το καλοκαίρι ήταν ο πρώτος στις αρχές του πρωταθλήματος, από την έβδομη αγωνιστική και μετά τα γάντια φορά σε μόνιμη βάση ο νεαρός (21 ετών) διεθνής Ελληνας γκολκίπερ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μέρος ενός καλά δουλεμένου σχεδίου που αφορά στο σκεπτικό του ΟΦΗ για τη θέση του «άσου». Έναν χρόνο πίσω, τον Ιανουάριο του ’21, στο Γεντί Κουλέ ανέλυσαν τα δεδομένα: ο Επασί, Νο 2 στο Καμερούν και παίκτης που θα έφερνε χρήμα στο ταμείο, βγήκε για πώληση, άρα κοιτούσαν την αγορά. Τον έδωσαν όντως στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Βάτερμαν, τερματοφύλακας από την Ολλανδία, βάδιζε στα 38 του χρόνια, με συνέπεια να μην υπολογίζεται ιδιαίτερα. Τελείωσε τη συνεργασία του με τον ΟΦΗ τον Ιούλιο. Ο στόχος ήταν να πάνε νωρίς νωρίς σε έναν ελπιδοφόρο Ελληνα με προοπτικές εξέλιξης και ίσως με το βλέμμα στην πώλησή του αργότερα. Κάπως έτσι έφτασαν σε συμφωνία με τον Ατρόμητο για την απόκτηση του Μανδά. Εμεινε ένα εξάμηνο μεταξύ πάγκου και εξέδρας, τώρα όμως λογίζεται ως ο αδιαμφισβήτητα βασικός. Και στην Τούμπα, έκανε ο Χρήστος Μανδάς ακόμη ένα «γεμάτο» παιχνίδι με θεαματικές αποκρούσεις.
Το βέβαιο είναι πως στον ΟΦΗ βαδίζουν με βάση κάποιο πλάνο. Λέτε η επόμενη κίνηση να είναι ένα «ναι» ώστε να δώσουν τον γκολκίπερ τους;
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι