Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ υπέστη καρδιακή ανακοπή: Καρδιολόγος λέει τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες μεταξύ 40-60

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ υπέστη καρδιακή ανακοπή: Καρδιολόγος λέει τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες μεταξύ 40-60

Η Πρίσλεϊ ήταν 54 ετών κατά τη στιγμή του θανάτου της. Οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, γίνονται όλο και πιο συχνές στις γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών, λέει ένας καρδιολόγος μιλώντας για τα διαφορετικά σημάδια της καρδιακής νόσου στις γυναίκες.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η μοναχοκόρη του Έλβις Πρίσλεϊ και της συζύγου του Πρισίλα, πέθανε στις 12 Ιανουαρίου μετά από καρδιακή ανακοπή, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο το πρωί της Πέμπτης, αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λος Άντζελες ανταποκρίθηκε σε κλήση στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια για μια ενήλικη γυναίκα με καρδιακή ανακοπή που δεν ανέπνεε, δήλωσαν οι αρχές στο NBC News.

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά σταματά να χτυπάει ξαφνικά, και είναι διαφορετική από την καρδιακή προσβολή, η οποία αναφέρεται σε απόφραξη της ροής του αίματος προς την καρδιά. Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή, πρέπει να λαμβάνονται αμέσως τα κατάλληλα μέτρα, όπως η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και η χρήση απινιδωτή, για να ενισχυθούν οι πιθανότητες επιβίωσης. Περίπου το 90% των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος πλήττει 2,4 γυναίκες στις 10.000 κάθε χρόνο

Η καρδιακή ανακοπή είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με το UCLA Health, και στην πραγματικότητα είναι σχετικά σπάνιο να πεθάνουν γυναίκες από αυτήν: Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος πλήττει 2,4 γυναίκες στις 10.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Dr. Sheila Sahni, καρδιολόγο του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου JFK του Hackensack Meridian Health.

Οπότε, τα καρδιακά επεισόδια (η πιο συχνή αιτία καρδιακής ανακοπής) και οι καρδιακές παθήσεις (ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανακοπή) γίνονται όλο και πιο συχνά στις γυναίκες άνω των 45 ετών, λέει η Sahni. Πάνω από τα 60 είναι ιστορικά η ηλικία που οι γιατροί αρχίζουν να υποπτεύονται καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, προσθέτει.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ ήταν 54 ετών όταν πέθανε. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την καρδιακή της ανακοπή ή αν είχε σχετικές παθήσεις.

Παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα στις γυναίκες

Μια από τις επικρατούσες θεωρίες πίσω από την αύξηση των νεότερων γυναικών που εμφανίζουν καρδιακές παθήσεις οφείλεται σε αδιάγνωστους, μη ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει η Sahni.

«Θέλω πραγματικά να ανοίξει τα μάτια για τις γυναίκες να αναγνωρίσουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο. 1 απειλή τους», εξηγεί, τονίζοντας τη σημασία των γυναικών να μιλούν με τους γιατρούς τους και να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις για πιθανές καρδιακές παθήσεις.

«Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών διατρέχουν κίνδυνο για κάποια μορφή καρδιακής νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής τους», προσθέτει η Δρ. Στέισι Ρόζεν, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Εξυπνότερη καρδιά για γυναίκες — 6 εβδομάδες για μια πιο υγιή καρδιά».

Σύμφωνα με τις Sahni και Rosen, ορισμένοι από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
  • Να είναι κάποιος υπέρβαρος
  • Κάπνισμα
  • Αντιμετώπιση δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης (προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, επαναλαμβανόμενες αποβολές, μη απώλεια βάρους που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εντός ενός έτους)
  • Το να είναι αδρανής
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Εμμηνόπαυση
  • Έχοντας υποβληθεί σε χημειοθεραπεία
  • Οι γυναίκες που έχουν επιπλοκές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανίσουν σημάδια καρδιακής νόσου ήδη από τα 45, λέει η Sahni.

Το οικογενειακό ιστορικό

Ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο. Ο Έλβις Πρίσλεϊ πέθανε σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή προσβολή, πιθανόν λόγω του εθισμού του στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με το NBC News.

«Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό που σχετίζεται με καρδιακές αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) και υπάρχει οικογενειακό ιστορικό που σχετίζεται με στεφανιαία νόσο και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την ηλικία στην οποία εκδηλώθηκε στον άμεσο συγγενή σας» λέει η Sahni.

«Στην περίπτωση της Λίζα Μαρί, είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς της να γνωρίζουν ότι και ο πατέρας της πέθανε σε νεαρή ηλικία και ποια ήταν η καρδιαγγειακή του κατάσταση» προσθέτει.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Όταν οι γυναίκες παθαίνουν καρδιακή προσβολή, έχουν συχνά τα παραδοσιακά συμπτώματα της δύσπνοιας και της πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να αισθάνονται «μη συγκεκριμένα συμπτώματα» λέει η Rosen.

«Μερικές φορές πρόκειται απλώς για ήπια δυσπεψία που συνοδεύεται από κόπωση» λέει. «Είχα γυναίκες ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια που νόμιζαν ότι ήταν κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα, αυτό το περίεργο πονάκι στη γνάθο τους». Άλλα σημάδια που έχει δει η Ρόζεν στους ασθενείς της περιλαμβάνουν αλλαγές στον ύπνο και αίσθημα λίγο θολωμένο ή «εκτός εαυτού».

Άλλα μη παραδοσιακά σημάδια καρδιακών προσβολών στις γυναίκες, σύμφωνα με τη Sahni, περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία στον αυχένα, το σαγόνι, τους ώμους ή το άνω μέρος της πλάτης
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια
  • Ναυτία και εμετός
  • Ημικρανία
  • Κόπωση

«Αυτά είναι συμπτώματα που είναι καινούργια» τονίζει η Sahni. «Εάν αισθάνεστε ασυνήθιστη κόπωση καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, πιθανότατα δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Αλλά αν κάτι εμφανίζεται με την άσκηση και δεν υποχωρεί με την ανάπαυση, θα πρέπει να σκεφτείτε για καρδιακή προσβολή ή για την καρδιά σας γενικότερα».

Επειδή τα συμπτώματα των σοβαρών καρδιακών προβλημάτων στις γυναίκες μπορεί να είναι εύκολο να αγνοηθούν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας, να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας σε ιατρικά περιβάλλοντα και να έχετε έναν γιατρό που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σημάδια νωρίς, συμβουλεύει η Rosen.

«Η έγκαιρη πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση μιας αλλαγής στο πώς αισθανόμαστε ως γυναίκες είναι το πιο σημαντικό» προσθέτει.

*Με στοιχεία από today.com

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο