Πάπας Φραγκίσκος: Πρέπει να ξέρουμε να αποσυρόμαστε την κατάλληλη στιγμή
Ερωτηματικά προκάλεσε στους πιστούς η δήλωση που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος λέγοντας πως πρέπει να αποσύρεται κανείς την κατάλληλη στιγμή.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει αιχμές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα μας κάνει καλό να καλλιεργήσουμε, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, την αρετή που μας επιτρέπει να αποσυρόμαστε την κατάλληλη στιγμή, μαρτυρώντας ότι το σημείο αναφοράς της ζωής, είναι ο Ιησούς».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Φραγκίσκος μίλησε για «τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον συνεπαγόμενο θάνατο και την καταστροφή, με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές που προκαλούν απώλειες ζωών όχι μόνο από πυρά όπλων και πράξεις βίας, αλλά και από πείνα και θερμοκρασίες υπό το μηδέν».
Παρέθεσε αμέσως στη συνέχεια ένα εδάφιο από το Σύνταγμα του Βατικανού το οποίο λέει πως «κάθε πράξη πολέμου που στοχεύει την καταστροφή αδιακρίτως ολόκληρων πόλεων ή τεράστιων περιοχών με τους κατοίκους τους είναι ένα έγκλημα κατά του Θεού και της ανθρωπότητας το οποίο απαιτεί μια σκληρή και αδιαμφισβήτητη καταδίκη».
Αναφερόμενος στην κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα το 1962, είπε: «Δυστυχώς, σήμερα επίσης, η πυρηνική απειλή έχει αυξηθεί και ο κόσμος αισθάνεται για άλλη μια φορά φόβο και αγωνία». Επανέλαβε την έκκλησή του για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως ακόμη και η κατοχή τους για λόγους αποτροπής είναι «ανήθικη».
Αδελφοσύνη και δικαιοσύνη
«Αδέλφια, πρέπει να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου. Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε ο ποντίφικας.
«Ας αναρωτηθούμε: είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διχάζει ή κατανοεί τις ανάγκες του άλλου; Του Ιησού ή του κακόβουλου σχόλιου; Τα κακόβουλα σχόλια είναι ένα θανατηφόρο όπλο, το οποίο σκοτώνει την αδελφοσύνη», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάλεσε, δε, τους πιστούς, «να φέρονται σαν τον Ιησού» και «να καταλάβουν, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, τι σημαίνει δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχεται, τις τελευταίες ημέρες, από τον πατέρα Γκέοργκ Γκένσβαϊν, τον ιδιαίτερο γραμματέα του Βενέδικτου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις