«Ταφόπλακα» από την κυβέρνηση Σούνακ στα δικαιώματα των τρανς και τον επαναπροσδιορισμό φύλου
Ο νόμος θα διευκόλυνε τα τρανς άτομα να αποκτήσουν επίσημα πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου, μεταξύ άλλων με τη μείωση του χρόνου αναμονής, την άρση της ανάγκης για ιατρική διάγνωση και την ελάχιστη ηλικία μείωσε στο 16 από 18.
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μπλόκαρε τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας που θα έκανε τη χώρα το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εισαγάγει ένα σύστημα αυτοπροσδιορισμού για άτομα που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους.
Ο Σκωτσέζος γραμματέας, Άλιστερ Τζακ, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε το άρθρο 35 του νόμου της Σκωτίας του 1998 για πρώτη φορά για να σταματήσει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου μετά από αναθεώρηση από δικηγόρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Guardian.
Η απόφαση του Γουέστμινστερ να μπλοκάρει το νομοσχέδιο από τη βασιλική συναίνεση αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και θα εξοργίσει αρκετούς υποστηρικτές της απόφαση της Σκωτίας, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Γουέστμινστερ τη Δευτέρα για να εξετάσουν τον τρόπο προσέγγισης της νομοθεσίας, ανησυχούν ότι το νομοσχέδιο θα έχει «δυσμενείς επιπτώσεις» στη νομοθεσία για την ισότητα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η Νίκολα Στέρτζιον, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, είπε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζει τη λειτουργία του νόμου περί ισότητας.
Η υπουργός της Σκωτίας είπε ότι η κυβέρνησή της είναι πιθανό να εγείρει νομική αμφισβήτηση ως απάντηση, προειδοποιώντας ότι η χρήση του τμήματος 35 θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει το ίδιο σε άλλους τομείς.
Πού βασίστηκε η απόφαση
Σε δήλωσή του, ο Σκωτσέζος γραμματέας είπε: «Μετά από ενδελεχή και προσεκτική εξέταση όλων των σχετικών συμβουλών και των επιπτώσεων της πολιτικής, ανησυχώ ότι αυτή η νομοθεσία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της νομοθεσίας για την ισότητα σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.
«Τα τρανς άτομα που περνούν από τη διαδικασία για να αλλάξουν το φύλο τους αξίζει ο σεβασμός, η υποστήριξη και η κατανόησή μας. Η απόφασή μου σήμερα αφορά τις συνέπειες της νομοθεσίας για τη λειτουργία των προστασιών ισότητας σε όλο το ΗΒ.
«Δεν πήρα αυτή την απόφαση επιπόλαια. Το νομοσχέδιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων, σε θέματα ισότητας σε όλο το ΗΒ στη Σκωτία, την Αγγλία και την Ουαλία. Κατέληξα, λοιπόν, ότι αυτή είναι η απαραίτητη και σωστή πορεία δράσης».
Και πρόσθεσε: «Εάν η κυβέρνηση της Σκωτίας επιλέξει να επαναφέρει ένα τροποποιημένο νομοσχέδιο για επανεξέταση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, ελπίζω να μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί για να βρούμε έναν εποικοδομητικό τρόπο προς τα εμπρός που θα σέβεται τόσο την αποκέντρωση όσο και τη λειτουργία της νομοθεσίας του βρετανικού κοινοβουλίου».
Οι τρανς ως «πολιτικό όπλο;»
Ο Άλιστερ Τζακ, ο οποίος θα δώσει την εντολή στο Γουέστμινστερ την Τρίτη, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των Κοινοτήτων, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σκωτίας και στην Νίκολα Στέρτζιον για να εκθέσει τα σχέδιά του.
Ο νόμος θα διευκόλυνε τα τρανς άτομα να αποκτήσουν επίσημα πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου, μεταξύ άλλων με τη μείωση του χρόνου αναμονής, την άρση της ανάγκης για ιατρική διάγνωση και την ελάχιστη ηλικία μείωσε στο 16 από 18.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα, η Στέρτζον κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σούνακκ ότι «χρησιμοποιεί τα τρανς άτομα ως πολιτικό όπλο». Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε τομείς όπως η ίση αμοιβή, οι χώροι για μεμονωμένα σεξ και οι μεταφορές φυλακών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις